Részletes keresés

Kultúrtörténeti ritkaság is elérhető a gyűjtőknek

Egy igazi kultúrtörténeti ritkaság, egy eredeti késő Vinča terrakotta figura is árverésre kerül a BÁV Művészeti aukcióján november 10-én. Az i.e. 5400–4600 körül készült szobor Európa egyik nagy és jelentős neolitikus kultúrájának emléke.

Nem meglepő, hogy Magyarországon kivételesen ritkán kerül a gyűjtők elé megvásárolható Vinča szobor, hiszen a fennmaradt alkotások túlnyomó többsége múzeumok gyűjteményében lelhető csak fel. Világszerte is nagy feltűnést kelt, ha egy-egy aukción elérhetővé válik egy szobor, ami általában az eredeti ár 6-7-szereséért kerül az új tulajdonosához. (Christie’s)

Az árverésre kerülő 17 cm-es szobor kiemelkedő kultúrtörténeti jelentőséggel bír. Európa egyik nagy és jelentős neolitikus kultúrájának, a Vinča-Tordosi kultúra tárgyi emléke. Ez a nép a Maros középső folyása mentén, a Déli – Kárpátok és az Érchegység között, keleten pedig Fogarasig nyúló területen élt. Elsőként használták fel a rezet nagy mennyiségben, és elsőként kezdtek földműveléssel is foglalkozni. Kulturális emlékeik felfedezését a nemzetközi szakirodalom Miloje Vasić-hoz köti, aki 1908-ban a szerbiai Vinča falu közelében tárta fel az újkőkori települést.

Késő Vinča terrakotta figura, kikiáltási ár: 6 000 000 Ft


A gazdag tárgykultúrával rendelkező nép leleteinek nagy része kultikus tárgy: kézzel készített áldozati, emberformájú vagy állat alakú edények, szobrocskák, melyeket pálcáikkal benyomott gödrökkel, ujjbenyomással, körömcsípéssel és piktografikus jelekkel is díszítettek.

A most aukcióra bocsátott égetett cserép szobor nagyon kedvező 6 millió forintos kikiáltási árral indul, ami látva a nemzetközi leütési árakat nagy licitharcot vetít előre.

További információk: www.bav.hu/aukcio

 

További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.