Részletes keresés

Itt találkozhatunk Van Gogh műveivel 2024-ben – Listáztuk a művész nevéhez fűződő legkiemelkedőbb kiállításokat

A Van Gogh művek által keltett vizuális élmények egyre több országba és városba jutnak el világszerte. Cikkünkben most összegyűjtöttük a művész nevéhez fűződő, a közeljövőben megnyíló kiállításokat.

 

Vincent van Gogh: A sárga ház (1888)
Forrás: The Art Newspaper

A The National Gallery idén egy színvonalas kiállítással ünnepli 200. születésnapját, amely Van Gogh provence-i festményeit mutatja be. A Van Gogh: Költők és szerelmesek (szeptember 14. - 2025. január 19.) valószínűleg az év legnépszerűbb londoni tárlata lesz. A kiállításon bemutatott 50 festmény és rajz a művész Arles-ban és a Saint-Rémy-de-Provence melletti elmegyógyintézetben töltött időszakát öleli fel. Van Gogh Dél-Franciaországban fejlesztette ki rendkívüli színérzékét, itt alkotta meg legpompásabb műveit.

 

A 2024-es év első Van Gogh-kiállítása az olaszországi Triesztben lesz, a Museo Revoltellában. Az 50 kölcsönzött mű szinte mindegyike az otterlói Kröller-Müller Múzeumból származik, amely a művész munkáinak második legnagyobb gyűjteményével rendelkezik (az amszterdami Van Gogh Múzeum után).

 

 

Vincent van Gogh: Az arles-i nő - Madame Ginoux portréja (1890) és Joseph Ginoux portréja (1888)
 Forrás: The Art Newspaper

 

Triesztben szokatlan módon két neves portré is találkozik, a Marie Ginoux-ot (a római Galleria Nazionale d'Arte Moderna e Contemporanea kölcsönzése) és a férjét, Joseph-et ábrázoló festmények (a Kröller-Müller Múzeum kölcsönzése). A házaspár vezette az arles-i Café de la Gare-t, ahol Van Gogh 1888 tavaszán és nyarán megszállt. 

Az arles-i kapcsolat a Van Gogh és a csillagok című kiállításon is megjelenik. A Fondation Vincent van Gogh Arles-ban megrendezésre kerülő kiállításának középpontjában (június 1. - szeptember 8.) a művész örökké népszerű Csillagos éj a Rhône felett című képe áll, amelyet a párizsi Musée d'Orsay-ból kölcsönöznek. A kiállítás nagy része más, az égboltot ábrázoló művészek alkotásait mutatja be.

 

Vincent van Gogh, Csillagos éj a Rhône fölött (1888)
Forrás: The Art Newspaper

Az utolsó európai kiállításra az észak-hollandiai Groninger Múzeumban kerül sor. A tárlat a művész egyik első egyéni kiállítására tekint vissza, amelyet a városban rendeztek 1896-ban, hat évvel a halála után. A How Van Gogh Came to Groningen, a mintegy 35 festményt és rajzot felvonultató tárlat újraegyesíti azokat a műveket, amelyek egykor ezen a korábbi kiállításon szerepeltek.

 

 

Vincent van Gogh: Virágoskert Arles-ban (1888)
Forrás: The Art Newspaper

Bár még nem jelentették be, a Kröller-Müller Múzeum a tervek szerint még az év folyamán egy nagyszabású kiállítást szervez, amelyre Tajvanon kerül majd sor. Ez tükrözi Van Gogh növekvő népszerűségét Kelet-Ázsiában.

 

Ünnepség: Monet-től Van Gogh-ig című kiűllítás, Kunsthalle Bremen
Forrás: The Art Newspaper

 

Íme még egy tárlat, ahol szintén találkozhatunk Van Gogh munkáival:

A brémai Kunsthalle Ünnepség: Monet-tól Van Gogh-ig (február 18-ig) című kiállítása azt vizsgálja, hogy a város korai gyűjtői hogyan halmoztak fel jelentős mennyiségű impresszionista műveket. A kiállítás három Van Gogh-festménnyel zárul: Csendélet napraforgókkal és rózsákkal (1886), Mák mező (1889) és Armand Roulin portréja (1888).

Forrás: The Art Newspaper

Címlapkép: Vincent van Gogh, Csillagos éj a Rhône fölött (1888)

Címlapkép forrása: The Art Newspaper

További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.