Részletes keresés

Ha kiállítás, akkor Tajvan, ha múzeum, akkor a Louvre

A tajvani nemzeti múzeum kiállításait keresték fel a legtöbben tavaly (megelőzve több brazil nagyvárost), de a legtöbb látogatót még mindig a nagy múltú európai múzeumok vonzzák. Az „egyéni” versenyben Yayoi Kusama legyőzhetetlennek bizonyult.

 

A 86 éves japán művész, Yayoi Kusama pöttyös vízióit Sao Paulóban, Rio de Janeiróban és Brazília városban több mint kétmillióan nézték meg tavaly, és a dél-amerikai túra még nem ért véget – kétség kívül az utóbbi évek legnépszerűbb művésze a látványos installációival nemcsak értők számára fogyasztható műveket létrehozó Kusama. Az év három leglátogatottabb kiállítását ezzel szemben a tajvani National Palace Museum rendezte, mindhárom a kínai művészet klasszikusait állította ki és csalogatott be naponta több mint 10 ezer, összesen – egyenként – egymilliónál több látogatót. Brazíliában nemcsak a kortárs japán, hanem egy modern európai felkeltette a figyelmet: Salvador Dalí retrospektív kiállítása Rióban csaknem egymillió látogatót vonzott, ezzel a negyedik helyre került. (A toplistát a napi látogatószám alapján állítják össze, ami Dalí esetében 9782 volt.) A leglátogatottabb európai kiállítás a 15. helyre szorult, ez a Musée d’Orsay Van Gogh/Artuad tárlata volt, a 20-as listát pedig a londoni Saatchi ukrán kortárs kiállítása zárja.

 kusamaae51_400_01

 

A New York-i háziverseny mindig érdekes a szakemberek számára. Tavaly elég egyhangú volt ez a küzdelem, hiszen a MoMA a top 10-ből kilencet elvitt, a város legnépszerűbb kiállítása Magritte-é volt, természetesen a MoMÁ-ban. Az Art Newspaper hét éve készíti el a leglátogatottabb múzeumok listáját, itt hét éve a Louvre vezet: tavaly 9,2 millióan álltak be a sorba – ezt a számot 2025-ig 12 millióra szeretné felsorolni a múzeum vezetése. A Louve Lens-i fiókja talán nem váltja be a létrehozók reményeit, hiszen a tavalyelőtti 800 ezerről 2014-re félmillióra apadt a látogatók száma. (Egy másik „fiók”, a bilbaói Guggenheim stabilan egymillió láthatónál tart.) A második és a hármadik helyen két londoni intézmény áll, a British Museum és a National Gallery, ezeket a Vatikáni Múzeum, a szintén londoni Tate, a már említett tajvani múzeum, a washingtoni National Gallery of Art, a szöuli Nemzeti Múzeum és a Musée d’Orsay követi.

 

Forrás: MúzeumCafé

Fotó: Yayoi Kusama installációja Sao Paulóban

 

További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.