Részletes keresés

Erős lesz a május a hazai aukciós piacon

Szinte az összes hazai művészeti aukciósház színre lép májusban, s a kínálat ezúttal is változatos, derül ki a műtárgy.com előrejelzéséből.


A Műgyűjtők Háza május 4-i aukcióján főleg a sokszorosított grafikák érdemelnek figyelmet: Szőnyi István, Barcsay Jenő, Borsos Miklós, Korniss Dezső, Haász István és Gyarmathy Tihamér rézkarcaira, illetve szitanyomataira 6-28 ezer forint között kezdődik a licit. Az árverés anyaga itt tekinthető meg. Két héttel később, a 18-i kiemelt aukción neves kortárs mesterek kedvező áron induló festményeire is lehet majd licitálni: így Sváby Lajos portréja és Bullás József absztrakt kompozíciója 60 ezer, Szotyori László tájképe 120 ezer forintról indul. Az előzetes árverési anyag itt található.

A debreceni Villás Galéria 7-i aukciójának festménykínálatában XIX. századi munkák a legértékesebbek. Molnár József tájba helyezett női aktja 1,4 millió forintról, Kelety Gusztáv nyári tája 950 ezerről, míg Markó András aratásról hazatérő családot ábrázoló olajképe 850 ezerről várja a liciteket. A kortárs kínálatból kiemelkedik Váli Dezső Műterme, aminek ára a 280 ezer forintos kezdés után minden bizonnyal feljebb kúszik majd. Az ezüst tárgyak a néhány ezertől 220 ezer forintig terjedő sávból indulnak; a műtárgyak között a kerámiák dominálnak és figyelmet kelthetnek az aukciót záró tetszetős kisbútorok is.

Erős lesz a május a hazai aukciós piacon


Sreier András: Párizs, Grand Boulevard című festménye 3 millió forintról indul a Kieselbach Galéria árverésén

Két nappal később tartja tavaszi árverését a Kieselbach Galéria. A több mint 230 tételt felvonultató kínálatban ezúttal is ott vannak a XX. századi hazai képzőművészet legkeresettebb mesterei Mednyánszky Lászlótól Aba-Novák Vilmosig, Rippl-Rónai Józseftől Kádár Béláig, az árverés igazi meglepetését azonban néhány alig ismert vagy elfelejtett művész ritkán felbukkanó kvalitásos munkái jelentik. A legmagasabb áron azért rendszerint a "blue chip"-ek indulnak; így például Farkas István Kertben című ismert olajképe 45, Aba-Novák Vilmos felsőbányai tájképe 40, Vajda Lajos korábban jelentős magángyűjteményben őrzött pasztellje 35, Rippl-Rónai stilizált virágcsendélete 34 millió forinton kezd. Scheiber Hugó tíz munkája közül kiemelkedik az 1927 körül készült, 25 millió forintról induló Körhinta. Ami pedig a kevésbé ismert mestereket illeti: a Nagybányához kötődő, fiatalon meghalt Erős Andor parkrészlete 15 milliós, a 30-as években a KÚT-nál kiállított Szücsy Lili Ünnepe 3,5 milliós, Sreier András 1929-es párizsi utcaképe 3 milliós, a 10 éve elhunyt Kristó Béla csendélete 1,8 milliós induló árat kapott. Az árverés tételei itt láthatóak.

Erős lesz a május a hazai aukciós piacon


Farkas István Kertben című festménye 45 millió forintról indul a Kieselbach Galéria árverésén.


A Párisi Galéria 12-i festményárverésének anyagából a XIX-XX. század fordulóján működött olasz Raffaele Armenise 1,6 millió forintról induló Testvérek című műve és Tóth Menyhért 800 ezren kezdő olajképe emelkedik ki, de sűrű a mezőny 300-600 ezer forint között is, többek között Kernstok Károly, Iványi Grünwald Béla, Börtsök Samu és Szász Endre munkáival. Lehet majd licitálni Zsolnay kerámiákra, ezüst tárgyakra és ékszerekre is, köztük egy 400 ezer forinton kezdő gyémántokkal ékített arany melltűre is.

Május 17-én tartja árverését a Blitz Galéria; a gazdag anyag esélyt ad arra, hogy folytatódjon a másodlagos kortárs piacon tapasztalt lassú élénkülés. A válogatás a kortárs hazai képzőművészek minden nemzedékének munkáit felöleli, a legnagyobb érdeklődést a ma is aktív idősebb mesterek korai, ma már nehezen hozzáférhető munkái válthatják ki. Keserü Ilona évtizedekkel ezelőtti nagyméretű olajképei indulnak közülük a legmagasabbról, 5,5, illetve 6 millió forintról, de milliós kezdőárat kaptak Nádler István, Bak Imre, Fajó János, Váli Dezső régebbi munkái is. A legdrágább tétel egy lezárt életművű mester, Csernus Tibor alkotása; az 1978-as franciaországi tájképet 7 millió forintról indítják. El Kazovszkij utolsó nagy munkái közé tartozott a Nemzeti Galéria tárlatán is szerepelt monumentális Papírfríz, aminek egy része most 2 millió forintról indulva lesz megszerezhető.

Erős lesz a május a hazai aukciós piacon


Ez a fehérarany ékszergarnitúra a Fope divatcégtől 1.9 millió forintról indul a BÁV árverésén

A BÁV 19-20-i árverésének első napján az ékszerek és ezüstök, a másodikon pedig a festmények és műtárgyak kerülnek kalapács alá. Az ékszerkínálat gerincét 1900-1940 között készült, drágakövekkel és brillekkel díszített elegáns alkotások adják, befektetési szempontból is figyelmet érdemlő, kedvező árakkal. Sztártételnek a Fope divatcég fehérarany, déltengeri tenyésztett gyöngyökkel és 252 briliánssal ékített nyakék, karék és fülbevaló párból álló szettje ígérkezik, 1,9 millió forintos induló árral. A férfi karórák között egy Zenith El Primero-ra és egy Patek Philippe-re is lehet majd licitálni, 7,5, illetve 2,4 millió forinton kezdve. Az első nap árverési tételeit itt lehet megtekinteni. A festményanyagban 16-19. századi hazai és európai alkotók mellett modern és kortás művek, az árverések kedvelt sztárjai mellett kismesterek kvalitásos munkái is helyet kaptak. Egy 16. századi ismeretlen velencei ikonfestő Krisztus siratását ábrázoló alkotása 1,8 millió forintról indul, a francia Constant Troyon Tehenek a vízparton című vászna 4,8 millióról. Több mű is képviseli a Markó-családot: ifj. Markó Károly itáliai táját 7,5 millióról indítják, Markó András tájképeire 2, ill. 5,5 millió forinton kezdődik a licit. Batthyány Gyula Műlovarnőjéért minimum 7 millió, Egry József balatoni pasztelljáért 6,5 millió forintot kell fizetni. A kortárs kínálatot többek között Deim Pál, Fajó János, Fehér László és Bak Imre munkái alkotják. A műtárgyak között a számos Zsolnay-tételt felvonultató kerámiák dominálnak, de említést érdemel egy 1662-ben Amszterdamban készült, Magyarországon minden bizonnyal először felbukkanó atlasz is, ami 800 ezer forintról várja a liciteket. Az árverés második napjának anyaga itt tekinthető meg.

Erős lesz a május a hazai aukciós piacon


A legdrágább férfi karóra, a Zenith El Primero induló ára 7.5 millió forint lesz a BÁV aukcióján


Előzetesünket hamarosan folytatjuk a hóvégi árverésekkel. ...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26
A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.