Részletes keresés

Íme néhány színes téli tárlat az ünnepi időszakra – a műtárgy.com szubjektív kiállításajánlója

A december a kultúra és művészetek ünnepe is, a hideg téli napokon a múzeumok és kiállítótermek színt varázsolhatnak a mindennapjainkba. A műtárgy.com cikkében összegyűjtött néhány kiemelkedő hazai tárlatot.

Vagyok, aki vagyok – Magyar képzőművészet 1945 után / Válogatás a Jáky-gyűjteményből, Várkert Bazár, Déli palota

2023. 10. 14. – 2024. 06. 22.

A YBL6 Művészeti Térben tekinthető meg  a hazai műgyűjtés egyik legismertebb kollekciójának válogatása. A Jáky-gyűjtemény részét képező 120 festmény hat tematikus termen keresztül mutatja be a magyar képzőművészet 1945 utáni történetét a 1990-es évekig.   A „Vagyok, aki vagyok” című kiállítás különlegessége, hogy stílusirányzatoktól függetlenül képes felmutatni a kelet-nyugat közötti párbeszéd jegyeit a korszak összes uralkodó vagy éppen rejtőzködő művészeti alkotásában.

Jáky Balázs gyűjteménye az utóbbi évtizedek hazai műgyűjtésének kiemelkedő kollekciója. Nemcsak a 1940-es és 1950-es évek hazai haladó törekvéseit, az 1960-as évek Iparterv generációjának meghatározó főműveit, vagy éppen a korszak nagy „remetéinek” jellegzetes alkotásait, hanem a progresszív hagyományokra épülő, s az 1990-es években egyre inkább az új képtípusok felé forduló fiatal nemzedék egy-egy meghatározó munkáját is tartalmazza.

A kiállítás plakátja
Forrás: Várkert bazár

A tárlat három alappilléren nyugszik, melyeket időrendben az Európai Iskola hagyományai, az úgynevezett Iparterv-generáció meghatározó figuráinak életműve, valamint az 1980-as és az 1990-es évek Új szenzibilitása jelenti.

Renoir – A festő és modelljei, Szépművészeti Múzeum

2023. szeptember 22. – 2024. január 7.

Pierre-Auguste Renoirt (1841–1919) az egyik leghíresebb impresszionista festőként tartják számon, ugyanakkor hat évtizedet felölelő, az 1860-as évek elejétől egészen haláláig kibontakozó, gazdag és sokszínű életművének jelentős része kívül esik a mozgalom keretein. Fiatal, kezdő művészként bár egyike volt az új stílus megteremtőinek, 1881-ben sorsdöntő olaszországi útját követően elfordult az impresszionizmus megközelítésétől és célkitűzéseitől. Renoir azoban még élete végén, a 20. század első évtizedeiben is kísérletező és megújulásra képes alkotó tudott maradni, aki páratlan festőiségével, lenyűgöző termékenységével, példaértékű kitartásával inspirálta a következő generáció nagy alakjait.


Auguste Renoir, La Balançoire, 1876
Forrás: Musée d’Orsay, Dist. RMN-Grand Palais / Patrice Schmidt

A múzeum szeptember 22-én megnyílt kiállítása a festő alakábrázolásait állítja a középpontba. A tárlat kronologikus, egyben tematikus elrendezésben, festményeken, grafikákon, szobrokon keresztül vizsgálja Renoir viszonyát a művészetét inspiráló modellekhez. A kiállítás Szépművészeti Múzeum, a párizsi Musée d’Orsay-val és a Musée de l’Orangerie együttműködésben valósul meg.

