Részletes keresés

Hogyan reagál az agyunk a különböző festményekre? – Műtárgyak megtekintése közben vizualizálták az agyhullámokat

A brit Art Fund egy olyan projektet indított, amely valós időben vizualizálja az agyhullámok aktivitását, hogy mérje a különböző műalkotásokra adott reakcióinkat. A kezdeményezést e hónap elején a londoni Courtauld Galériában tesztelték. A technológia 2024-ben több kiválasztott brit múzeumba is eljut majd, így a látogatók újfajta betekintést nyerhetnek, hogyan reagál az agyuk arra, amit látnak.

A londoni Galériában tartott kísérleti projekt során a látogatók egy elektroencefalogram (EEG) monitorhoz csatlakoztatott fejhallgatót vettek fel. Ezt követően agyhullám-adataik valós idejű vizualizációja jelent meg a szoba közepén elhelyezett képernyőn, amelyet egy szakértő kezelt. Így az érdeklődők szemügyre vehették, hogy az egyes műalkotások mit is váltottak ki belőlük. 

A headsetet viselő látogató Van Gogh festményét nézi a londoni Courtauld Galériában.
Forrás: U.K.’s Art Fund/Hydar Dewachi

A technológia egy kis vezeték nélküli fejhallgatón keresztül működik, amely a viselője homlokához nyomja az érzékelőket, és a füle mögött hurkot húz - írja Jo Lawson-Tancred, az Artnet munkatársa, aki nemrég tesztelte az eszközt.

A képernyőn látott alakzatok egyszerűsített, 3D-s vizualizációk, amelynek célja, hogy a nyers adatokat érthetővé, olvashatóvá tegye azok számára is, akiknek nincs idegtudományi hátterük. Miután az elektroencefalogram fejhallgatók összegyűjtik az adatokat, a rendszer elkülöníti az agyhullám-aktivitás egy bizonyos frekvenciáját, amelyet béta-tartománynak neveznek. "Vannak más frekvenciák, amelyek inkább a tudattalan gondolkodással kapcsolatosak, de a béta-hullámok a tudatos gondolkodásról szólnak" - mondta Will MacNeil, a vizualizációt készítő The Mill designügynökség kreatív igazgatója, aki Seph Li kínai művésszel közösen készítette a vizualizációt.

A kijelzőn megjelenő képek a néző élményét tükrözik. Amikor például a felhasználók különösen éberek voltak a monitoron megjelenő szalagok szélesebbé váltak. Ha megpróbáltak valami zavaros dolgot értelmezni, a szalagok spirálozni és szövődni kezdtek. Amikor pedig valami számukra ismerőset láttak világosabb aranyszálak jelentek meg a monitoron.


Agyhullámok a képernyőn, a háttérben Van Gogh.
Forrás: U.K.’s Art Fund/Hydar Dewachi

Dr. Ahmad Beyh idegtudós a Rutgers Egyetemről szintén részt vett a kísérletben. Tisztázta, hogy a galériákban használt könnyű, vezeték nélküli EEG-fejhallgatók messze elmaradnak a laboratóriumi, tudományos elemzésekben használt módszerektől. Mindazonáltal az adatok valós idejű rögzítésére szolgáló képességük "zseniális módja annak, hogy hidat képezzünk a tudományos és a művészeti világ között, és lássuk, hogyan hat a művészet az agyra".

Beyh egyik fő kutatási területe az, hogy az agyunk hogyan fogja fel a szépséget."Tudjuk, hogy amikor egy ember olyasmit lát, amit szépnek talál, például egy arcot vagy egy absztrakt művészeti festményt, az agyának örömközpontjai felgyulladnak, és a vizuális érzékelő központja intenzívebben bekapcsolódik" - áll közleményében. "A tanulmányok szerint ez a dopamin felszabadulásával jár együtt, amelyet a jó közérzetet kiváltó neurotranszmitterként is ismerünk."

A művészet ugyanazokat a jutalom- és örömközpontokat aktiválja, amelyeket egyes depressziókezelések is megcéloznak - mondja Beyh a Sky Newsnak. Bár további kutatásokra van szükség, szerinte a művészet szemlélése hosszú távú egészségügyi előnyökkel járhat.

A projektet az Art Fund, egy brit székhelyű jótékonysági szervezet kezdeményezte, melynek célja a múzeumlátogatásra való ösztönzés. A csoport kutatásaiból kiderült, hogy bár az Egyesült Királyságban a felnőttek 95 százaléka egyetért azzal, hogy a múzeumok és galériák látogatása hasznos, a szervezet közleménye szerint 40 százalékuk évente kevesebb, mint egyszer látogat el oda. Továbbá a megkérdezettek közül minden hatodik ember azt állította, hogy a művészet nincs rá hatással. A szervezet reméli, hogy az agyhullámok adatainak bemutatása szórakoztató, interaktív módon szemlélteti, hogy a művészet hogyan hat az emberek elméjére és érzelmeire, így segít újabb közönséget bevonzani.

 "Ezzel a kísérlettel azt próbáljuk megmutatni, hogy milyen fantasztikus a múzeumi élmény, és arra akarjuk ösztönözni az embereket, hogy visszatérjenek." - mondta Jenny Waldman, az Art Fund igazgatója.

Az új fejhallgatók jövőre válnak elérhetővé az Egyesült Királyság kiválasztott múzeumaiban.

Forrás: Artnet, Smithsonian magazin

Címlapkép: A headsetet viselő látogató Van Gogh festményét nézi a londoni Courtauld Galériában

Címlapkép forrása: Forrás: U.K.’s Art Fund/Hydar Dewachi


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.