Részletes keresés

Ha tudni szeretnéd, hogy mi a szép, akkor ebből a könyvből megtudhatod!

A szépség jelenlétéről évezredes kulturális hagyomány tanúskodik, jelentése és pontos értelmezése mégis folyamatos vitaforrást jelent. Roger Scruton népszerű angol filozófus és gondolkodó egyik legfontosabb, A szépről című művét az MMA Kiadó gondozásában már magyarul is olvashatjuk. A kötet gondolatmenete közérthető módon nyújt kiváló olvasmányélményt, ezért a művészeteket kedvelő szeretteink számára értékálló ajándék is lehet!

Gyönyörű, fenséges, esztétikus, csodálatos, impozáns, díszes, elbűvölő – hosszan lehetne sorolni a szépség fogalmának szinonimáit. Azonban, ha pontosan szeretnénk meghatározni jelentését legalább ennyi kérdés is felvetődik. A szépség mindig valamihez képest kialakult viszonyrendszer keretében értelmezhető legegyszerűbb formában, és mondhatjuk, hogy leginkább a művészetek területén érvényesül és kerül előtérbe. Bár maguk a művészeti irányzatok már meghaladták a szépség esztétikai kategóriáit, jelenléte – vagy éppen jelenlétének hiánya – elsőként tűnik szembe egy-egy mű befogadásakor. A műalkotások megcsodálása, elemzése és értelmezése egy intellektuális nézői tevékenység, mely során megpróbáljuk gyakorlatias formában megtapasztalni a művészet tárgyát. Ez az attitűd az, ami által leginkább kitűnik az író, Roger Scruton a filozófusok közül, ugyanis tanítási módszerének lényege, hogy a világot nem pusztám elméletek alapján kívánja megmagyarázni. A tapasztalás és a megértés aktusa mindig sokkal fontosabb számára, mint az elvont eszmék. Igaz mindez jelen kötetére is, melyben racionális és kézzelfogható válaszokat keres arra, hogy mit jelent a szép az emberiség kulturális hagyományában, különös tekintettel napjaink értékválságban szenvedő társadalmában.

"A szépség lehet vigasztaló, fölzaklató, szent, profán; lehet fölemelő, megindító, ösztönző, borzongató. Számtalan formában lehet hatással ránk. Közömbösen szemlélni azonban nem lehet: a szépség követeli, hogy vegyék észre; közvetlenül szólít meg bennünket, mint egy bensőséges barát. Ha mégis vannak emberek, akik közömbösek a szépség iránt, ez bizonyára azért van, mert képtelenek azt érzékelni."

Scruton is egyfajta viszonyrendszerbe helyezve kezdi értelmezését, mely szerint a szép a giccs és a posztmodern megszentségtelenítés közötti kategóriában létezik. A két szélsőség közötti harmonikus rend teszi értékállóvá és örökérvényűvé ennek a jelzőnek a fogalmát. Az író elkötelezett amellett, hogy a szépérzéknek meghatározó szerepe van az emberi élet tekintetében makró és mikro szinten is. A szépség megtalálása és megélése a közös értékítélet alapja, mely jelentős eligazodási pontot is jelent az esztétikai kategóriák világában. 

Roger Scruton: A szépről című könyve tehát egy közérthető nyelven megírt, edukatív olvasmány, mely kiváló intellektuális feltöltődést jelenthet az év vége közeledtével. A mű garantáltan hatással lesz gondolkodásmódunkra valahányszor múzeumba, vagy műtárgyak közelségébe kerülünk.

 Az MMA Kiadó Pars pro toto idegen nyelvű filozófiai kötetet sorozatának első darabjaként jelent meg a bemutatott könyv, melyet további kettő már biztosan követni fog: előkészületben vannak Russel Kirk: „Amerika brit kultúrája", és Tomas Kulka: Giccs és művészet című művei is.  

Roger Scruton: A szépről, 2019, MMA Kiadó, fordította: Orosz István, 216 oldal


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.