Részletes keresés

Inside Art - október 7-10. között rendezik meg a nemzetközi művészeti konferenciát

Az Art Market Budapest kiállítási napjain (2021. október 7-10.) és helyszínén INSIDE ART címen, idén a műtárgy.com közreműködésével szervezett nemzetközi művészeti konferencia jelentős nemzetközi szakmai személyiségek részvételével, előadások és panelbeszélgetések formájában ad bepillantást a művészeti piac aktualitásaiba, az annak jelenét és jövőjét formáló trendekbe. 

Az idei Inside Art konferencián többek között az alábbi témák kapnak helyet: 

 

MŰGYŰJTÉS: VALÓBAN MAGÁNÜGY? / A magángyűjtemények nyilvános hozzáférhetőségének jelentősége és intézményesülésük folyamata

 

A magánszemélyek általi műgyűjtői tevékenységet gyakran éri az a kritika, hogy annak következményeképpen értékes műalkotások ezrei tűnnek el örökre a nyilvánosság elől. Az utóbbi években azonban egyre több műgyűjtő döntött úgy, hogy gyűjteményét nyilvánosan hozzáférhetővé teszi magántulajdonban lévő kiállítóterek vagy magánmúzeumok alapításával. A korábbi gyakorlattal ellentétben, amikor a gyűjtők csak alkalmanként kínálták fel gyűjteményük egyes darabjait múzeumi kiállítások számára, manapság egyre többen döntenek úgy, hogy művészeti gyűjteményüket állandó jelleggel elérhetővé teszik a közönség előtt. A magánmúzeumok növekvő száma nemcsak a művészeti világ térképét rajzolja át, hanem maradandó értéket teremt az egyedi műalkotások kiállításával. A panelbeszélgetés fő célja, hogy nyomon kövesse és feltárja a műgyűjtés fejlődését a magángyűjtemény alapításától annak a nyilvánosság előtt történő bemutatásáig.

 

KÖZÉP-EURÓPA A FIGYELEM KÖZÉPPONTJÁBAN / A regionalizmus ereje és a kulturális együttműködés iránti növekvő érdeklődés a visegrádi négyek országaiban (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia)

 

Kelet és Nyugat, központ és periféria, Európa és Keleti Blokk, vagy még gyakrabban regionalizmus kontra globalizmus, ezek a definíciók gyakran felmerülnek a közép-európai régióról zajló diskurzus kontextusában. Mára már a közép-európai kulturális ökoszisztéma, beleértve annak művészeti piacát is, zökkenőmentesen integrálódott a legszélesebb nemzetközi környezetbe, miközben számos olyan aspektusa van, amely továbbra is határozottan egyéni ismertető jegyeket mutat olyan tényezőknek köszönhetően, mint a közös történelem, közös értékek és érdekek, valamint a regionális kulturális egymásrautaltság.

 

ÉPÍTKEZÉS A MŰVÉSZET ÉS KULTÚRA BÁZISÁN / Nagyszabású, összetett kulturális infrastruktúra-fejlesztések és multifunkcionális kulturális központok relevanciája a 21. Században

 

A központosított, szerteágazó tartalmakat magukban foglaló kulturális központok fejlesztése az innováció hajtóerejeként és a kulturális fogyasztás katalizátoraként mindig is releváns volt a világ bármely közösségében. A nagy volumenű és összetett kulturális infrastruktúrafejlesztések közérdeklődést válthatnak ki a közönség által még kevésbé felfedezett kulturális területek iránt, a társadalmi interakció és párbeszéd platformjaiként funkcionálnak, valamint a kreativitás és innováció forrásai a helyi és nemzetközi kontextusban egyaránt. A világ jelenleg is folyamatban lévő nagyszabású multifunkcionális fejlesztéseinek egyike a Liget Budapest, amelyet gyakran (New York után) „Közép-Európa Central Park”-jának is neveznek. A Liget Budapest a panelbeszélgetéshez kapcsolódóan releváns esettanulmányként és megvitatásra alkalmas referenciapontként kerül bemutatásra, bevonva a témára globális rálátással bíró, a várostervezés, az infrastruktúrafejlesztés és a kulturális beruházások világából érkező vezető szereplőket.

 

KREATÍV REFLEXIÓ VAGY TÖRTÉNELMI DOKUMENTÁCIÓ? / A történelmi fordulópontok fotográfiai és művészi dokumentációjának szerepe és formái - ahogy a fotográfia bemutatta a kommunizmus utolsó éveit Kelet-Európában

 

A történelmi változásokat előkészítő társadalmi frusztráció mindig is hatással volt a művészi kifejezésre és alkotómunkára. Kiváló és viszonylag friss példa erre az, amikor a kilencvenes évek elején a Közép- és Kelet-Európa „kommunista blokkjához” tartozó államok kivívták szabadságukat és függetlenségüket a több évtizedes kommunista uralom után. A panelbeszélgetés ezt a történelmi eseményt és az azt megelőző éveket veszi példaként, és azt igyekszik feldolgozni, hogy a fényképezés hogyan rögzítette és mutatta be a 20. század végi történelmi fordulóponthoz vezető korszakot. A fotográfia az érzékeny művészi reflexió és éles történelmi dokumentáció eszközeként feltárta az utópisztikus jövőképre épülő társadalmi rendszer ellentmondásait és ezeknek az ellentmondásoknak a társadalomra gyakorolt ​​hatását. E társadalmi és művészeti jelenségek résztvevői, szakértők, kurátorok, fotótörténészek és a kor fotográfiai közösségének néhány kulcsszereplője kapott felkérést arra, hogy osszák meg nézeteiket a fotográfiának a felbomló kelet-európai kommunizmus korszaka visszatükrözésében és dokumentálásában betöltött szerepével kapcsolatban, illetve fogalmazzák meg, hogy milyen különbségek és hasonlóságok fedezhetőek fel a késői kelet-európai kommunizmus kontextusában és a világ bármely más részén a politikai elnyomás közegében tevékenykedő fotográfusok alkotómunkája között.



A panelbeszélgetések, előadások olyan szakértők személyes közreműködésével valósulnak meg, mint például Csillag Eszter – a Q Contemporary művészeti vezetője, Budapest; Sylvain Levy - társalapító, DSL Collection, Párizs, Alicja Knast - a Prágai Nemzeti Galéria általános vezetője, Prága, Sághi Attila - műszaki vezérigazgató helyettes, Liget Budapest Projekt, Budapest; Szántó András - író, kutató, művészeti, kulturális, és média tanácsadó, a „The future of the museum” című könyv szerzője, New York; Vladimír Birgus, Prof. PhDr. – fotográfus, a Sziléziai Egyetem (Opava) Kreatív Fotográfia Intézetének vezetője, Prága és Olja Triaška Stefanovic - fotográfus, vizuális művész, a Szépművészeti és Design Akadémia docense, Pozsony. 



Bővebb információ az Inside Art konferenciáról: http://www.insideart.hu/hu/

További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.