Részletes keresés

Hivalkodó gyűjtők és rövidlátó kurátorok – Charles Saatchi kritikája

Hivalkodó gyűjtők és rövidlátó kurátorok – Charles Saatchi kritikája

Charles Saatchi, a nevét viselő globális hirdetési ügynökség társalapítója, a róla elnevezett múzeum létrehozója s egyben a világ egyik legismertebb műgyűjtője a The Telegraph című tekintélyes brit napilap online kiadásában alaposan leszedte a keresztvizet a kortárs művészeti szcéna top-szereplőinek többségéről. Saatchi egyébként maga sem vitán felül álló figurája ennek a színtérnek: többek között számos művész, így az egyik legdrágább és legellentmondásosabb kortárs, Damien Hirst „felépítésében” működött közre sokak által manipulatívnak ítélt módszerekkel. Saatchi célkeresztjébe most elsősorban a – hozzá hasonlóan – milliárdos gyűjtők kerültek, akiknek többsége szerinte kizárólag presztízsokokból, „önkielégítési szintet elérő” önbecsülésének alátámasztására költ vagyonokat kortárs képekre. Ezek az emberek, mondja konkrét példák említése nélkül, soha nem élvezik a művészetet; nagy nevek könnyen felismerhető műveit vásárolják szemkápráztató árakon, hogy lakásaikat és jachtjaikat díszítsék velük és demonstrálják, mennyire „trendik” és milyen gazdagok. Ők azok, akik csak a friss pletykákért mennek el a zsúfolt verniszázsokra, és soha nem térnek vissza, hogy valóban megnézzék a kiállított műveket is. Mindeközben meg vannak győződve róla, hogy valóban látták a tárlatot.

Saatchi, akinek gyűjteménye tükrözi nyitottságát a progresszív tendenciák iránt, kiosztja a művészeket is, mert új munkáik sokszor az ő számára is értelmezhetetlenek. Nincs jó véleménnyel a hirdetési guru a kurátorokról sem, akik sokszor „előnyben részesítik az érthetetlen posztkonceptuális installációkat, bízva hozzájuk hasonlóan rövidlátó és bizonytalan kollégáik pozitív értékítéletében.”

További cikkek
Online nyílik meg a II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon

Online nyílik meg a II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon

2020-04-03

Az elmúlt hat évben a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére a Műcsarnokban komoly szakmai és közönségérdeklődés mellett, műfajonkénti elosztásban valósultak meg az egyes művészeti ágak friss teljesítményét bemutató Szalonok. 2020-ban újra Képzőművészeti Szalon következik, melyet a fennálló járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel egyelőre virtuálisan mutatunk be. Az eredetileg március 28-ára tervezett megnyitó helyett online jelentkezik az MMA intézménye: szombaton 11 órakor Szegő György DLA, a Műcsarnok művészeti igazgatója köszöntőjét és Szurcsik József kurátor, az MMA rendes tagja megnyitóbeszédét itt osztjuk meg Önökkel. A megnyitót követően a kiállítást virtuálisan lehet bejárni. A Szabadjáték / II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon kiállításon mintegy 200 alkotó friss, az utóbbi öt évben készült munkáit – festményeket, szobrokat, grafikákat, videóműveket és installációs alkotásokat – láthatunk (igaz, csak otthonról) a Műcsarnok termeiben.

A SZÍNÉSZNŐ. PSOTA IRÉN- Online kiállítás

A SZÍNÉSZNŐ. PSOTA IRÉN- Online kiállítás

2020-04-02

A Nemzet Színésze, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész végrendeletében az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetre hagyta művészi tevékenységével kapcsolatos dokumentumait, mindazt, amely színészi munkássága részeként keletkezett.

Műtárgy: más terek, más stílusok

Műtárgy: más terek, más stílusok

2020-03-27

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.