Részletes keresés

Hat nemzetközi gigatárlat, amelyet érdemes megnézni 2024-ben

Régvárt egyéni kiállítások, illetve a művészettörténet kimagasló személyiségeinek részletes bemutatása, a műtárgy.com most összegyűjtött hat olyan nemzetközi tárlatot, amelyet érdemes megnézni a 2024-ben.

  1. Paris 1874. Inventing impressionism, Musée d’Orsay, Párizs 2024.március 26. – július 14.

150 évvel ezelőtt, 1874. április 15-én nyílt meg Párizsban az első impresszionista kiállítás. A "függetlenségre éhes" Monet, Renoir, Degas, Morisot, Pissarro, Sisley és Cézanne úgy döntöttek, hogy saját tárlatot rendeznek, mellyel felszabadítják magukat a szabályok alól: megszületett az impresszionizmus. Az évforduló alkalmából a Musée d'Orsay mintegy 130 művet mutat be, és friss nézőpontból szemlélteti ezt a kulcsfontosságú dátumot, amelyet az avantgárd elindítójának tartanak.

Mi történt pontosan 1874 tavaszán Párizsban, és milyen jelentőséggel bír ma egy legendássá vált kiállítás? A tárlat egy olyan művészeti mozgalom kialakulását igyekszik nyomon követni, amely egy gyorsan változó világban bontakozott ki.

Claude Monet (1840-1926), Impression, Soleil Levant, 1872 Forrás: musée Marmottan Monet, Paris / Studio Baraja SLB

Párizs 1874 áttekinti azokat a körülményeket, amelyek arra késztették a 31 művészt (akik közül ma már csak heten ismertek világszerte), hogy összefogjanak és együtt állítsák ki műveiket. A Musée d'Orsay kiállítása a korabeli alkotómunka ellentmondásait sokszínűségét mutatja be, miközben kiemeli e fiatal művészek radikális modernségét. "Sok sikert!" - biztatta őket egy kritikus - "Az újítások mindig vezetnek valamire".

2. Caspar David Friedrich - Infinite Landscapes, Staatliche Museen zu Berlin Alte Nationalgalerie, Berlin 2024.április 19. – augusztus 4.

Caspar David Friedrich (1774-1840) születésének 250. évfordulója alkalmából a Staatliche Museen zu Berlin Alte Nationalgalerie a Kupferstichkabinett-tel együttműködve első alkalommal mutat be átfogó kiállítást a német romantika legjelentősebb festőjének életművéről. A tárlaton mintegy 60 festmény és 50 rajz lesz látható, köztük számos világhírű, ikonikus alkotás. Berlinben már régóta esedékes egy ilyen kiállítás, többek között azért is mert a Nationalgalerie a világ egyik legnagyobb Friedrich-gyűjteményének ad otthont.

Caspar David Friedrich, Monk by the Sea, detail, 1808-1810 Forrás: Staatliche Museen zu Berlin,Nationalgalerie / Andres Kilger

A tárlat központi témája a Nationalgalerie szerepére összpontosít Friedrich művészetének 20. század eleji újrafelfedezésében. Miután a festő a 19. század második felében a feledés homályába merült, a Nationalgalerie 1906-ban az eddigi legátfogóbb retrospektív kiállítással, a legendás Deutsche Jahrhundertausstellung című tárlattal tisztelgett előtte, amely a művész 93 festményét és rajzát vonultatta fel. Friedrichet a fény és az atmoszféra megragadásában rendkívüli tehetséggel rendelkező festőként, valamint a modern művészet úttörőjeként méltatták.

A kiállítás egy további fejezetét Friedrich festménypárjainak szentelik, amelyekkel a művész a különböző nézőpontokat és a változás eszméjét kívánta kifejezni. A leghíresebb festménypárja - a Szerzetes a tengerparton (Monk by the Sea) és az Apátság a tölgyfában (Abbey in the Oakwood) - jól példázza a Nationalgalerie gyűjteményének egyedülálló jellegét. A kiállítás harmadik része a Friedrich festészeti technikájával kapcsolatos kutatások legújabb eredményeit mutatja be.