Françoise Gilot, Reigl Judit, Gábor Áron és Gémes Péter kiállításai a Műcsarnokban

A Műcsarnokban jelenleg négy kiemelkedő művész pályáját reprezentáló tárlat is látogatható. A december 8-án nyílt (2024. február 4.-ig bejárható) Françoise Gilot: Felszálló Főnix című kiállítás a francia származású  festőművész munkásságának átfogó bemutatást adja. Az egészen korai, még a pályaindulást reprezentáló művektől kezdve az életmű kései szakaszát jelentő 2016-os papírmunkáig Gilot főbb korszakai, témái és sorozatai mind felvonulnak. Olyan meghatározó momentumai villannak fel az életműnek, mint a kezdeti, még a Picasso mellett töltött időszakából származó drámai önarcképe, a legendás párizsi Mourlot-műhelyben készített egyik első litográfiája, a ’80-as évek monumentális lebegővásznai, vagy a ’90-es évek kiemelkedő fontosságú sorozatának, a Vándornak a darabjai, melyek hosszú idő után újra együtt láthatók.


Françoise Gilot: Felszálló Főnix című kiállítás plakátja
Forrás: Műcsarnok

A Körkérdés című tárlat Gábor Áron (1954; festőművész, grafikus, szobrász és performer) eddigi életművének tizenhárom fő témájából hármat mutat be: a ’80-as és a ’90-es években készült műveire, valamint a legújabb alkotásira fókuszál. A kéz és a test emlékezete: Gémes Péter fotófestészete kiállítás a művész tragikusan rövid (1951. 04. 11. – 1996. 10. 22.) életének alkotásaiból válogat. Gémes kompozíciói van, hogy közvetlenül fotókból állnak és van, hogy a lefényképezett alakjait szórópisztollyal rajzolta föl a nagyméretű vásznakra. A Reigl Judit és a második párizsi iskola című tárlat az idén 100 éve született Reigl Juditra (1923 - 2020) emlékezik. Az intézmény a Kálmán Makláry Fine Arts Galériával együttműködve nagyszabású centenáriumi kiállítással tiszteleg a világhírű festőművész életműve előtt. A bemutatásra kerülő, több mint 80 festménye mellett a Második párizsi iskola olyan kiemelkedő alkotóinak művei szerepelnek a tárlaton, mint Jean Dubuffet, Hans Hartung, Jean-Paul Riopelle és Jean Degottex. Az utolsó szekcióban az alkotó papírra készített gesztusai szerepelnek.

Mind a három kiállítás 2024. január 28.-ig tart nyitva.

TechnoCool - Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében (1989-2001), Magyar Nemzeti Galéria 2023. október 27. – 2024. február 11.

A TechnoCool című kiállítás a 1990-es években indult művészgenerációnak a gondolkodásmódját járja körül, amely a rendszerváltozás utáni évtized gazdasági és kulturális nyitottságát felszabadító élményként élte meg. Ebben az elektronikus zenék forradalmasító szemlélete, a DJ-kultúra és a partik új látványvilága meghatározó inspirációt jelentett, ami a művek vizualitásában, az általuk felvetett kérdésekben is megjelent. A kiállítás több mint félszáz alkotó művein keresztül a különböző médiumok – festészet, objekt, fotó, print, videó és kis mértékben a számítógép-alapú művészet – kilencvenes évekbeli alakulását mutatja be.


Beöthy Balázs – Németh Hajnal: Néha Hajnal, Bárhol Balázs IV., 1997–1999, számítógépes nyomat, vászon
Forrás: Magyar Nemzeti Galéria

A tematikus tárlat szekciói olyan témaköröket mutatnak be, melyek ma is frissen és relevánsan hatnak. A műalkotásokat a korszakban Magyarországon nagy hatású külföldi alkotók egy-egy művével helyezték nemzetközi kontextusba.

A kétely felfüggesztése - A művész tekintete 1., Néprajzi Múzeum

2023. november 30. - 2024. június 22.

Albert Ádám, Kristóf Krisztián és Trapp Dominika képzőművészek a Néprajzi Múzeum meghívására három éven keresztül dolgoztak együtt múzeumi kutatókkal. A szemináriumok, raktárbejárások, közös elvonulások és intenzív párbeszédek eredményeként múzeumi témákat, kortárs kérdéseket, gyűjteményi tárgyakat és saját alkotásokat építettek össze: egy-egy installatív művészeti munkába, végül egy összehangolt térbe és kiállításba. A tárlat egyúttal első epizódja a Néprajzi Múzeum MaDok programja által indított Művész tekintete című sorozatnak, amely már a 2024 májusában nyíló állandó gyűjteményi kiállításhoz kapcsolódik.


