Részletes keresés

A Stonehenge környékén végzett régészeti ásatások ősi sírokat és értékes műtárgyakat tártak fel

A Stonehenge környékén végzett ásatások, amiket egy közúti alagút építése érdekében folytattak, két temetkezési helyet és egy olyan területet tártak fel, ami ipari munkaállomás lehetett.

Régészek a neolitikus- és a bronzkorból származó ember készítette tárgyak kiterjedt kincsesbányáját fedezték fel, amikor egy közúti alagút építését megelőzően feltárásokat végeztek a Stonehenge környékén. Az új felfedezések között szerepelnek bronzkori sírok, a neolitikus korból származó cserépedények és egy olyan terület, ami akár ősi ipari munkások munkaállomásaként is működhetett.

Matt Leivers, az A303-as út szakértő régésze a következőt osztotta meg a Guardiannal: „Nagyon sok felfedezést tettünk – bizonyítékokat találtunk azokról az emberekről, akik ezer évvel ezelőtt ezen a vidéken éltek, feltártuk mindennapi életük és haláluk nyomait, bizalmas, bensőséges tárgyaikat.” Az alagút-folyosó felfedezését a közúti építési hatósággal együttműködve a Wessex Régészet vezeti. „Minden apró részlet segít bennünket abban, hogy megértsük, pontosan mi történhetett ezen a helyen a Stonehenge építése előtt, közben és utána. Minden egyes darabka egy lépéssel közelebb visz bennünket a teljes képhez.”

Az ásatásokat 1777 kutatóaknában és 440 árokban végezték, nagyjából egy mérföldre keletre és nyugatra az ősi kőépülettől. A felfedezések között egy szokatlan palatárgy is szerepel, amit egy húszas vagy harmincas éveiben elhunyt nő négyezer éves sírjából emeltek ki, és ami egy bot vagy egy rúd részét képezhette. Egy csecsemő sírjából, amit apró fülcsontok segítségével azonosítottak, egy kisméretű ivópohár került elő. Egy C-alakú, körülkerített helyszínen, ami akár egy munkaállomás is lehetett, égett kovaköveket találtak, amely lelet alapján a régészek feltételezik, hogy a területen ipari folyamatokat végezhettek, akár fém- vagy bőrmegmunkálást.

Az új alagút megépítését egy angol közlekedési hivatalnok engedélyezte novemberben. Az alagút a föld alá terelné az A303-as főutat, ami nagyon közel halad el az ősi emlékmű mellett, és ami hírhedten zsúfolttá szokott válni. A két mérföld hosszan futó alagút megépítése 1,7 milliárd angol fontba (2,2 milliárd amerikai dollár) kerül. A projekt heves ellenkezést váltott ki a környezetvédőkből, akik jogi úton és tiltakozásuknak hangot adva szeretnék megakadályozni az építkezés megvalósulását. A környezetvédők meggyőződése, hogy az alagút létrehozása megrongálná a régészeti leletekben rendkívül gazdag területet, ez a veszély pedig sokkal nagyobb, mint azok a lehetséges előnyök, amik az elhaladó autók látványának és zajának megszűnésével járnának. Mások arra figyelmeztetnek, hogy az ásatások meglazíthatják a földet a régióban, ami a Stonehenge elmozdulását, megsüllyedését vagy akár összeomlását is eredményezheti.

 

Forrás: artnet

A kép forrása: Wessex Archeology

További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.