Részletes keresés

Itt a kis képek reneszánsza?

Úgy tűnik, hogy Európa legnagyobb művészeti vásárán, az idén megújult TEFAF-on a kisméretű műalkotások aratták a legnagyobb sikert - számol be a műtárgy.com az Art Newspaper nyomán.



Bár az eladások egyenetlenek voltak, de a nyüzsgő VIP megnyitó és a Régi Mesterek kínálatot övező lelkesedés már az első nap garantálta, hogy a TEFAF 29-ik alkalma is sikeres legyen.

A legnagyobb izgalmat egy nemrég felfedezett Rembrandt kép, Az eszméletlen beteg (A szaglás érzéke) keltette. A kép egy, az öt érzéket bemutató sorozathoz tartozott és most egy leideni gyűjteménybe került 3-4 millió euróért. A holland vásárlók kitettek magunkért: Roelant Savery egy 1615-ös csendéletét például 6,5 millió euróért vette meg egy hágai múzeum.

Itt a kis képek reneszánsza?


Rembrandt Az eszméletlen beteg című képének installálása, Fotó: © Harry Heuts photography


Ezeknek a képeknek az eladása a vásár számára is kulcsfontosságú volt, mivel több, jellemzően régi mesterek képeivel foglalkozó kereskedő az elmúlt években piaci visszaesést, de legalábbis a növekedés csökkenését tapasztalta.
Az idei vásár egyik legfontosabb tanulásága azt volt, hogy a legmagasabb minőségű alkotások a kisebb méretű alkotások közül kerültek ki. Ennek az oka az is lehet, hogy különösen a régi mesterek piacán kevés olyan nagyméretű és jó minőségű kép van, amely még szabadon mozog a piacon, így az apróbb alkotások is felértékelődnek.
A kisméretű, de kiemelkedően kvalitásos művek piacán a Rembrandt mű mellett olyan képeket kínáltak a TEFAF-on eladásra, mint El Greco Krisztus a kereszten képe (olajkép rézlemezen, 4,2 millió eurós áron); Nicholas Hilliard III. Henrik portréja (280.000 euróra árazva) vagy Georg Petel Krisztus és a két lator szobrai, melyeket 800.000 euróért adtak el egy amerikai gyűjtőnek. A kisméretű műtárgyak közül a megfizethető áru alkotások is népszerűek voltak. A Hemmerle ékszerészet alumínium ékszereit például már 25.000 euróért is meg lehetett vásárolni.

Itt a kis képek reneszánsza?


Georg Petel Krisztus és a két lator szobra, Fotó: Colnaghi


Az idei TEFAF építészetileg és designban is egy ráncfelvarráson ment keresztül. Ezt a változást nagyszerűen egészítette ki az új és jó helyre kerülő Papírmunkák szekció, ahol húsz műkereskedő kínált eladásra papíralapú műtárgyakat. A TEFAF-on idén jól mentek a 17. századi grafikák, melyeket jellemzően a pár ezer és sok tízezer euró közti árkategóriában lehetett megvásárolni. Természetesen nem csak 17. századi holland munkák keltek el ebben a szekcióban, hanem például Oskar Kokoschkának egy kréta-vízfesték képe is, melyért 100.000 euró körüli összeget adtak.

Azonban a TEFAF nem csak olyan dolgokban tervez változtatni idén, mint a belső terek újrarendezése, hanem két kisebb, New York-i kiadást is tervez alapítani a vásárnak, melyek közül az októberben megrendezendő a régebbi alkotásokra fog fókuszálni. Ezek a vásárok kisebbek lesznek (a maastrichti TEFAF 270 kiállítójához képest 80-90-nel számolnak), és inkább az észak- és latin-amerikai közönségre fognak fókuszálni.

Természetesen a TEFAF-t, hasonlóan a műkereskedelem egészéhez, mindig kísérti a hamisított műalkotások veszélye. Nem sokkal a vásár megnyitása előtt derült ki, hogy egy 2013-ben eladott idősebb Lucas Cranach kép esetében a francia rendőrség vizsgálja az alkotás eredetiséget, és hasonló gyanú merült fel egy Orazio Gentileschi kép kapcsán is. Azonban az eladásokból úgy tűnik, hogy ez nem ingatta meg a piacba vetett bizalmat. Természetesen mindig is voltak csalók a műtárgypiacon, sőt amióta a gyűjtők egyre magasabb összegeket fizetnek ki egy-egy műért, az ő figyelmességük és körültekintésük is egyre emelkedik.

Szerző: Nagy Kristóf/műtárgy.com
...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.