Részletes keresés

Hiánypótló kiadvány a hazai barokk freskófestészetről

November 12-én egy hiánypótló könyv bemutatóján vehetünk részt. A Barokk freskófestészet Magyarországon sorozat első, Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyével foglalkozó kötetének megjelenését hosszas kutatómunka és szakmai összefogás előzte meg. Az elkészült könyvet haszonnal forgathatják a szakmabeliek és a művészetkedvelő közönség is.

vesszprem-1575458352
Veszprém, Püspöki Palota

Közép-Európában a barokk művészet egyik legjelentősebb ága a freskófestészet. A világi és egyházi épületekben megjelenő falfestmények nem pusztán dekorációs elemei, gyakran főszereplői és alakítói is az adott térnek. A barokk freskó mozgalmas, kavargó, az erőteljes fény-árnyék megjelenítéstől drámai hatást kelt. Nem elégszik meg azzal, hogy pusztán leköveti a ténylegesen rendelkezésére álló felületeket, illuzionisztikus megoldásaival tágítja, formálja a teret. Gyakran egész közel kell mennünk ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani, nem egy valódi, hanem egy festett stukkódíszítéssel állunk szemben. A mű megrendelője saját hitvallásának, eszméinek, meggyőződéseinek kivetülését kívánta látni a falakon, így a freskók rendkívül sokat elmondanak a megrendelőjükről, illetve a korról is, amelyben készültek. A Barokk freskófestészet Magyarországon I. című könyv részletesen bemutatja a műveket magukba foglaló épületeteket is, foglalkozik az építéstörténettel, a freskók alkotóival és megrendelőivel, valamint az alkotások állapotával is. Így aztán átfogó képet ad a korszak művészetéről.

szekesfehervar-ciszter-2-1575458317
Székesfehérvár, ciszterci templom

A mostani kiadvány egy négy könyvből álló, 2019 és 2022 között megjelenő sorozat első kötete. A könyvek a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Művészettörténeti Tanszéken alakult kutatócsoport több éves munkájának eredményét dolgozzák fel és mutatják be. 228 magyar freskóemlék feldolgozását végezték el, dokumentálták a helyszíneken. Eddig soha nem látott részletességben bontakoznak ki a szemünk előtt a káprázatos alkotások. A kutatás új értelmezésekhez, eredményekhez vezetett, így a kiadványok megkerülhetetlenek a szakemberek számára, valamint a korszakot kedvelő érdeklődők számára is. 

A kötetet a Magyar Építészeti Múzeum és a Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ megbízásából a Magyar Művészeti Akadémia Kiadója jelenteti meg, a kötet szerkesztője a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Művészettörténeti Tanszékének egyetemi docense, dr. Jernyei Kiss János. A négyrészes sorozat első kötete 55 helyszínt mutat be.

További információ, megrendelés itt.

Szerző: műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26
A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.