3. Simon Hantaï - Azzurro, Gagosian, Róma 2024. február 2. – március 30.

"A szín funkciója alapvetően a fényhez, nem pedig az anyaghoz kapcsolódik" - Simon Hantaï.

A Hantaï Simonnak szentelt (1922-2008), Azzurro című festménykiállítás a kék szín jelentőségére összpontosít a művész gyakorlatában, megvilágítva ezzel az Olaszországhoz való kötődését és a klasszikus festészeti hagyományok munkásságára gyakorolt hatását. Az Azzurro az alkotó egy nagyszabású retrospektív kiállítását követi, melyet 2022-ben rendezetek a párizsi Fondation Louis Vuittonban. Továbbá a Gagosian két korábbi Hantaï-tárlat újabb kiadásaként tartható számon: a galéria korábban 2019/2020-ban és 2022-ben állította ki az alkotásait. A  korábbi eseményen a fekete-fehér művei míg a későbbin az elsődleges és másodlagos színek kombinációi kerültek fókuszba.

Hantaï Simon alkotásai installálva a római Gagosian galériában Forrás: Archives Simon Hantaï / ADAGP, Paris / Matteo D’Eletto, M3 Studio

A magyar származású Hantaï 1948-ban költözött Párizsba, ahol csatlakozott André Breton szürrealistáihoz, majd 1955-ben szakított a csoporttal. Ezt követően megalkotta a pliage technikát, amelyben a vásznat összegyűrik, csomózzák, átfestik, majd szétterítik, hogy a pigment és az alap közötti váltakozások láthatóvá váljanak. Miután Hantaï képviselte Franciaországot az 1982-es Velencei Biennálén, visszavonult a közélettől, és 1998-ig nem állított ki új műveket. A hosszabb elszigeteltsége után elkezdte megváltoztatni az 1981-ben bemutatott pliage-festményeit, ferdén lefényképezte őket, majd a torz képekből nyomatokat készített. 2008-ban bekövetkezett haláláig javarészt elzárkózottan dolgozott.

Az Azzurro kronológiai sorrendben mutat be példákat Hantaï jellegzetes pliage munkáiból. A kiállítás középpontjában a nagyméretű kék Tabula-festmények (1972-76; 1980-82) állnak, amelyek uralják a galéria ovális főtermét. A monumentális művek a művész gyermekkori emlékeit idézik fel édesanyja kötényeiről, amelyek sodrása és hajtogatása fénylő színsorozatokat eredményezett.  Az záró teremben a ritkán látható "utolsó stúdió" művei (1982-85) láthatóak. A hajtogatásból és csepegtetésből eredő, kiegyensúlyozott, élénk színekkel kivitelezett, példátlan formákat ábrázolnak.

4. Vera Molnar – Parler à l’œil, Centre Pompidou 2024. február 28. – augusztus 26.

A 2023. december 7-én, 99 éves korában elhunyt Vera Molnar (Budapesten született 1924-ben, 1947 óta élt Párizsban) a digitális művészet úttörője volt. 1947 körül a konstruktivista szellemiségben kidolgozott, a forma pszichológiájának és a látás törvényszerűségeinek ismeretével megalkotott művei az optika plasztikai kérdéseivé váltak. A kibernetikus, majd informatikus Molnar az 1960-as években fejlesztette ki az általa "machine imaginaire"-nek nevezett alkotási módot, majd Franciaországban az elsők között alkalmazott (1968) plotterrel összekapcsolt számítógépet, digitális rajzai elkészítéséhez.

Vera Molnar
Forrás: oniris Art Contemporain

A Franciaországban megrendezésre kerülő retrospektív kiállítás Molnar művészi munkásságát 1947-től egészen az utolsó képsorozatiig mutatja be. A tárlaton helyet kap egy kifejezetten friss, 2023-as alkotás is (La Vie en M, 2023), amelyet a művész kifejezetten erre az alkalomra készített.

