Részletes keresés

Hiánypótló kiadvány a hazai barokk freskófestészetről

November 12-én egy hiánypótló könyv bemutatóján vehetünk részt. A Barokk freskófestészet Magyarországon sorozat első, Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyével foglalkozó kötetének megjelenését hosszas kutatómunka és szakmai összefogás előzte meg. Az elkészült könyvet haszonnal forgathatják a szakmabeliek és a művészetkedvelő közönség is.

vesszprem-1575458352
Veszprém, Püspöki Palota

Közép-Európában a barokk művészet egyik legjelentősebb ága a freskófestészet. A világi és egyházi épületekben megjelenő falfestmények nem pusztán dekorációs elemei, gyakran főszereplői és alakítói is az adott térnek. A barokk freskó mozgalmas, kavargó, az erőteljes fény-árnyék megjelenítéstől drámai hatást kelt. Nem elégszik meg azzal, hogy pusztán leköveti a ténylegesen rendelkezésére álló felületeket, illuzionisztikus megoldásaival tágítja, formálja a teret. Gyakran egész közel kell mennünk ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani, nem egy valódi, hanem egy festett stukkódíszítéssel állunk szemben. A mű megrendelője saját hitvallásának, eszméinek, meggyőződéseinek kivetülését kívánta látni a falakon, így a freskók rendkívül sokat elmondanak a megrendelőjükről, illetve a korról is, amelyben készültek. A Barokk freskófestészet Magyarországon I. című könyv részletesen bemutatja a műveket magukba foglaló épületeteket is, foglalkozik az építéstörténettel, a freskók alkotóival és megrendelőivel, valamint az alkotások állapotával is. Így aztán átfogó képet ad a korszak művészetéről.

szekesfehervar-ciszter-2-1575458317
Székesfehérvár, ciszterci templom

A mostani kiadvány egy négy könyvből álló, 2019 és 2022 között megjelenő sorozat első kötete. A könyvek a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Művészettörténeti Tanszéken alakult kutatócsoport több éves munkájának eredményét dolgozzák fel és mutatják be. 228 magyar freskóemlék feldolgozását végezték el, dokumentálták a helyszíneken. Eddig soha nem látott részletességben bontakoznak ki a szemünk előtt a káprázatos alkotások. A kutatás új értelmezésekhez, eredményekhez vezetett, így a kiadványok megkerülhetetlenek a szakemberek számára, valamint a korszakot kedvelő érdeklődők számára is. 

A kötetet a Magyar Építészeti Múzeum és a Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ megbízásából a Magyar Művészeti Akadémia Kiadója jelenteti meg, a kötet szerkesztője a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Művészettörténeti Tanszékének egyetemi docense, dr. Jernyei Kiss János. A négyrészes sorozat első kötete 55 helyszínt mutat be.

További információ, megrendelés itt.

Szerző: műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
14,5 millió fontért ment el egy Rembrandt-kép

14,5 millió fontért ment el egy Rembrandt-kép

2020-07-28
Rembrandt egy ritka önarcképe 14,5 millió fontért kelt el kedden a londoni Sotheby's online árverésén, ami az aukciósház közlése szerint új árverési rekord a holland mester önarcképei esetében. A Sotheby's művészettört
Meghívó: GARTEN 2020 megnyitó

Meghívó: GARTEN 2020 megnyitó

2020-07-27

Idén több mint százharminc alkotó háromszáznál is több alkotása szerepel a kínálatban elérhető áron, a domináns festészeti anyag mellett a grafika és a fotó is fontos szerepet kapott. A több generációt, sokféle stílust és műfajt felvonultató tárlat átfogó képet nyújt a kortárs hazai képzőművészet palettájáról.

Új kortárs gyűjteményt alapozhatnak meg Bak Imre alkotásai

Új kortárs gyűjteményt alapozhatnak meg Bak Imre alkotásai

2020-07-20

A világ leghíresebb kortárs múzeumaiba kerültek be az elmúlt évtizedben Bak Imre képei. A magyar kortárs képzőművészet meghatározó, ma is aktív alkotójának életművét nemrégiben az acb Galéria mutatta be, most pedig a műveiből egy új gyűjtemény alapjait rakhatják le.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.