Részletes keresés

Egyharmaddal csökkenti látogatóinak számát a Louvre a múzeumi élmény javításáért

Párizs vezető múzeuma évek óta küzd a hatalmas látogatószámának problémájával, amely az év végéré tarthatatlanná vált.

2022-ben a Louvre 7,8 millió látogatót fogadott - 19%-kal kevesebbet, mint 2019-ben, azonban 170%-kal többet, mint 2021-ben, amikor a francia múzeumok a COVID-19 járvány miatt közel öt hónapig zárva voltak.

A Louvre igazgatója, Laurence des Cars döntése alapján az intézmény napi látogatóinak számát 30 ezerre korlátozzák. A járvány előtt a múzeum a legzsúfoltabb napjain 45 000 embert is fogadott.

 

A Mosa Lisa és az előtte tolongó tömeg. Forrás: Eric Feferberg/AFP

 

Des Cars nyilatkozatában azt mondta, hogy azért döntött a változtatás mellett, „hogy a múzeum kellemes élményt nyújtson, különösen az első alkalommal a Louvre-ba látogatók számára, akik a belépők 60%-át teszik ki”. Az olyan világhírű és elképesztő népszerűségnek örvendő műalkotások termeiben – úgymint például abban a teremben, ahol a Mona Lisa tekinthető meg - egyszerűen kibírhatatlan vált, hogy nemhogy körbejárni, de megközelíteni is nagyon nehezen lehet a műalkotást az előtte tolongó tömeg miatt. Az elmérgesedő helyzetet mi sem igazolja jobban, mint hogy az elmúlt években a Louvre alkalmazottai sztrájkba léptek, arra hivatkozva, hogy a rekordszámú tömegekkel „soha nem látott mértékben romlottak a körülmények”.

Bár elődje, Jean-Luc Martinez jelentős változtatásokat hajtott végre a látogatási körülmények javítása érdekében, Des Cars szerint ő az első múzeumigazgató, aki tudatosan döntött a látogatók számának korlátozása mellett, figyelembe véve nemcsak a közönség, hanem a személyzet igényeit is. Mivel ebben a hónapban megkezdődik a galéria kétéves felújítása, a Louvre nem tervez nagyszabású kiállításokat, még akkor sem, ha Párizsban a 2024. nyári olimpiai játékok idején mintegy tízmillió látogatóval számol az intézmény.

 

A Louvre bejárata előtt kígyózó sor. Forrás: AFP/Getty

 

Normális esetben a Louvre 200 millió eurós éves költségvetésének csaknem egyharmadát a jegyértékesítés teszi ki, felét pedig az állam támogatja. Anélkül, hogy részletezte volna a látogatottság csökkenésének pénzügyi hatását, a múzeum szóvivője a The Art Newspaper című lapnak azt mondta, hogy „a múzeum megfelelt az elvárásoknak”. Des Cars közleménye szerint „az állami támogatás 84 millió euróról 93 millió euróra emelkedik, de ez arra hivatott, hogy a múzeumot segítse a növekvő energiaköltségek kezelésében, amelyek 10 millió eurót tesznek ki”. Hozzátette, hogy a kormány 2020 óta 120 millió euró rendkívüli segítséget nyújtott a Louvre-nak.

A Louvre látogatószámának korlátozása nem tekinthető rossz jelnek, épp ellenkezőleg, sokkal inkább azt akarja sugallni, hogy a múzeumoknak és művészeti intézményeknek nemcsak arra korlátozódik a felelősségük, hogy kiemelkedő minőségű műalkotásoknak biztosítsanak otthont, hanem feladatukként határozzák meg azt is, hogy a művészetet minél élvezhetőbb formában tárják a közönség elé. Ezzel az erőfeszítéssel tudják elérni, hogy a művészet iránt kevésbé érdeklődőket se rettentsék el a hatalmas sorok és a lassú, körülményes belépés.

Szerző: műtárgy.com

Forrás: The Art Newspaper

Címlapkép: A Mosa Lisa és az előtte tolongó tömeg. Címlapkép forrása: műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.