5. Anselm Kiefer - Fallen Angels, Palazzo Strozzi, Firenze 2024. március 22. – július 21.

A Palazzo Strozzi a 20. és 21. századi művészet egyik legnagyobb mesterének, Anselm Kiefernek (1945) szentelt kiállítása közvetlen kapcsolatot teremt a német alkotó művészetével, akinek művei mély párbeszédet folytatnak az intézmény reneszánsz építészetével. A tárlaton látható lesz többek között egy új, kifejezetten a palota belső udvarára készült alkotás is. A Fallen Angel egy olyan utazás, amely olyan témákról elmélkedik, mint az identitás, a történelem és a filozófia.

Anselm Kiefer, Engelssturz (det.), 2022-2023
Forrás: Georges Poncet / 2023 Anselm Kiefer

A művészeti színtéren való debütálása - 1960-as évek vége - óta, Kiefer kiemelkedő és gazdag életpályát alakított ki, amely az emlékezet, a mítosz, a történelem, az irodalom és a költészet témáira egyaránt reflektál.

6. Jenny Holzer - Light Line, Solomon R. Guggenheim Múzeum, New York 2024. május 17. - szeptember 29.

Harmincöt évvel azután, hogy Jenny Holzer ikonikus LED-képernyős installációja körbejárta a Guggenheim Múzeum rotundáját, a művész most előállt az 1989-es kiállítás újragondolt változatával.

A Frank Lloyd Wright által tervezett Múzeum hat rámpáján végigfutó helyspecifikus installáció szöveges kijelzője - mint, ahogy az első kiállításon - ismét egy sor közhelyet és aforizmát sugároz majd a látogatók felé. A 2024-es munka azonban a mesterséges intelligencia által generált szövegekre épít.

Jenny Holzer, Untitled
Forrás: Solomon R. Guggenheim Museum / David Heald

Az írott szó ikonikus használata Holzer egész pályafutását végig kíséri. Az elektronikus táblák egészen a Múzeum csúcsáig nyúlnak. A 2024-es egyéni tárlaton munkásságának néhány kevésbé ismert alkotása is előtérbe kerül. A tárlat anyaga az 1970-as évektől egészen napjainkig terjed.

7. Gerhard Richter, David Zwirner, London 2024. január 25. – március 28.

A David Zwirner örömmel mutatja be a neves német művész, Gerhard Richter friss munkáiból álló kiállítását Londonban (az 1932-es születésű Richter február 9-én ünnepelte 92-ik születésnapját.

A tárlaton látható legkorábbi munka 2010-ben, a legkésőbbi tavaly augusztusban készült. A kiállítás középpontjában a művész három híres absztrakt festménye áll, amelyek az olajfestéktől való eltávolodást megelőző években készültek, mielőtt az érdeklődése inkább a rajz és az installáció műfaja felé fordult. A tárlaton látható többek között a legújabb papírmunkáink kiterjedt csoportja, ezen alkotások közül némelyik tussal vagy ceruzával, mások a kettő kombinációjával készültek.

Gerhard Richter, Strip, 2013-2016; Gerhard Richter - David Zwirner, London, 2024 Forrás: David Zwirner

Szintén látható egy hatalmas, 10 méter széles tintasugaras csíkfestménye is (Richter inkább festményeknek nevezi őket, mint digitális nyomatoknak) a felső galériában. Ezeknek az alkotásoknak a létrehozási folyamata Richter saját absztrakt műveinek szkennelésével kezdődik, amelyeknek egy részét félbevágja ezután a számítógépen tükrözi azokat. Ezt követően újra és újra felez és tükröz, amíg a vonalak meg nem jelennek.

Forrás: Artsy, Gagosian, David Zwirner, Staatliche Museen zu Berlin Alte Nationalgalerie, Palazzo Strozzi,  Musée d’Orsay, Solomon R. Guggenheim Múzeum

Címlapkép: Hantaï Simon alkotásai installálva a római Gagosian galériában Forrás: Archives Simon Hantaï  / ADAGP, Paris / Matteo D’Eletto, M3  Studio


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.