Részletes keresés

Jankovics Marcell kiállítása a Pesti Vigadóban – Tanulságos politikai karikatúrák a Trianonhoz vezető és az azt övező eseményekről

Az online térben nyílt meg június 4-én Jankovics Marcell Trianon című kiállítása. A tárlat a Pesti Vigadó épületében tekinthető meg, június 24-étől már a helyszínen is.

A kiállítás tavaly már látható volt Székesfehérváron, ahol a művek állandó otthona lesz majd. Most azonban a Magyar Művészeti Akadémia szervezésében Budapesten is megtekintheti a nagyérdemű.  A művész a tárlat anyagát Trianon 100. évfordulójára készítette. A Vigadóban majdnem kétszáz grafikai alkotás – műfaját tekintve gúnyrajz – fogadja a látogatókat, amelyek 1526-tól kezdődően mutatják be a legfontosabb történelmi eseményeket, tehát a mohácsi csatától a trianoni békediktátumig vezető történéseket. A koncepció szerint azon fontos momentumokra reflektálnak a művek, amelyek mintegy előkészítették a magyar történelem egyik legmaradandóbb tragédiáját. A képek között viszont ezen események napjainkra gyakorolt hatása is megjelenik.

kép1
Kiállítás enteriőr

A kiállítás alapját Jankovics Marcell 2019-ben megjelent, Trianon című könyve jelentette, amelyben a grafikákat rövid szövegek is kísérik. A művész a képek segítségével szerette volna elmesélni a Trianonig vezető utat, ugyanakkor a megértést segítő írásos kommentárok is tőle származnak. A kiadványban, akárcsak a tárlaton, időrendben szerepelnek az alkotások, tényleg mintegy végigkísérve az olvasókat, illetve a látogatókat több évszázad magyar történelmén. A markáns, megfejteni való szimbolikával, utalásrendszerekkel operáló képek egy hasonlóan erősen szimbolikus közegben lettek kiállítva, amelynek leghangsúlyosabb eleme a középen magasodó, 64 ággal kialakított, stilizált tölgyfa, amely jurtaszerűen borítja be a teret. Az egyes képcsoportok között interaktív felületeket építettek be, amelyeken a képfeliratok és a magyarázó szövegek is megtalálhatók.

Jankovics Marcell rajzfilmrendező, grafikusművész, könyvillusztrátor és kultúrtörténész. A magyar kultúra kiemelkedő fontosságú szereplője, a nemzet művésze és a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke. A kiállításról szólva hangsúlyozza, hogy az elcsatolt országrészeket tőle nem tudták elszakítani, bármelyik területen forduljon is meg, ugyanúgy otthon érzi magát. Jó kedélyű emberként iróniával közelített a komoly téma felé, így a művek politikai gúnyrajzoknak, karikatúráknak tekinthetők. Ez a humoros hangvétel segít oldani a szomorú téma feszültségét, könnyebbé teszi a befogadást. A képek színezése is fontos, benne a címertan színei köszönnek vissza. A kiállításon felvidéki, kárpátaljai, erdélyi és délvidéki középiskolások gondolatai is olvashatók. Azt a kérdést tették fel nekik, hogy mit jelent számukra a történelmi esemény, amely a felmenőik, és így az ő életüket is alapjaiban határozta meg. A válaszaik nagyon tanulságosak. Jankovics Marcell szerint a történelem mindig ismétli önmagát, éppen ezért érdemes okulni belőle, megismerni pedig mindenképp szükségszerű.

A kiállítás kurátora Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója. A tárlat július 26-ig látogatható a Vigadó Galéria VI. szinti kiállítótereiben, mindennap 10:00 és 17:00 óra között.

Július 12-én, valamint 22-én 11 órától Jankovics Marcell személyesen tart tárlatvezetést a kiállításon, melyen kedvezményes, 500 forintos belépőjegy megvásárlásával lehet részt venni. A részvételi szándékot a galeria@vigado.hu címen kell jelezni!


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.