Részletes keresés

Dorotheum, Bécs. Hordozható napórák, régi gépek – józan vevők

Két részből álló, egész napos műszaki árverésén 509 tételre várt vevőket szeptember 13-án a Dorotheum. Az interneten tájékozódók akár két külön aukciónak is felfoghatták a felkínált anyagot.

Az órák, ázsiai műtárgyak, fémtárgyak, fajanszok, népi iparművészeti munkák és szobrok 318 tétele alkotta a nagyobb csoportot.

Bonyolult kivitelű bőrtokos Rolleiflex fényképezőgép

 

Két, XIX. század közepi, díszes ezüst övcsat közül az egyiken a piros, fehér és zöld kövek, illetve a magyar fémjelzés miatt jogosan akadhatott meg tekintetünk. Az osztrák tárgy 400, a magyar 375 euróért talált új gazdára.

Az a 26,5 cm magas gyertyatartó, amelyet 1840 körül a Susse testvérek bronzöntödéjében készítettek, 450 euróról indult. Fotótechnika-történeti tény, hogy a Place de la Bourse 31. alatt működő cég 1839-ben Daguerre szabadalmi leírása alapján saját műhelyében gyártott fadobozos fényképezőgépet. Mivel a feltaláló csak az általa ellenőrzött készülékekre vállalt garanciát, a Susse-féle készülék lett a világon az első, független gyártó által elkészített és forgalmazott fényképezőgép. A bécsi helyszín érdekessége, hogy a jelenleg ismert egyetlen ilyen kamera – igaz, nem a Dorotheumban, hanem a WestLichtben –576 ezer eurós áron kelt el 2007-ben. A gyertyatartót viszont már ennek az összegnek az ezredrészéért (pontosabban 563 euróért) hazavihette vevője.

A kínálat második – Magyarországon helyszíni árverésen elő nem forduló – részét 151 tételnyi tudományos műszer és 40 régi fényképezőgép alkotta, ezek közül 38 földgömb és ugyanennyi hordozható napóra váltott ki nagyobb érdeklődést. Feltűnő volt, hogy az általában egyszerű kivitelű földgömbállvány-tételeken túl ezúttal 11 olyan is szerepelt, amelyiken bolygónkat egy-egy szobor tartotta. A vásárlók józan belátását és szakszerű hozzáállását egyaránt jól jellemzi, hogy ebből a kínálatból mindössze kettő talált gazdára. A Julius Heymann által Berlinben, 1900-ban elkészített 19 centis gömböt két kézzel tartó, fémből öntött Herkules egészítette ki, melynek 700 eurós kikiáltását 1750-es leütés követte.

Ennek a tételnek egy kisebb méretű párját ugyanabban az évben szintén Heyman készítette. A 10 cm átmérőjű gömböt egy térdelő Herkules tartja, így a viszonylag vaskos fatalp ellenére a tárgy összességében arányosnak hat – dekorativitását 625 euróra értékelte vevője.

A XVIII–XIX. században díszes rézlapokból készült, míves, hordozható napórák közül egyértelműen kiemelkedett egy 12 centi magas, emeletes, dönthető tetejű, az 1750 körüli évek Augsburgjából származó tárgy. A vízszintezőt és iránytűt is magában foglaló szerkezet meglepően patinás felületét szerencsére korábban nem próbálták szakszerűtlenül megtisztítani, így még az is látszott, hogy az állítható dőlésszögű óraskála korábban hol állhatott évtizedekig. Az érte folyó licitharc 4500 eurónál fejeződött be.

A francia Baradelle által gyártott nyolcszögletű napóra 1500 eurót ért. Lorenz Grassl Augsburgban előállított, 7,4×7,3 cm-es, négyzetes, iránytűt is magában foglaló alaplapú napórája három, felnyitható kezelőelemmel működik. A meggyőző célszerűség, egyszerűség és az ezeket harmonikusan kiegészítő díszítettség 1750 eurót hozott.

Az őszi–téli szezon első régi fényképezőgép-kínálatának 40 tételéből csak 24 kelt el, ami az érdeklődők józan visszafogottságára utal. A korábbi években mindig sikeres Leicák vagy az aranyozott japán miniatűr fényképezőgép, a Steky beragadása elgondolkodtató jelzés lehet az eladni szándékozóknak.

Ezúttal egyértelműen a kereskedelmi értelemben vett érték, a vásárlás gazdaságossága dominált. A néha csak a márkára összpontosító, lelkes gyűjtői hozzáállás helyett egyaránt a merkantil szemlélet nyilvánult meg a két Rolleiflex 750 és 1000 eurós leütésében és az egykor fogalomszámba menő, de még ma is jól használható riportergépnek számító Leica M2-es 1250 eurós árában. Ennek a kamerának az évtizedekkel későbbi és már beépített fénymérőt is tartalmazó, M6-os változata használtcikként ugyancsak stabilan őrzi értékét, amit 3750 eurós leütése is jelez.

