Részletes keresés

FeLugossy László a magyar underground avantgarde nagyja

A karácsonyi kipakolás és a fiatal kortárs képzőművészeket bemutató vásár után a Godot Galéria feLugossy László életművéből való spontán válogatással kezdte az újévet. A művész elmúlt 19 évéből 19 kép jelenik meg a kiállításon. De miért is érdemes ellátogatnunk és nem üres kézzel haza térnünk? - a műtárgy.com 5 tárgyi bizonyítékkal is szolgál.

 
 

 

FeLugossy László a magyar underground avantgarde nagyja

 

feLugossy László: Manapság (többet ülünk autóban, mint a templomban).70x100, akril, farost, 1998. Ár: 400.000 Ft + ÁFA



feLugossy László (1947, Kecskemét) autodidakta Munkácsy-díjas képzőművész, a Vajda Lajos Stúdió meghatározó alakja és a kultikus szentendrei zenekar, az A.E: Bizottság alapító tagja.

...jelenleg Sárospatakon él, mégis földönkívüliként van jelen a megtévesztően anyagszerű semmiben. feLugossy Lászlóról elsősorban azt kell tudni, hogy zseni. Emellett persze képzőművész, költő, filmrendező, színész, énekes, zajbalerina, lényeg és személyiség kutató fenomén performance nagymestere, de erről nem tehet, mert túl nagy "energia besűrűsödési hajlammal" született.

- írja róla efZámbó István, akivel a 60-as évek közepén, Kecskeméten együtt kezdte pályáját.

Objektek, ready-made-ek, performance-ok, happeningek, hang-költemények alkotják munkásságának nagy részét. A modern művészetről alkotott képének egyik fő momentuma az új műtárgytípus megteremtésére való törekvés; formában, felfogásban és minőségben is egyaránt.

Technikai és anyag felhasználási téren kísérletezés és játékosság jellemzi. Alkotásaiban gyakran fedezhető fel irónia, és az önirónia sem áll feLugossytól távol. Vizsgálja a testek, tárgyak alakíthatóságát, mindent kipróbál, ami épp elé kerül. Ezt jól alátámasztja "Az utolsó vacsora készítés" című kép is, aminél szúnyoghálót is alkalmazott.

FeLugossy László a magyar underground avantgarde nagyja

 

feLugossy László: Az utolsó vacsora készítése. 115x150, akril, szén, sziloplaszt, szúnyogháló, 2004. Ár: 550.000 Ft + ÁFA


Kezdetben művészetének fontos eleme volt a közös alkotás és saját bevallása szerint az exhibicionizmus is erősen meghatározta. Mostanra pedig az önmagában zajló események, "belső lüktetések" jobban foglalkoztatják és maga művészeti érték teremtése; “úgy részt venni benne, hogy valami születhessen belőle". Feltehetően ennek a folyamatnak az eredménye a "Sárga fej".

FeLugossy László a magyar underground avantgarde nagyja

 

feLugossy László: Sárga fej. 60x40, akril, papír, vászon, 2012. Ár: 200.000 Ft + ÁFA


Képeire jellemző, hogy nem nőket és férfiakat látunk, hanem lényeket, világokat, történéseket, állapotokat, eseményeket. A hétköznapi, felszíni látszatból kiindulva, de azt "lecsupaszítva" ábrázolja az eredeti élményt.

FeLugossy László a magyar underground avantgarde nagyja

 

feLugossy László: Lecke. 80x120, szén, papír, 2001. Ár: 450.000 Ft + ÁFA


Festészete gyakran már a 80-as években kialakult motívumainak például nőalakok szürrelista komponálásából születik.

FeLugossy László a magyar underground avantgarde nagyja

 

feLugossy László: Akt kíváncsiskodókkal. 70x100, akril, farost, 2011. Ár: 400.000 Ft + ÁFA



Az említett munkák a Godot Galéria aktuális kiállításán (feLugossy László - Spontán Válogatás (1999-2017)) február 11.-ig megtekinthetők.

Szerző: Bárdi Sára; műtárgy.com
...


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.