Részletes keresés

Delacroix mesterműve visszanyerte eredeti színeit

Eugène Delacroix A szabadság vezeti a népet (1830) alkotása közel 200 éve Franciország egyik meghatározó szimbóluma. Most, egy régóta szükséges restaurálás után a festmény ismét valódi színeiben mutatkozik.

A 19. századi festő világhírű és sokak által másolt képét - amely egy francia zászlót lobogtató, meztelen mellű nőt ábrázol, amint fegyvereseket vezet a csatába - csütörtökön újra kiállítják a Louvre-ban, miután hat hónapig tartó munkával eltávolították a rajta lévő több évtizedes lakkréteget és a szennyeződést.

műtárgy 1

Hat hónapos restaurálási munka után felszerelik Eugene Delacroix (1798-1863) "La Liberte guidant le peuple, 1830" (A szabadság vezeti a népet) című festményét a párizsi Louvre múzeumban.
Forrás: Getty Images / The Guardian: Dimitar Dilkoff / AFP / Getty Images

A festményről gyakran feltételezik, hogy az 1789-es francia forradalmat ábrázolja, de Delacroix műve 1830-ban készült, hogy megemlékezzen arról a júliusi forradalomról, amely ugyanabban az évben megdöntötte X. Károly francia király hatalmát. A képet elkészülte után egy évvel vásárolta meg a francia állam, 1874 óta a Louvre-ban őrzik.

A festményt mára számtalan modern művész értelmezte újra, a kép változatai világszerte megjelentek és megjelennek. Az eredeti azonban az évek során lassan elvesztette kifejező erejét. A kortárs restaurátorok szerint elődeik elhibázott lépéseket tettek arra, hogy a képet ilyen módon konzerválják. Az elmúlt években nyolc réteg lakkot vittek fel A szabadság vezeti a népet című alkotásra, hogy élénkítsék a színeit, de lakk oxidálódása miatt azok végül egy szürke sárga réteg alá szorultak.

A színek, "a fehérek, az árnyékok - mindezek végül összeolvadtak a sárgás rétegek alatt" - mondta az Agence France-Presse-nek Sébastien Allard, a párizsi múzeum festészeti igazgatója. "Mi vagyunk az első generáció, amely újra felfedezheti a színeit" - tette hozzá.

műtárgy 2

Delacroix alkotása restaurált állapotban.
Forrás: Abdullah Firas/ABACA/REX/Shutterstock/The Guardian

A festmény restaurációja 2023. szeptember 20-án kezdődött meg, a kiállítótérben a helyére Ary Scheffer Les Femmes souliotes című festményét akasztották, amely korábban vele szemben lógott. Az alkotás méretei miatt - 2,6 méter x 3,25 méter (8,5 láb x 10,5 láb) - a restaurálási munkálatok a helyszínen, a múzeumban zajlottak. Côme Fabre kurátor az AFP-nek elmondta, hogy a szakemberek először röntgen-, ultraibolya- és infravörös sugarakkal elemezték a műalkotást, és a felfedezéseiket összevetették a festményről készült archív felvételekkel.

Fabre elmondta, hogy "eközben még azt is felfedezték, hogy bizonyos változtatásokat, köztük egy barna foltot a Szabadság ruháján feltehetően Delacroix után adtak hozzá, ezért azokat el lehetett távolítani".

műtárgy 3
Delacroix festménye a restaurálás előtt.
Forrás: Dimitar Dilkoff/AFP/Getty Images/The Guardian

A Louvre, a világ legnagyobb múzeuma 2015 óta mintegy 200 restaurálást hajtott végre, többek között Leonardo da Vinci La Belle Ferronnière című portréján, Tiziano Pardo Vénusz-án és Delacroix több festményén.

Forrás: The Guardian

Címlapkép: Eugène Delacroix A szabadság vezeti a népet (1830) restaurálás közben

Címlapkép forrása: Shango Media

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
10 pezsdítő nemzetközi tárlat a nyári utazásokhoz

10 pezsdítő nemzetközi tárlat a nyári utazásokhoz

2024-06-07

A nyár az intézmények számára jellemzően lassabb időszak. Idén viszont a szokásosnál élénkebb, és olyan nagyszabású bemutatókkal teli, amelyek általában a tavaszi és őszi szezont jellemzik. A műtárgy.com most összegy

John Lennon gitárja rekordáron, 2,9 millió dollárért kelt el árverésen

John Lennon gitárja rekordáron, 2,9 millió dollárért kelt el árverésen

2024-06-06

John Lennon gitárjának nem kellett segítség, hogy új világrekordot állítson fel. A híres „Help!” Framus Hootenanny elképesztő áron, 2,86 millió dollárért kelt el a Julien's kétnapos Music Icons aukcióján a New York-i Hard Rock Cafe-ban, így ez lett a valaha árverésen eladott legdrágább Beatles-gitár. A rekordot korábban Lennon J-160E Gibsonja tartotta, amely 2015-ben 2,41 millió dollárért kelt el. A hangszerért eredetileg 600 000 és 800 000 dollár közötti összeget vártak, de a legmagasabb becsült ár háromszorosát érte el. Egy telefonos licitálónak adták el.

 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVII.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVII.

2024-06-04

Az Octogon magazin és az Art Advisory Budapest közös cikksorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel a figyelmet. A Fiatalok – gyerekek / élhető városok fókuszunknak megfelelően ezúttal Gaál Kata Protective Grund című művét mutatjuk be.

Mittersisters – Táskakészítés és képzőművészet kollaborációja a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon

Mittersisters – Táskakészítés és képzőművészet kollaborációja a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon

2024-05-23

A Mittersisters üzlete egy kreatív műhely, ahol bárki megtervezheti és elkészítheti álmai táskáját. A márka 9 évvel ezelőtt lakásstúdióként indult, de gyorsan kinőtte magát: három évvel ezelőtt, a tulajdonos Mitter Anna Róza vezetésével már a belvárosba költözhetett. A cég jelenlegi stúdiója igazi ékszerdoboz: a VI. kerületi, Dob utcában található üzlethelységbe lépve egy jól felszerelt, letisztult belső tér fogadja a látogatókat. Mindemellett több falnyi mini táska várja, hogy felfedezzék és megvásárolják őket.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.