Részletes keresés

Ilyen kulturális élmények várják Katarban a világbajnokságra látogatókat

A 2022 FIFA World Cup futball világbajnokság szervezője idén Katar. Az ország 10 évvel ezelőtt, 2012-ben nyerte el a jogot az esemény tartására. Katar az első olyan arab ország, amely a FIFA World Cup házigazdája lehet. A megnyitó meccs előtt az ország rengeteget készült a rajongók és turisták érkezésére. Körülbelül 200 milliárd dollár értékben 7 stadiont, hoteleket, illetve egyéb szállási lehetőségeket építettek, valamint egy 47 mérföldes metróhálózatot is létrehoztak. Az infrastruktúra mellett az ország kulturális kínálata is nagy fejlődésen ment keresztül. Számos múzeum és művészeti intézmény nyílt, amelyek színes művészeti alkotásokkal gazdagítják a Katari látképet.

Az ország kulturális fejlődése 15 éve tart, és korántsem ért véget. A kulturális intézeteket a Quatar Museums fogja össze, melynek elnöke 2006 óta Al Mayassa Hamad bin Khalifa al -Thani, a katari emír testvére. 2013-ban Al Mayassat és Saud bin Mohammed al-Thanit - az akkor kultúráért felelős miniszter – az ARTNews a kortárs művészeti világ legbefolyásosabb embereinek nevezte, hiszen 2011 és 2013 között több modern műtárgyat gyűjtöttek össze, mint bármelyik másik műgyűjtő.

 

Katar Nemzeti Múzeum
Forrás: CNN

 

Al Mayassa irányítása alatt a Qatar Museums az ország kulturális színterének irányítójává vált, olyan intézményeket alapítottak, mint az I. M. Pei által tervezett Iszlám Művészeti Múzeum, illetve kreatív központok a helyi művészeti alkotások előmozdítása érdekében, beleértve az M7-et és a Liwant. Ezenkívül a Qatar Museums felügyeli a nyilvános művészeti megbízások és kiállítások programjait, és becslések szerint évente 1 milliárd dollárt költ műalkotások beszerzésére, hogy világszínvonalú kínálattal szolgálhasson az ország lakosai és a nemzetközi közönség számára. Al Mayassa elnökségének ideje alatt szerzeték be Paul Cezanne Kártyázók, 1890-1892 című alkotását, - amelyet a Katari Múzeumi Hatóság 250 millió dollárért vásárolt meg 2012-ben - valamint Paul Gaugin, Mark Rothko, Richard Serra és Jeff Koons és Andy Warhol számos festményét és szobrát, melyek úgyszint több száz millió dollárt érnek.

Az elmúlt évtizedben, mialatt Katar a világbajnokság meredezésére készült, a Qatar Museums több kulturális intézmény építését is bejelentette. 2010-ben megnyílt a Mathaf: Arab Museum of Modern Art, ahol az arab világ és a környező országok kortárs művészetének legnagyobb gyűjteménye található. 2019 márciusában Dohában újra megnyílt a Katari Nemzeti Múzeum egy új épülettel, melyet Jean Nouvel tervezett. A 2022-es Dohai Fórumon további három múzeumot jelentettek be: az Art Mill Museum-ot, egy többfunkciós kreatív művészeti egységet egy korábbi lisztmalom helyén, a Qatar Autómúzeumot, amely vintage és ritka autókat mutat be, és a Lusail Múzeumot, amely a világ orientalista művészeteinek kiterjedt gyűjteményével büszkélkedhet.

 

Great Katara Mosque, Katara Cultural Village, Doha
Forrás: visit Qatar

 

Ezek az intézmények csak egy részét jelentik a Qatar Museums kulturális stratégiájának. Annak érdekében, hogy a művészeti színteret nyilvánosan elérhetővé tegye, a Qatar Museums erőteljes nyilvános művészeti programot épített ki. A Qatar Creates kezdeményezés egy egész éven át tartó kulturális mozgalom, amely a művészet és a kultúra népszerűsítését célozza a lakosok és a látogatók körében. A közelmúltban bővült az ország amúgy is nagy köztéri művészeti gyűjteménye, közel 40 további megbízást jelentettek be a világbajnokság előtt. Abdulrahman Al-Ishaq, a Qatar Museums egyik igazgatója azt mondta, hogy számára a köztereken kiállított műalkotások bemutatása Katar előző évtizedekben történő előrehaladásának és sikerének a jele. 

