Részletes keresés

Egy magyar festmény és Márquez Száz év magánya

A Sotheby’s november 14-ei aukcióján egy, a szívünknek különösen kedves tételt is eladásra kínál, Galambos Tamás 1981-es, Nyár című festményét.

Galambos Tamás: Nyár, 1981

A piros háttér előtt fekvő, erdőkkel, mezőkkel, házakkal borított női alakot ábrázoló alkotás 1999-ben felkeltette a Penguin Books kiadó figyelmét is, olyannyira, hogy eldöntötték, ez a kép kerül Gabriel García Márquez máig töretlen népszerűségnek örvendő Száz év magány című regényének borítójára. Az angol nyelvű kiadás megalapozta a festmény népszerűségét, poszterként is terjeszteni kezdték.

A Száz év magány angol kiadásának borítóján

A Nyárnál keresve sem lehetett volna jobb borítót találni a mágikus realizmus kulcsműve számára. A 78 éves festő ars poeticája szerint a festés a fikció és a realizmus ötvözete, a mese segítségével pedig érthetően lehet beszélni a jelenről. Méltatói gyakran naiv, neoprimitív alkotóként említik. Festményeiről mesélőkedv sugárzik.

Galambos munkái időről időre felbukkannak neves külföldi lapok hasábjain, például a Financial Times gazdasági cikk illusztrációjaként használta Bábel tornya című festményét. Gyakran használják illusztrációként az Átkelés a Vörös-tengeren c. alkotást is.

Galambos Tamás: Bábel tornya

Érdekesség, hogy a Munkácsy-díjas festő legtöbb egybegyűjtött műve Japánban, a Toyoma-i Nishida Múzeumban van.

A novemberi aukción a festmény kikiáltási ára 4000 font, a leütési árat 5-7 ezer font közé becsüli az aukciósház. Ez nem számít nagyon magas összegnek, a végleges ár azonban egyelőre még megjósolhatatlan. A festmény háttértörténete, összefonódása a világirodalom egyik legkedveltebb regényével akár felfelé is tornázhatja az összeget.

Szerző: műtárgy.com

Mentés

További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.