Részletes keresés

A „maffiafeleség” esztétikája – Az új hullám felemelkedése a művészettörténettől a popkultúráig  

Az elmúlt évszázadokban, olyan művészek, mint Artemisia Gentilesch vagy John Singer Sargent is próbálták már vásznaikon megjeleníteni a „maffiafeleség esztétikájának” drámaiságát, túlzott gazdagságát. Cikkünkben bemutatjuk az úgynevezett "mob wife" trend, itthon talán kevésbé elterjedt jelenségét, kiemelve rendhagyó jellegét.

Nem csupán a festőművészek ábrázolták olyan káprázatosan a femme fatale karaktereket. A filmekben és sorozatokban is gyakori szereplők. A Maffiózók (The Sopranos) című sorozat 3. évad 12. részében Carmela és Meadow beszélgetése tökéletes példája annak, hogyan jelenik meg ez a figura a popkultúrában:

„– Képzeld el, hogy a portréd egy ilyen múzeumban lóg” – töpreng Carmela Soprano, aki az „Amor Fou” című epizód nyitójeleneteiben a Brooklyni Múzeum galériájában állt. A kamera ráközelített a Carmelat játszó színésznőre, Edie Falcóra – a maffiafőnök, Tony Soprano mindig elegáns, fényűző öltözéket viselő feleségére, annak ormótlan ékköves gyűrűjére, dizájnos kézitáskájára és stílusos fekete magassarkú cipőjére.

„– Ő csak egy gazdag kereskedő felesége, anya” – válaszol Meadow, a lánya bizonyos kimerültséggel. – „Ezzel kereste a pénzt Rubens.”

 

Peter Paul Rubens, Posthumous Portrait of Isabella Brant, 1626
Forrás: Artnet

A jelenetben az anya és a lánya csodálva nézték Peter Paul Rubens portréját, amely egy kihívóan sminkelt nőről készült. Úgy is tekinthetnénk rá, mint Carmela egy évszázadokkal ezelőtti változatára. A való életben a festmény, amelyet csodáltak, nem egy kereskedő feleségét ábrázolta, hanem Rubens első feleségét, Isabella Brandt-ot – a kép nem sokkal a nő halála után, 1626-ban készült. Mellesleg az igazi festmény az Uffizi Képtárban lóg Firenzében, nem pedig a Brooklyn Múzeumban. Ezektől a kreatív változtatásoktól eltekintve az ábrázolt pazar öltözék szimbolikája változatlan marad. A nő csillogó fekete ruhája és gyöngysorai ugyanúgy közvetítik a gazdagságot és a hatalmat –, mint Carmeláé. A jelenet egy olyan mérföldkő, amely a vizuális művészetek, a divat és a pénz közötti metszéspontra, elválaszthatatlan kapcsolatra utal.

Idén ünnepli premierének 25. évfordulóját a Maffiózók (The Sopranos, 1999), egy olyan műsor, amelyet széles körben a televíziózás ikonikus alkotásának tekintenek, amely megismertette a nagyközönséggel a keleti parti olasz maffia csillogó, ám zord mivoltát. Az évforduló egybeesik az úgynevezett „maffiafeleség” stílus népszerűvé válásával, felemelkedésével. Manapság az eltúlzott fényűzést árasztó kinézetet egyaránt ünneplik a divatmagazinok és a közösségi média. A maffiafeleség esztétika antitézise a rejtett gazdagságnak – utóbbi egy másik tévéműsor, az Utódlás (Succession, 2018) által vált ismertté. A maffiafeleség hívei előnyben részesítik a szőrméket, ékszereket, leopárdmintákat. Egyesek úgy ragadják meg a trendet, mint a New York-i old-money megjelenést egy ötletes csavarral és túlzott érzékiséggel. Míg mások az 1970-es és 80-as évek krimijeire vezetik vissza a stílust.

A cikk elején említett Maffiózók epizód rávilágít arra, hogy a stílusnak mély gyökerei vannak Európában. Számtalan vagyonos nőt ábrázoló portré, illetve műalkotás készült az évszázadok során, amelyek ihletként szolgálhatnak a mai maffiafeleség megjelenéséhez. Az említett rész ösztönzött bennünket, hogy visszatekintsünk a művészettörténet múltjába, és megosszunk néhány portrét, amelyek a maffiafeleség stílusát tükrözik.

A listánkon szereplő festmények bár lenyűgözőek, ugyanakkor egyfajta fenyegetést és hatalmat is sugároznak, kiemelve e stílus kettősségét.

 

Alessandro Allori, Lucrezia de’ Medici, 1560
Forrás: Artnet

Jakob Björck, Portrait of Charlotte Du Rietz af Hedensberg, 1727
Forrás: Artnet

Henri Regnault, Salome, 1870
Forrás: Artnet

John Singer Sargent, Madame X (Madame Pierre Gautreau), 1883–84
Forrás: Artnet

Artemisia Gentileschi, Portrait of a Lady, dressed in a gold embroidered costume, 1620-as évek
Forrás: Artnet

 



Giovanni Boldini, Marchesa Luisa Casati, with a greyhound (1908)
Forrás: Artnet

 

Forrás: Artnet

Címlapkép: Leonardo da Vinci, Hölgy hermelinnel, 1483-1490

Címlapkép forrása: Wikimedia Commons

További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.