Részletes keresés

A modern fotográfia úttörői - magyar származású alkotók lenyűgöző munkái a Szépművészeti Múzeumban

Ha nagy fotográfussá kívánsz válni, „nem elég a tehetség, magyarnak is kell lenni” – mondta a 20. század egyik legismertebb amerikai magyar fotográfusa, Robert Capa. A Szépművészeti Múzeum Kertész, Moholy-Nagy, Capa…Magyar fotóművészek Amerikában (1914–1989) című új kiállítása többszörösen alátámasztja ezt a gondolatot. Fókuszában olyan meghatározó, magyar származású alkotók állnak, akiknek munkássága jelentősen hozzájárult a fotográfia műfajának globális fejlődéséhez.  A tárlaton Kertész André, Moholy-Nagy László, Robert Capa, Martin Munkácsi, Brassai és Kepes György munkái egyaránt megjelennek.

 

Robert Capa (Friedman Endre) (1913–1954) - A milicista halála 1936 / 1970 körül
Forrás: Szépművészeti Múzeum/ Magyar Fotográfiai Múzeum

Az Amerikai Egyesült Államokba kivándorolt magyar származású fotográfusok munkáit első alkalommal mutatja be átfogó módon a Szépművészeti április 6-án megnyíló kiállítása. A Virginia Museum of Fine Arts-szal együttműködésben megvalósuló, nagyszabású, több mint 30 fotóművész alkotásait (170 kép) felsorakoztató tárlat a rendkívül gazdag amerikai-magyar fotográfiai örökség bemutatását tűzte ki célul, egymás mellé téve világhírű és itthon kevésbé ismert alkotók munkáit. A kiállított művek nagy részét, mintegy 120 fotográfiát, 17 amerikai gyűjtemény, köztük a Virginia Museum of Fine Arts, az Art Institute of Chicago, a The Getty (Los Angeles) vagy a National Gallery of Art (Washington) kölcsönözte a kiállításra.

Kertész Andor / André Kertész (1894–1985) Martinique című alkotása a kiállításon (1970/1972)
Forrás: műtárgy.com / Szépművészeti Múzeum

A kiállítás az első világháború kezdetétől a Szovjetunió összeomlásának kezdetéig tartó időszakban Amerikában otthont találó magyar fotóművészek munkásságából ad átfogó válogatást. A magyar emigránsok rendkívül nagy hatással voltak a 20. század fotóművészetére, elég csak Robert Capára gondolnunk, de André Kertész, Kepes György és Moholy-Nagy is hasonló jelentőséggel bírt: számos kiemelkedő fotográfus munkásságára hatottak közvetve vagy közvetlenül, többek között Henri Cartier-Bressonra, Richard Avedonra, Aaron Siskindre, Harry Callahanre és Ray K. Metzkerre. A modernizmus, a szürrealizmus és az absztrakció mélyen gyökerezik számos magyar származású amerikai fotográfus munkásságában, az alkotók esztétikai és technikai megközelítésében; a 20. századi fotográfiára gyakorolt erőteljes hatásuk vitathatatlan. 

 

 Lőrinczy György/György Lőrinczy (1935–1981) - Wall Street, New York 1977–1978
Forrás: Szépművészeti Múzeum / Virginia Museum of Fine Arts

Az amerikai-magyar fotográfiai kapcsolatok és az Amerikába vándorolt magyar származású fotográfusok hatásával eddig csupán néhány kiadvány foglalkozott. André Kertész, Moholy-Nagy László, Martin Munkácsi és Robert Capa ugyan világhírű alkotók, azonban az eddig kevésbé ismert fotóművészek munkáinak kiállításával az amerikai-magyar fotográfiai kapcsolatok bemutatása mérföldkőhöz érkezett. Alex Nyerges, a Virginia Museum of Fine Arts igazgatója három évtizede tanulmányozza az amerikai-magyar fotográfiai kapcsolatokat, amely kutatás eredményeit először mutatják be a Múzeumban.

 

Diénes Andor/ Abdré De Dienes (1913–1985) magyar származású divatfotós, fotóművész, egykor Marilyn Monroe partnere volt, több fotósorozatot is készített a színésznőről. A fotón egy 1949-es sorozatának egyik darabja látható, amely new york-i  Tobay Beach-en készült.
Kép forrása: Virginia Museum of Fine Arts / Szépművészeti Múzeum 

A tárlat nyolc szekcióra bontva mutatja be a magyar származású alkotók hatását: a magyarországi kezdetektől Berlinen és Párizson át egészen a New Yorkban, Chicagóban és Hollywoodban dolgozó fotóművészekig. Nem csupán régiókra bontva tárja a nézők elé ezt a nagyszabású örökséget, hanem a fotóriport és a divatfotográfia műfaján keresztül is. Az amerikai és a magyar szervezők által válogatott műtárgyanyagot magyar köz- és magángyűjtemények felvételei (köztük Barna Anna, Kondor László, Lőrinczy György, Moholy-Nagy László vagy Nicolas Muray munkái) egészítik ki, amelyek tovább színesítik a kiállításra kerülő anyagot. 

 

Drozdik Orsolya alkotásai a tárlaton
Forrás: műtárgy.com / Szépművészeti Múzeum

A tárlaton kiemelték a női alkotók szerepét is, Barna Anna alkotásai mellett láthatunk még fotókat például Drozdik Orsolyától, Plachy Szilviától és Koffer Kamillától (YLLA).

A kiállítás kurátora Alex Nyerges, a Virginia Museum of Fine Arts igazgatója és Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója. A tárlat 2024. április 6. – augusztus 25. között látogatható.

 

Forrás: Szépművészeti Múzeum
Címlapkép: Kertész Andor / André Kertész (1894–1985) - Lexington sugárút a 44. utcánál, New York, 1937
Címlapkép forrása: Virginia Museum of Fine Arts, Szépművészeti Múzeum

További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.