Részletes keresés

David Hockneytól Salvador Dalíig: 10 művész, akit inspiráltak házi kedvenceik

Az állatok ábrázolása már az emberiség kezdete óta a kedvelt művészi témák között szerepel. Az őskori barlangfestményektől az egyiptomi papiruszok szent állatain, a középkori faliszőnyegek egyszarvúin át egészen Damien Hirst formaldehidbe áztatott vadállataiig, a megjelenítésük fontos szerepet tölt, illetve töltött be.

A háziállatok a művészek örök ihletforrásai közé tartoznak. Leonardo da Vinci 1517-es kréta- és tollrajzain heverésző, ugráló, tisztálkodó és játszó macskák egy olyan művészt idéznek meg, aki maga is tartott macskákat, és közelről figyelte őket. Egyes alkotók még tovább mennek és kedvenceiket kiemelt szerepben ábrázolják műveikben, mások szimbolikus jelentést adnak nekik.



Leonardo da Vinci: Cats, lions, and a dragon, kb. 1517-18
Forrás: Royal Collection Trust

 

Cikkünkben bemutatunk 10 világhíres művészt, akiket inspiráltak házi kedvenceik:

1. Pablo Picasso

Igen, Picassonak volt egy szeretett tacskója, Lump, akinek még saját Wikipédia-oldala is van. Az eb többször is feltűnt műveiben, például a Las Meninas (1957) változatain is.



Picasso és Lump
Forrás: David Douglas Duncan / Another magazine

A tacskó mellett Picassonak volt még többek között egy Yan nevű boxere és egy Esmeralda névre hallgató kecskéje, amelyet második felesége, Jacqueline Roque ajándékozott neki, amikor Aix-en-Provence-ba költözött. Esmeralda az 1950-es években visszatérő motívum volt Picasso művein, melyek közül a legismertebb a She-Goat (1950) bronz szobra.



Pablo Picasso kecskét ábrázoló bronz bronz szobrával egy a párizsi szalonkiállításon
Forrás: Getty Images

2. Norman Rockwell



Norman Rockwell: Boy with Two Dogs (Raleigh Rockwell Travels)
Forrás: Christie’s

Rockwellnek az amerikai életet idealizált ábrázolásai közel 50 éven át szerepeltek az ország újságjainak és magazinjainak címlapjain. A kutyák meghatározó részei voltak ennek a víziónak, és hosszú pályafutása során számos illusztrációján szerepeltek. Gyakran elkísérték a műterembe, és munka közben mellette pihentek.

 3. Salvador Dalí



Salvador Dalí a Vincennes-i Állatkertben egy orrszarvút fest. 
Kép: Getty Images.

Amikor Dalí 1971-ben megjelent a Dick Cavett Show-ban, egy hangyászsün volt nála, amelyet hirtelen félredobott, és hagyta, hogy a stúdióban szaladgáljon. Dalí a bronx-i állatkertből kölcsönözte az emlőst, és az adásban azt állította, hogy otthon, Spanyolországban hat darab van belőle.  A hangyászokat és az orrszarvúakat angyali állatoknak nevezte a műsorban. Az 1950-es években Dalí egy, a Vincennes-i Állatkertben élő orrszarvút bátorított arra, hogy összezúzza, összetapossa és megegye festményeit.

4. Dante Gabriel Rossetti



Dante Gabriel Rossetti: Egy vombat halála (1869)
Forrás: Rossetti archívum


A Regent's Park Állatkertben bemutatott állatok közül a 19. századi illusztrátort, Dante Gabriel Rossettit leginkább a vombat nyűgözte le, ami 1869-ben lett a régóta várt tagja a baglyoknak, armadillóknak, kenguruknak és wallabiknak is otthont adó állatkertnek.  Rossetti verseket és vázlatokat írt az ausztrál erszényesről, és ezt az érdeklődést hamarosan a preraffaelita csoport is osztotta. A rajongás túlélte magát az állatot. A vombat ugyanis pár hónapon belül elpusztult, majd kitömve állt a művész előszobájában.

5. Henri Matisse



Henri Matisse macskájával (1951)
Forrás: Michel MAKO / Gamma-Rapho / Getty Images

Matisse a késői éveiben gyakran festett ágyban fekve, macskái, Minouche, Coussi és La Puce társaságában, akiket előszeretettel etetett briósokkal.

6. David Hockney



David Hockney és kedvenc tacskói, Stanley és Boodgie, a művész őket ábrázoló festményei előtt.
Forrás: MyArtBroker

Hockney 1995-ben "Dog Days" címmel rendezett kiállítást tacskóróil, Stanley-ről és Boodgie-ról. A tárlaton 45 festmény szerepelt.  A nehezebb időszakaiban  kutyáiban talált vigaszt és inspirációt.  Los Angeles-i otthona körül állított fel festőállványokat, hogy élénk módon megörökítse őket.

7. Frida Kahlo


Frida Kahlo: Self-Portrait With Monkeys
Forrás: Brooklyn Museum

Kahlo elmondása alapján azért festett annyi önarcképet, mert gyakran volt egyedül.  143 festményének közel a felén a háttérben azok az állatok állnak, amelyekkel együtt élt mexikóvárosi otthonában. Tartott csirkéket, papagájokat, egy Granizo nevű szarvast, pókmajmokat, sasokat és szőrtelen őspanyol kutyákat. Megfestésükkor minden egyes állat a mexikói mitológiából merített sajátos szimbolikus jelentéssel bírt.

8. Wassily Kandinsky



Kandinsky a macskájával a kertben.
Forrás: Bauhaus Movement Magazine

Egy 1907-es "Macska" című fametszetet leszámítva kevés bizonyíték van arra, hogy a macskák - vagy bármilyen más állat - befolyásolták volna az orosz absztrakt festőt. Ugyanakkor Kandinskynek volt egy Vaska nevű macskája, akit nagyon szeretett.

Forrás: Artnet

Címlapkép: Oil Painting Replica Dog days by David Hockney

Címlapkép forrása: Wahoo Art

További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.