Trapp Dominika munkái A kétely felfüggesztése című kiállításon a Néprajzi Múzeumban
Forrás: Néprajzi Múzeum

A projekten belül megvalósuló, az első műalkotásokat bemutató kortárs művészeti kiállítás címe, A kétely felfüggesztése leginkább a színházi irodalomból ismert fogalom, arra utal, ahogy megpróbáljuk felfüggeszteni a bennünk rejlő kétséget az élvezet és az élmény kedvéért.  Az igazság látszata felszabadítja a képzeletet a színház, az irodalom, a film mellett a múzeumban is.  Mindez azonban nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy benézzünk a színfalak mögé. Erre vállalkoztak a kiállító művészek is. A kiállítás kulcstémái a táj, az állatok és az emberek találkozása, az ismerhető valós és a nehezen megismerhető fiktív történetek, illetve a rituális és mágikus tárgyak mögött rejlő sejtett világok ábrázolása. A kutatás terepe a múzeum gyűjteménye, célja a műtárgyakból kibontható – gyakran ismeretlen – tudás művészi megformálása.  

Schönbrunn kincsei, Gödöllői Királyi Kastély

2023. szeptember 8 – 2024. január 28.

Wittelsbach Erzsébet kétségkívül a 19. századi európai történelem egyik legérdekesebb személyisége. Rajongóinak száma világszerte egyre nő. Életét most az ő, illetve közvetlen családtagjai használatából megmaradt különleges tárgyak segítségével mutatják be Gödöllőn.

Július 18-án Bécsben Dr. Ujváry Tamás a Gödöllői Királyi Kastély, és Mag. Klaus Panholzer, a Schönbrunn Group igazgatója aláírták azt a szerződést, mely alapján a különleges schönbrunni gyűjtemény kiemelkedő, Erzsébet királynéhoz köthető személyes tárgyainak gyűjteménye először hagyja el Ausztriát a Sisi on Tour kiállítás keretében és első útja Gödöllőre vezet.


Schönbrunn kincsei kiállítás plakátja
Forrás: Gödöllői Királyi Kastély

A tárlaton a császári család tagjait ábrázoló portrék mellett dokumentumok, porcelánok, textilek, valamint metszetek és grafikák is láthatók.

A ResoArt állandó Zsolnay kiállítása, Kőrössy-villa

2023 szeptember második felében megnyílt a nagyközönség előtt Budapest legnagyobb Zsolnay magángyűjteménye. A Resonator Kulturális és Művészeti Alapítvány által kezelt Zsolnay gyűjtemény közel 1000 darabból áll, gerincét a Zsolnay gyárban az 1870-es évek közepétől a századfordulóig tartó historizmus stílusperiódusa alatt készült műtárgyak alkotják. Ezen időszakon belül az 1878-1885 közötti évek voltak azok, amelyeket a Zsolnay első aranykorának tekinthetünk technikai és művészi szempontból egyaránt.


A ResoArt által frissen felújított, szecessziós Kőrössy-villa
Forrás: Etienne

A bemutatásra kerülő kollekció Szabó András műgyűjtő magángyűjteménye, amely bemutatja a Zsolnay márkanév sikertörténetét az 1870-es évektől az 1920-as évek végéig alkotott díszkerámiákon keresztül.

Forrás: Várkert Bazár, Szépművészeti Múzeum, Műcsarnok, Magyar Nemzeti Galéria, Néprajzi Múzeum, Gödöllői Királyi Kastély, ResoArt

Címlapkép: Tárlatvezetés a Renoir – A festő és modelljei című kiállításon a Szépművészeti Múzeumban. A képen látható festmény: Pierre-Auguste Renoir, Ebéd után, 1879

Címlapkép forrása: műtárgy.com / Szántó András


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.