Részletes keresés

Kockázatos lehet műtárgyakkal szelfizni – Új veszélyre hívta fel a múzeumok figyelmét egy biztosítótársaság

Az angol Hiscox biztosítási szolgáltató a közelmúltban felhívta a múzeumok figyelmét, hogy a szelfiző látogatók komoly károkat okozhatnak a kiállított műtárgyakban.

Egy nem várt veszély tartja készültségben a művészeti múzeumokat: a szelfiző látogatók. A biztosítási szakértők szerint egyre több az olyan véletlen káreset, amit a műalkotásokba ütköző, magukat fényképező vendégek okoznak. A Hiscox biztosító figyelmezteti a galériákat a "szelfi-pandémia" veszélyeire, hiszen világszerte értékes festmények, szobrok és installációk sérülnek emiatt. Bár a cég látszólag profitálhatna ezekből a balesetekből, a műtárgyakra leselkedő kockázat komoly: egy érintés is kárt tehet egy érzékeny festményben, nemhogy egy teljes testtel való ütközés.

Robert Read, a Hiscox művészeti és ügyfelekért felelős vezetője a jelenséget a "szelfi-pandémiának" nevezte, hiszen a balesetek neves intézményekben is előfordulnak. Hiába tűnhet mulatságosnak a véletlen fenyegetés, a pénzügyi veszteségek és a felbecsülhetetlen műtárgyak sérülései egyáltalán nem viccesek.

A Hiscox art műtárgybiztosítási üzletágának fele a véletlen károkból származik, ezek jelentős része szelfizőkhöz köthető. A modern társadalom igényei mentén a kurátoroknak alkalmazkodniuk kell az új technológiákhoz, ugyanakkor meg kell őrizniük a művészeti kincseket a következő generációk számára.

Hypercaine, Simon Birch, Gloria Yu, Gabriel Chan és Jacob Blitzer alkotása, amelynek része 2017-ben dominóként dőlt össze.
Forrás: 14th Factory

A helyzetet jól szemlélteti egy 2017-es a Los Angeles-i eset, amely a 14th Factory nevű pop-up galériában történt: egy ártatlanul szelfit készítő látogató felborított egy installációt, és ezzel egy 200 000 dollár értékű műalkotást semmisített meg. Ez az ügy Selfie Domino megnevezéssel maradt fenn. Volt egy másik eset is 2017-ben, amikor a washingtoni Hirshhorn Múzeum és Szoborkertben egy Yayoi Kusama tököt taposott el egy turista, aki szelfizés közben megbotlott.


Yayoi Kusama, All the Eternal Love I Have for the Pumpkins (2016).
Forrás: Ota Fine Arts, Tokyo / Singapore; Victoria Miro, London; David Zwirner, New York / Yayoi Kusama / Cathy Carver

 

2018-ban az oroszországi Jekatyerinburgban, a Main Avenue Kulturális Központot látogató fiatal nők csoportja szelfizés közben nekiment egy ideiglenes falnak, amely Salvador Dalí és Francisco Goya műalkotásainak ütközött. A balesetben két műalkotás is megsérült: Francisco Goya "Los Caprichos" sorozatának darabja és Salvador Dalí egy alkotása. 

Számos helyszín, többek között Brisbane Modern Művészeti Galériája és a British Museum már betiltotta a szelfibotokat az intézményeikben. Milánóban a városvezetés a figyelmetlenség veszélye miatt közterületeken is korlátozta ezek használatát. 

Read hozzátette, hogy az aktivista vandalizmus növekedése egyaránt fokozza a biztonsági aggályokat. Példaként említette, hogy a Just Stop Oil aktivisták paradicsomlevet dobtak Van Gogh Napraforgói-ra a londoni Nemzeti Galériában. 

Forrás: Artnet News

Címlapkép: Egy látogató szelfit készít Ai Weiwei "Zodiac" LEGO portrésorozata mellett a K20 Kunstsammlung Nordrhein-Westfalenben, Németország, 2019

Címlapkép forrása:  Maja Hitij / Getty Images

További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.