Részletes keresés

Értékes magyar fotókkal dobhatod fel otthonod

Mindannyian tapasztaltuk már, hogy gyakran elég egy jól megválasztott kép, amelyet fellógatunk a falra, és máris megváltozik az egész helyiség arculata, hangulata. Hatványozottan igaz ez akkor, amikor egy olyan műalkotást helyezünk el az otthonunkban, amely értékes a számunkra. A művészi fotográfia könnyűszerrel dísze lehet jóformán bármelyik helyiségnek, ezenkívül befektetésnek sem utolsó. Az alábbiakban ötleteket szeretnénk adni ahhoz, hogy milyen szempontokat érdemes szem előtt tartanunk akkor, amikor fotót választunk az otthonunkba.



Amennyiben több darabból álló fotográfiai gyűjtemény kialakításán gondolkozunk, érdemes átgondolnunk, hogy mennyi hely áll a rendelkezésünkre. Manapság óriási népszerűségnek örvendenek az ún. galéria-falak, amelyek sűrűn egymás mellé rendezett képek együtteseiből állnak. Galéria-fal tervezésekor is a mi kezünkben van a döntés: szeretnénk-e játszani a stílusokkal, színekkel, témákkal, sőt, akár a művészi technikákkal (nem ritka, hogy egymás mellett jelennek meg fotók, illetve festmények, illusztrációk) vagy maradnánk a hagyományosabb, jól körülhatárolható tulajdonságok mentén összeállított fal mellett. Bárhogyan is döntünk, egy otthoni galéria-fal a lakás legimpozánsabb részévé válhat.

Értékes magyar fotókkal dobhatod fel otthonod




Egy hasonló fal legkiemelkedőbb tétele lehetne André Kertész 1971-es eredeti felvétele, a Kálvin tér. A vintage felvétel azon túl, hogy valódi értéket képvisel, a rajta látható bájos jelenet és kissé retro hangulat miatt is kedves darabja lehet az otthoni gyűjteményünknek, amelyen szívesen időzik a tekintetünk.

Értékes magyar fotókkal dobhatod fel otthonod




A hálószobai ágy fölé általában vagy több közepes méretű vagy pedig egy nagyobb képet ajánlatos választani, amely jól érvényesül a bútor fölött. A kifinomult, lírai hangvételű alkotások illenek leginkább a pihenést szolgáló, intim helyiséghez - már amennyiben a szoba maga is hasonló elgondolás alapján lett kialakítva.

Értékes magyar fotókkal dobhatod fel otthonod




Kovalszky Dániel Bíbor bozótok, Pákozd című nagy méretű felvétele rendkívül harmonikus. A visszafogott színekben pompázó erdő csendes nyugalmat sugároz. A fentihez hasonló világos hálószobában minden gond nélkül el tudjuk képzelni ezt a képet.

Értékes magyar fotókkal dobhatod fel otthonod




A karakteres étkező karakteres műalkotásért kiált. Amennyiben az étkező a család kedvelt tartózkodási helye, érdemes ott is elhelyeznünk egy esztétikus képet. Ha nagy ebédlővel, amerikai konyhával rendelkezünk, akkor nyugodt szívvel választhatunk hangsúlyos, nagy méretű munkát az étkezőasztal melletti falra.

Értékes magyar fotókkal dobhatod fel otthonod




Kasza Gábor felvétele méretein túl az erőteljes fény-árnyék kontrasztok, illetve az épület szigorú geometriája miatt is feltűnő alkotás, egy markáns, jól megjegyezhető darab. Hasonlóan markáns, mégis letisztult terekbe ajánljuk, mint amilyen a fenti képen látható étkező is.

Értékes magyar fotókkal dobhatod fel otthonod




Az irodában, legyen az távolabb az otthonunktól vagy éppen home office életünk során rengeteg időt töltünk. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tárgyakkal vesszük ott körbe magunkat. Néhány jól megválaszott kiegészítő befolyásolhatja az egész napi hangulatunkat, ami pedig hatással lehet a munkakedvünkre is. Az alábbi képen látható otthoni irodában hangsúlyos szerephez jutnak a jól megválasztott fekete-fehér fotók, amelyek se nem túl nagyok, se nem túl kicsik.

Értékes magyar fotókkal dobhatod fel otthonod




Az irodába - is - ajánljuk Nicky Almásy fotográfiáját, amely New York ikonikus épületét, a Vasalóházat ábrázolja, egy kis csavarral: az épületet a pocsolyában láthatjuk, a gyalogosátkelő sávjai által keresztezve.

Értékes magyar fotókkal dobhatod fel otthonod




Az otthoni iroda berendezésekor viszonylag könnyű helyzetben vagyunk, hiszen könnyen a saját ízlésünkre formálhatjuk és barátságossá tehetjük. A közösségi irodák esetében viszont főleg a funkcionalitáson van a hangsúly. Azonban a letisztult, modern tér esetében sem kell lemondanunk a műtárgyakról, hiszen egy-egy nagyobb méretű fotográfia hatására máris otthonosabbá válik az iroda, ahogyan azt az alábbi irodánál is láthatjuk.

Értékes magyar fotókkal dobhatod fel otthonod




Közösségi irodákba városi látképeket ajánlunk, hiszen jól illenek a minimalista térbe, ezenkívül általában mindenkinek tetszenek - ez utóbbi pedig nem elhanyagolható szempont egy iroda kialakításakor, ahol sokféle ember dolgozik együtt. Erdélyi Gábor New York című munkája biztos választás minden irodába.

Értékes magyar fotókkal dobhatod fel otthonod




Ne feledkezzünk meg a könyvespolc melletti olvasósarokról sem, ahová mi most egy nagy méretű portrét ajánlunk, ahogyan az a lenti enteriőrben is látható

Értékes magyar fotókkal dobhatod fel otthonod




A könyvespolc önmagában is hangulatossá teszi a szoba egy adott szegletét. Amennyiben kényelmes fotelek elhelyezésére is lehetőségünk van a közelében, úgy kihangsúlyozzuk, hogy a hely az intellektuális tevékenységeké, olvasásé, beszélgetésé, elmélkedésé. Hangulatában és eszmeiségében is jól illik ide az emberi arc kinagyított mása, Tóth István portréja. A portré alanyát a művész körülbelül 20 évvel korábban is megörökítette, az a portré az Ilyen az élet címet viseli. A Nehéz út volt alanyának arcáról egy egész életút, egy emberi sors olvasható le, amint elgondolkodva, fejét két kezében tartva pillant a kamerába.

Értékes magyar fotókkal dobhatod fel otthonod




Minden tanácsnál fontosabb, hogy olyan fotográfiákat válasszunk, amelyek elnyerik a tetszésünket, amelyekben a későbbiekben is nap mint nap örömünket tudjuk lelni. Érdemes kísérleteznünk az elhelyezésükkel, társításukkal, a lényeg, hogy nekünk tetsző végeredményt kapjunk.

Szerző: Járfás Eszter, műtárgy.com

Forrás: műtárgy.com
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.