Az 1970-es évek elején, japán segítséggel gyártott Leica CL-ből három is várt és talált gazdára, ezek közül kettőnek az 563, illetve egynek a 625 eurós ára reálisnak mondható.

Kedvezően, 375 euróért jutott hozzá vásárlója egy Leica-tartozékokat tartalmazó gyűjtői tételhez. A katalógusban pontosan meg nem nevezett mennyiségű összeállítás többek közt Leicina 8 milliméteres filmfelvevőt, bőrharmonika-kihuzatos reprodukciós segédeszközöket, diamásolót, Visoflex tükörreflexházat, napellenzőket, gyári bőr készenléti táskát, örökvakut és Fremd objektíveket tartalmazott. A gyűjtői irányárjegyzékekből kigyűjthető összegek alapján nem nehéz megjósolni, hogy néhány hónap alatt egy szorgalmas kereskedő a tételért kifizetett ár hat-hétszeresére is szert tehet.

Fejér Zoltán

 

Megjelent a Műértő októberi lapszámában.

Műértő - művészeti és műkereskedelmi folyóirat A Műértő a HVG Zrt.
kiadásában megjelenő, szakemberek által írt és szerkesztett művészeti,
műkereskedelmi havilap. A múzeumi szférában és a műtárgypiacon érdekelt
valamennyi résztvevőhöz szól, igyekszik eligazítani a befektetési szándékkal
rendelkező üzletembereket. Nemzetközi kitekintéssel beszámol az árakról,
trendekről, jelentős aukciókról, vásárokról, kiállításokról és a színtér
meghatározó szereplőiről. Aktuális információkat és kritikai elemzéseket
közöl. Megjelenik minden hónap első péntekjén.

Főszerkesztő Andrási Gábor
Szerkesztő: Nagy Mercédesz
Hirdetés: Tasnádi Rózsa, tel.: 061-436-2450; hirdet@hvg.hu

Szerkesztőség:
1037 Budapest, Montevideo u. 14.
muerto@hvg.hu / www.muerto.hu

Előfizethető:
HVG Zrt. terjesztési osztály: ugyfelszolgalat@hvg.hu; tel.: 061-436-2045
Kiadja a HVG Kiadó Zrt, Felelős Kiadó: Szauer Péter

További cikkek
55 millió dolláros Monet a Sotheby’s aukcióján

55 millió dolláros Monet a Sotheby’s aukcióján

2019-03-16

Pénteken reggel jelentette be a Sotheby’s a május 14-i Impresszionista és Modern esti árverésének sztártételét, ami nem más, mint egy Monet-festmény, méghozzá a népszerű, szénaboglyákat ábrázoló sorozatból. Az aukciósház becslése szerint a kép 55 millió dollár körül fog elkelni. Amennyiben igazuk lesz, nem dől meg Monet „szénaboglyás rekordja”, mivel 2016-ban a Christie’s-nél licitharcot követően jutalékkal együtt 81,4 millió dollárért ment el a sorozat egy másik darabja.

London Art Fair, 2019 - Mondjátok meg Johnnak, vegyen vissza a színekből!

London Art Fair, 2019 - Mondjátok meg Johnnak, vegyen vissza a színekből!

2019-03-16

„Hölgyeim, mit tettek Johnnal, nagyon élénk színeket használ mostanában” – kiáltotta a Long & Ryle galéria munkatársaihoz odalépve a kortárs brit festő, John Monk egyik gyűjtője az Islington városrészben található Business Design Centre-ben január közepén 31. alkalommal megrendezett London Art Fairen. Meg is üzente a művésznek, hogy az újjal szemben a régebbi, visszafogottabb színvilágot preferálja, és nem töltött sok időt Monk kiállított képeinek szemrevételezésével, de szerencsére e gyűjtői magatartás nem volt általánosnak mondható a vásáron.

Mire használjam? - Régi műtárgyak megújult szerepkörben

Mire használjam? - Régi műtárgyak megújult szerepkörben

2019-03-07
Az antik műtárgyaknak nem kell feltétlenül a vitrinbe kerülniük vagy a falon porosodniuk, használatuk ugyanis kreativitással értéket és szépséget csempészhet mindennapjainkba. A szokatlan, ám nívós régi darabok izgalmas sz
Dürertől Gross Arnoldig

Dürertől Gross Arnoldig

2019-03-05

Több száz évet ölel fel a BÁV március 13-ai Tavaszi kamaraaukciójának kollekciója Dürertől a februári grafikai aukción rekordot döntő Gross Arnoldig. A képzőművészeti alkotások mellett a finom kidolgozású, színes drágakövekkel díszített vintage ékszerek széles választéka is várja az igényes ajándékot keresőket és a tavaszi eljegyzést tervezőket. A műtárgyaknál a női kiegészítők mellett a gasztronómia szerelmesei és a Zsolnay-gyűjtők is könnyen találhatnak kedvező árú darabokat.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.