Részletes keresés

Ezek a kedvenc filmjeid? - Itt megveheted a plakátjukat

A plakátok a műtárgypiac legújabb felfelé ívelő tárgykörei közé tartoznak, így nem csoda, hogy a magyar aukciósházak sem akarnak kimaradni ebből - írja a műtárgy.com a legfrissebb ajánlójában, melyben 9 nagyszerű filmplakátot mutat be.

Talán nem véletlen, hogy a filmplakátok még a plakátpiacon belül is különösen népszerűek. Már maga a plakát műfajának a felértékelődése is annak köszönhető, hogy a műtárgypiac elszántan, és úgy tűnik, sikeresen küzd az ellen, hogy gyűjtése a "poros hobbi" skatulyájába kerüljön. A plakát pedig mindennek mondható, csak réginek nem: a mai értelemben vett utcai plakátok, hirdetések aranykora a 19. század végén kezdődött (amikor olyan művészek dolgoztak a plakátokon, mint Toulouse-Lautrec), és az egész 20. századot végigkísérte a plakát műfaja, amely csak a digitális média előretörésével sorolódott hátrébb. A plakát már csak a könnyed, popos, közvetlen hangvétele miatt is olyan műfajnak számít, ami sok ember szívét el tudja ragadni. És ez nem véletlen, hiszen csak a látványos, karakteres plakátok állták meg a helyüket az utca forgatagában is. A plakát másik előnye, hogy mivel tömegnyomásban készült, a legtöbb alkotás viszonylag sok példányban létezik. Ez a műkedvelők számára pedig azt jelenti, hogy nagyon kedvező áron, akár 10.000 forintért is lehet nagyszerű plakátokat vásárolni.

Mostani ajánlónkba csak filmplakátokat válogattunk. A filmek plakátjai még a többi plakátnál is jobban meg tudják szólítani a fiatal műgyűjtőket, hiszen személyes élmény is köthető a filmekhez. Emellett persze a kvalitásukra sem lehet panasz: az 1960-'80-as években sokszor a legjobb magyar grafikusok, mint Kemény György vagy Darvas Árpád készítették a filmplakátokat. Gyakran formailag is nagyon merészek, egyediek voltak, olyannyira, hogy a magyar pop-art jelentős alkotásai között is több plakátot találhatunk.

1. Ennek az 1980-as években bemutatott olasz filmnek a plakátját az egyik legizgalmasabb magyar plakáttervező művész, Kemény György készítette.

Ezek a kedvenc filmjeid?  - Itt megveheted a plakátjukat

A tenger zamata Sapore di mare 1985 olasz Kemény György (graf.) Carlo Vanzina (rend.) cca. 594 × 841 mm. Kikiáltási ár: 35.000 Ft

2. Ugyancsak a tengerhez kapcsolódik ez a belga dokumentumfilm. Magának a filmnek az egyik különleges hazai vonatkozása az, hogy a 20. század talán legfontosabb magyar művészettörténészére, Fülep Lajosra állítólag döbbenetesen mély hatást gyakorolt ez a film.

Ezek a kedvenc filmjeid?  - Itt megveheted a plakátjukat

A nagy korallzátony La grande Barriére de Corail 1969 belga Muray Róbert (graf.) Pierre Levie, Michel de Mévius, Pierre Dubuisson (rend.) cca. 420 × 594 mm. Kikiáltási ár: 15.000 Ft

3. A Magánélet című film a maga korában nem lett a kritikusok kedvence, azonban plakátja az ajánlónk második legdrágább darabja, köszönhetően az izgalmas grafikai megoldásainak, szokatlan, fekvő formájának és persze annak, hogy a korszak legnagyobb sztárja, Brigitte Bardot látható rajta.

Ezek a kedvenc filmjeid?  - Itt megveheted a plakátjukat

Magánélet (Vie privée) 1964 francia-olasz Máté András (graf.) Louis Malle (rend.) cca. 841 × 1189 mm. Kikiáltási ár: 300.000 Ft

4. A Magyarországon különlegesen népszerű Piedone-filmek közül most a Piedone Egyiptomban plakátját ajánljuk.

Ezek a kedvenc filmjeid?  - Itt megveheted a plakátjukat

Piedone Egyiptomban Piedone d'Egitto 1980 olasz Kálmánchey Zoltán (graf.) Steno (rend.) cca. 594 × 841 mm. Kikiáltási ár: 20.000 Ft

5. Ha van magyar Piedeone film, akkor az biztos, hogy A Pogány Madonna, így pedig Bujtor István a magyar Bud Spencer, Kern András pedig a magyar Terence Hill.

Ezek a kedvenc filmjeid?  - Itt megveheted a plakátjukat

A Pogány Madonna 1981 magyar Bujtor István (rend.) cca. 420 × 594 mm. Kikiáltási ár: 15.000 Ft

6. Ehhez a kosztümös, történelmi román filmhez egy elég merész plakátot rajzolt Kovács Vilmos.

Ezek a kedvenc filmjeid?  - Itt megveheted a plakátjukat

A betyárok bosszúja Razbunarea haiducilor 1968 Kovács Vilmos (graf.) Dinu Cocea (rend.) cca. 594 × 841 mm. Kikiáltási ár: 30.000 Ft

7. Félreértés ne essék, ez a plakát nem Hitchcock 1935-ös filmjéhez, hanem Don Sharp 1978-as verziójához készült (mindkettő John Buchan regényének a feldolgozása).

Ezek a kedvenc filmjeid?  - Itt megveheted a plakátjukat

39 lépcsőfok The Thirty-Nine Steps 1984 angol Mayer Gyula (graf.) Don Sharp (rend.) cca. 420 × 594 mm. Kikiáltási ár: 15.000 Ft

8. Az 1980-as évekbeli, a hazai alkotók elképzelései után készített Star Wars plakátok és relikviák elképesztően népszerűkké váltak az elmúlt hónapokban, ami megmagyarázza ennek a plakátnak a különlegesen magas kikiáltási árát is.

Ezek a kedvenc filmjeid?  - Itt megveheted a plakátjukat

A Jedi visszatér Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi 1984 amerikai Herényi Tibor (graf.) Richard Marquand (rend.) cca. 841 × 1189 mm 56. Oscar-gálán díj, 37. BAFTA-gálán díj, Hugo, People's Choice és egyéb rangos díjak. Kikiáltási ár: 350.000 Ft

9. Természetesen nem csak az 1980-as évek nyugati filmjeinek, hanem az egyik legnépszerűbb magyar filmjének, az Egészséges Erotikának a plakátjára is lehet licitálni.

Ezek a kedvenc filmjeid?  - Itt megveheted a plakátjukat

Egészséges erotika 1986 magyar Dékány Péter (graf.) Tímár Péter (rend.) cca. 594 × 841 mm. Kikiáltási ár: 25.000 Ft

Forrás: mutargy.com...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.