Részletes keresés

A kriptoművészet virágzása – a 10 leginnovatívabb NFT művész

NFT token, blokklánc – sokaknál nem teljesen tiszta mit is jelentenek ezek a kifejezések, pedig mára a kortárs művészet világában teljesen befészkelték magukat, köszönhetően annak, hogy a technológiai újítások soha nem látott ütemben fejlesztik a kreatív ipari digitalizációt.

Az NFT, azaz a Non-Fungible-Token jelentése a nem helyettesíthető érme. Olyan hálózatban létrehozott adatbázis, amelybe ha bekerülnek a tárgy (jelen esetben a digitális alkotás) adatai, akkor azok nem másolhatóak, így egyedülálló eszközként működik a tokenben. Ez a digitális alkotók munkáját hitelesíti és védi, hiszen a kinyomtatva értékesített képfájlokból egy készül, azonban az eredeti fájlról megszámlálhatatlan mennyiségű másolatot lehet készíteni. Az NFT-vel a digitális alkotásokat művédelemmel lehet ellátni, a blokkláncok pedig rögzítik a tranzakciókat és ellehetlenítik a csalókat a digitális adatok ellopására, sokszorosítására, törlésére.

Az NFT-knek köszönhetően egy globális műkereskedelmi lánc épült ki online, ahol biztonságosan lehet a műalkotásokkal kereskedni a digitális térben, és mindenfajta tranzakciót spórol meg a szereplőknek.

Annak köszönhetően, hogy a digitális vevőket és eladókat tisztán meg lehet határozni, illetve a tranzakciók nyomon követhetők, a csalás a lehetetlennel határos.

A fogalmak tisztázása után tekintsük át, hogy ki is az a 10 NFT művész, akinek munkáját a jelenlegi digitális piacon érdemes lesz nyomon követnünk:

Beeple

Beeple
Forrás: The Verge

Beeple, eredeti nevén Mike Winklemann a harmadik legsikeresebb élő művésszé vált a világon, miután eladott egy NFT kollázst 69 millió dollárért. A művész már előzőleg is felállított egy NFT világrekordot miután eladott egy 582 000 dollár értékű kriptovaluta művet öt perc alatt.

Blake Kathryn

Forrás: ArtStation

A magára „3D művész szürreális és futurisztikus esztétikával” utaló művész egy nem várt csavart visz a kriptografikus művészetbe a többdimenziós alkotásaival. Sikerei vezető művésszé juttatták az illusztráció, ikonográfia és branding területén is.

Giant Swan

Forrás Artsy

Giant Swan egy virtuális valóságban alkotó festő és szobrász, aki a 3D szobrászatot tartja alkotásának középpontjában. Képeinek, videóinak és printjeinek egyedi felhasználása az egyike azoknak, amik forradalmasítják a kriptografikus művészetet.

Hasmasks

Hasmasks
Forrás: Artfunder

Hasmasks egy virtuális kiállítótér, ami rengeteg különböző NFT művésznek, többek között 70 európai alkotónak nyújt teret. A platform lenyűgöző tempóban növekszik, több mint 16 000 egyedi digitális portré megtalálható rajta.

FEWoCIOUS

FEWoCIOUS
Forrás: Nifty Gateway

FEWoCIOUS, a feltörekvő NFT művészek között kiemelkedő amerikai tinédzser, aki multimillió dolláros digitális alkotásokat kínál vásárlóinak. Művészete vegyíti a hétköznapi eseményekről készült karikatúráit és egy gimnáziumi tanuló képzeletbeli világát.

José Delbo

Forrás: Twitter

A 87 éves José Delbo, aki az első Wonder Woman, a Transformers és a Batman/Superman képregény designjában segédkezett a 70-es és 80-as években, jelenleg milliókat keres azzal, hogy Wonder Woman témájú NFT-kert ad el gyűjtőknek, annak érdekében, hogy minél inkább népszerűsítse azt, hogy a Marvel-inspirálta digitális művészet váltsa fel a papír formájú képregényeket.

Trevor Jones

Trevor_Jones
Forrás: NFT Awards

Trevor Jones csodálatraméltó alkotásai vegyítik az animációt, a videógyártást és az NFT tageket. A legsikeresebb digitális művei interpretációkat foglalnak magukban Pablo Picasso stílusából. Picasso monumentálisabb munkáiból használta fel a palettát és kompozíciót saját műveihez, és újra alkotta őket kriptovaluta szimbólumokkal és más releváns ikonográfiával, illetve kortárs logókkal.

Mad Dog Jones

Mad_Dog_Jones
Forrás: Artnet News

Michah Dowbak, azaz Mad Dog Jones az egyik legsikeresebb aukcióját tudhatta maga mögött a Nifty Gateway digitális piacon, Crash + Burn sorozata mintegy 4,3 millió dollárért kelt el. A művész a posztapokaliptikus városi látképek kreációival foglalkozik, digitális kompozíciói a cyberpunk témát dolgozzák fel.

Pak

PAK
Forrás: Screen Rant

A kriptografika egyik legrejtélyesebb szereplője, aki megérdemli a kitüntetett figyelmet. Pak nevű művész soha nem hozta nyilvánosságra személyazonosságát, így lenyűgöző alkotásai körüli misztikum is hozzásegítette a milliós követőtáborához.

John Orion Young

Forrás: Talenthouse

John Orion Young egy 3D művész, aki NFT animált karaktereket és figurákat alkot. A gyors berobbanása a digitális piacra és az értékesített alkotásai mind azt igazolják, hogy egyre jobban megerősíti a helyét az NFT világában.

Forrás: Portalcripto, Arsboni

Címlapkép forrása: Screen Rant


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Megjelentek az Új Nemzeti Galéria látványtervei

Megjelentek az Új Nemzeti Galéria látványtervei

2021-10-14
A Liget Budapest Projekt 2021. október 9-én közzétette a Nemzeti Galéria új épületének látványtervét. Az épületet a japán SANAA (Sejima and Nishizawa and Associates) építésziroda tervezte. Ezen a napon az Art Market Budapest helyszínén, a műtárgy.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.