Részletes keresés

Advent első hétvégéje a hazai kortárs képzőművészetről szól – Indul az első Art Week Budapest (AWB)

Advent első hétvégéje igazi csemegét kínál a kortárs művészetek kedvelőinek. 29 helyszínen, 8 útvonalon, naponta 3 időpontban meghirdetett vezetett művészeti sétán, összesen 58 programra várják dec 1-3. között a kortárs képzőművészet szerelmeseit, a gyűjtőket és leendő gyűjtőket, valamint mindazokat, akik a szeretnének valamilyen igazán különleges programmal ráhangolódni a karácsonyra.

Az első alkalommal megrendezésre kerülő az Art Weekend Budapest egyben az év utolsó nagyszabású kortárs művészeti programsorozata is. Az esemény sokoldalúságát mutatja, hogy a rekordszámú csatlakozott helyszín között megtalálható kereskedelmi galéria, non-profit kiállítótér, műterem és banki gyűjtemény is.

„Bár az első alkalommal rendezzük meg az Art Weekend Budapestet, a hasonló tematikájú művészeti eseményekhez képest rekordszámú, 29 galéria és kiállítótér jelezte részvételét, és csatlakozik hozzánk advent első hétvégéjén. Mindez visszaigazolása annak, hogy szükség van azokra az eseményekre, amelyeken a művészek a nagyközönség előtt is bemutathatják alkotásaikat, ezáltal segítenek kilépni a komfortzónánkból és inspirációt nyújtanak a hétköznapokhoz is” - mondta el Őry Eszter, az esemény szervező ArtNESZ Képzőművészeti Ügynökség szakmai vezetője.

„Péntektől vasárnapig naponta három időpontban - 12, 14 és 16 órakor -   indulnak vezetett túrák (Artour / Artúr), ebből a 14 órakor induló túráink angol nyelvűek.  Egy-egy művészeti séta 1,5-2 órás, ez idő alatt 3-4 egymáshoz közel elhelyezkedő galéria meglátogatására nyílik lehetőség. Természetesen azokat az egyéni látogatókat is várjuk a helyszíneinken, akik különleges művészi élménnyel szeretnék indítani az év utolsó hónapját vagy éppen csak ráhangolódnának az ünnepi készülődésre, hiszen 58 meghirdetett programunkban az izgalmas műteremlátogatás mellett többek között kiállításhoz kapcsolódó tetováló 'flash' nap és művészeti vásár is szerepel” – nyilatkozta Nyitrai Szilvia, az ügynökség kreatív vezetője.

Az AWB a nemzetközi Art Weekend események sorában helyezkedik el, és a Gallery Weekend Budapest társeseménye. Az első AWB esemény meghívott vendégei Lara Mejač és Eva Simonič, a Ljubljana Art Weekend kreatív igazgatója és producere, akik azzal a szándékkal látogatnak el Budapestre, hogy az ArtNESZ Képzőművészeti Ügynökséggel a jövőbeli közös programok lehetőségéről egyeztessenek.


youngart online gallery
Forrás: ArtNESZ / fotó: Benda Fruzsina

Az esemény célja kettős, egyrészt különleges művészeti élményt és egyben programlehetőséget nyújt az év utolsó hónapjában, másrészt a budapesti galériák év végi „boutique-show” vásáraira fókuszálva szélesebb betekintést ad a budapesti kortárs képzőművészeti színtérre.  A programsorozat elsősorban a hazai képzőművészeti szféra fejlődését és fenntarthatóságát szolgálja, miközben magukra az alkotókra, kiállítóhelyekre irányítja a figyelmet.

„Nagyon örülünk, hogy ilyen sok galéria és különleges kiállítótér csatlakozott eseményünkhöz, hiszen így megmutathatjuk a hazai kortárs képzőművészet sokoldalúságát és egyben létjogosultságát is. Programjainkra nem csak a gyűjtőket vagy leendő gyűjtőket várjuk, hanem mindazokat, akik szeretnék megismerni és képet alkotni a kortárs képzőművészetről, akik az év vége és ünnepek előtt egy kicsit lelassulni vagy csak inspirálódni szeretnének” – mondta el Őry Eszter.


Az AWB szervezői csapata a Képező Galéria – Vándorló Otthonunk kiállítás megnyitóján, 2023. november 16-án. Balról jobbra: Őry Eszter, ArtNESZ Képzőművészeti Ügynökség szakmai vezetője, Tóth Beatrix, üzleti kapcsolatokért felelős vezető, Járai Anna, Vándorló Otthonunk kurátora, nemzetközi kapcsolatokért felelős vezető és Nyitrai Szilvia, ArtNESZ Képzőművészeti Ügynökség kreatív vezetője. Fotó: Sárközi Marianna

Az AWB szervezői csapata a Képező Galéria – Vándorló Otthonunk kiállítás megnyitóján, 2023. november 16-án. Balról jobbra: Őry Eszter, ArtNESZ Képzőművészeti Ügynökség szakmai vezetője, Tóth Beatrix, üzleti kapcsolatokért felelős vezető, Járai Anna, Vándorló Otthonunk kurátora, nemzetközi kapcsolatokért felelős vezető és Nyitrai Szilvia, ArtNESZ Képzőművészeti Ügynökség kreatív vezetője. Fotó: Sárközi Marianna

„Bízunk benne, hogy nem csak magánemberek, hanem baráti társaságok és céges közösségek is jelentkeznek majd vezetett túráinkra, amelyek az év záró kortárs képzőművészeti eseményeként különleges programelemeket és egyedi élményt kínálnak” – mondta Nyitrai Szilvia.

Az AWB tovább erősíti a kortárs képzőművészet megértését, népszerűsítését.

Art Weekend Budapest: 2023. 12. 01. – 2023. 12. 03.
Az esemény programjairól, útvonaliról részletes leírások az ArtNESZ Képzőművészeti Ügynökség weboldalán olvashatóak: https://www.artnesz.hu/

A helyszínek a szervezett túrák keretében és önállóan és ingyenesen is látogathatók december első napjaiban. A részvétel regisztrációhoz kötött!

Forrás: ArtNESZ Képzőművészeti Ügynökség

Címlapkép forrása: ArtNESZ


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.