Részletes keresés

Kultúrtörténeti ritkaság is elérhető a gyűjtőknek

Egy igazi kultúrtörténeti ritkaság, egy eredeti késő Vinča terrakotta figura is árverésre kerül a BÁV Művészeti aukcióján november 10-én. Az i.e. 5400–4600 körül készült szobor Európa egyik nagy és jelentős neolitikus kultúrájának emléke.

Nem meglepő, hogy Magyarországon kivételesen ritkán kerül a gyűjtők elé megvásárolható Vinča szobor, hiszen a fennmaradt alkotások túlnyomó többsége múzeumok gyűjteményében lelhető csak fel. Világszerte is nagy feltűnést kelt, ha egy-egy aukción elérhetővé válik egy szobor, ami általában az eredeti ár 6-7-szereséért kerül az új tulajdonosához. (Christie’s)

Az árverésre kerülő 17 cm-es szobor kiemelkedő kultúrtörténeti jelentőséggel bír. Európa egyik nagy és jelentős neolitikus kultúrájának, a Vinča-Tordosi kultúra tárgyi emléke. Ez a nép a Maros középső folyása mentén, a Déli – Kárpátok és az Érchegység között, keleten pedig Fogarasig nyúló területen élt. Elsőként használták fel a rezet nagy mennyiségben, és elsőként kezdtek földműveléssel is foglalkozni. Kulturális emlékeik felfedezését a nemzetközi szakirodalom Miloje Vasić-hoz köti, aki 1908-ban a szerbiai Vinča falu közelében tárta fel az újkőkori települést.

Késő Vinča terrakotta figura, kikiáltási ár: 6 000 000 Ft


A gazdag tárgykultúrával rendelkező nép leleteinek nagy része kultikus tárgy: kézzel készített áldozati, emberformájú vagy állat alakú edények, szobrocskák, melyeket pálcáikkal benyomott gödrökkel, ujjbenyomással, körömcsípéssel és piktografikus jelekkel is díszítettek.

A most aukcióra bocsátott égetett cserép szobor nagyon kedvező 6 millió forintos kikiáltási árral indul, ami látva a nemzetközi leütési árakat nagy licitharcot vetít előre.

További információk: www.bav.hu/aukcio

 

További cikkek
Az ifjú Rembrandt volt a modellje a Sotheby's egyik sztártételének

Az ifjú Rembrandt volt a modellje a Sotheby's egyik sztártételének

2020-01-09

A Sotheby's január 29-i Old Masters és 19. századi festészet árverésének egyik érdekes darabja a holland barokk festő, Jan Lievens festménye, a Woman Embraced by a Man. A festmény nem annyira esztétikai kvalitásával, mint inkább a férfi modell kilétével kelthet feltűnést, ugyanis a festményen szereplő hölgyet átkaroló férfi alakjához Lievens egyik "kollégája", az ifjú, 20 éves körüli Rembrandt van Rijn állt modellt.

Idézzük meg a tél hangulatát műtárggyal!

Idézzük meg a tél hangulatát műtárggyal!

2020-01-08

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

2019 nemzetközi és hazai aukciós sztártételei

2019 nemzetközi és hazai aukciós sztártételei

2020-01-06
Ahogy az ilyenkor lenni szokott, sorra érkeznek a tavalyi év legfontosabb művészeti eseményeit, műtárgykereskedelmi eredményeit bemutató összesítések. A műtárgy.com az alábbiakban a nyilvános aukciókon értékesített, 10 l

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.