A berlini fal egyes darabjai - amelyek a Georgetown University katari kampuszán és a Katari Nemzeti Kongresszusi Központban láthatóak - szintén szerepelnek az ország művészeti gyűjteményében. 2017-ben a Katar-Németország „Kultúra Éve” részeként kerültek Katarba. Sarah Foryame Lawler, a Qatar Museums kurátori asszisztense szerint „A köztereken elhelyezett alkotások könnyebben kapcsolatot teremtenek a művészet és az ember között, hisz az alkotásokat nyilvánosság elé tárják, ahelyett, hogy a közönségnek kellene keresnie galériákban vagy múzeumokban”. Ahogy az ország a világ egyik legjobban várt futballeseményének megrendezésére készül, a nyilvános hozzáférhetőség és a láthatóság kulcsfontosságú eleme annak, hogy megosszák kulturális eredményeiket.  

A labdarúgó-világbajnokság előtti és alatti hetekben érkező látogatók elgondolkodhatnak azon, hogy vajon mi a közös a művészetben és a sportban. Míg számos művészeti installáció a sport témáját járja körül, mint például Ahmed Al Bahrani iraki művész The Challenge 2015 című filmje, a többség nem. Abdulrahman kifejtette, hogy maga a világbajnokság nem csak a sportról szól, hanem a barátságról, az összetartozásról és az emberségről is. Miután az esemény előtt több tucat installáció építését rendelte el, úgy véli, hogy „Ezek a sportesemények kaput jelentenek olyan jelentőségteljes kérdésekhez, mint a környezet, a fenntarthatóság és a sokszínűség.”

 

Kelvin Kubic falfestménye
Forrás: Marhaba Qatar

 

A Katara - Doha híres kulturális faluja - a keleti parton található a West Bay és a Pearl között. 2010 októberében nyitották meg a Doha Tribeca filmfesztiválon, amelynek azóta is otthont ad. A Katara nyitott amfiteátrummal, operaházzal, többcélú mozival és konferenciateremmel, stranddal és piaccal is rendelkezik. A FIFA World Cup ünneplése alkalmából idén számos új program várja itt a látogatókat. A Great Katara Mosque – ismertebb nevén Blue Mosque – mindig is a figyelem középpontjában volt, és most a turisták körében is nagy érdeklődés tárgyát képezi.  A Cultural Village Fundation – Katara társalgót alakított ki a mecset közelében, ahol egy „Kérdezz a katari nők helyzetéről” tábla is található. A nők itt leülhetnek kávézni vagy teázni és számos önkéntes segítségével tanulhatnak az ország szociális életéről. Umm Ahmed önkéntes szerint a kezdeményezés célja az, hogy a turisták jobban megismerkedhessenek Katar kultúrájával.  

Az Iranian Cultural Exhibition című kiállítás is a világbajnokságot ünneplő eseménysorozat része. A kiállítás számos műalkotást tartalmaz, melyek kiemelik a különböző iráni régiókból származó hagyományőrző művészetek különlegességét. Az alkotásokat tehetséges iráni mesteremberek készítették. Különböző gyűrűk, rézlemezek, kézzel készített szőnyegek, tradicionális textilek, festmények és fémmetszetek tekinthetőek meg. A tradicionális selyemből készült iráni ruháknak külön szekciót alakítottak ki.

A Cultural Village Foundation – Katara számos falfestményt is rendelt a világbajnokság ünneplésére. Kevin Kubic brazil művész munkája a 48-as épületre lett felfestve a Katara kulturális faluban. A mű átadását a Katara főigazgatója, HE Dr Khalid bin Ibrahim Al Sulaiti vezette számos brazil és katari diplomata jelenlétében.  HE Dr Al Salaiti nyilatkozata szerint a mű a 2022-es FIFA World Cup alkalmából készült egy nagyobb projekt részeként, melynek célja, hogy a Katara épületeit helyi és nemzetközi művészek munkáival borítsák be. Állítása szerint Katara így részese a nemzetek közti jó viszony kiépítésének. A művész Kelvin Kubik számára a helyszín megértése egy fontos szempontot jelentett. Célja, hogy valami különlegeset alkothasson a szociális, kulturális és környezeti szempontok figyelembevételével.   

Forrás: Marhaba Qatar, The Arab Gulf States Institue in Washington

További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.