Részletes keresés

Leleplezték a műtárgypiacot a Panama-iratok

Az idén tavasszal nyilvánosságra került Panama papírok mély betekintést adnak az offshore vállalatok világába, melyeket gyakran a műtárgyak valódi tulajdonosainak a leplezésére is használnak - írja legfrissebb cikkében a műtárgy.com az New York Times nyomán. Ezek a dokumentumok számos meglepetést tartogatnak a műtárgytulajdonlás eltitkolt struktúráiról. Az alábbiakban három példát mutatunk be, melyek jól példázzák, hogy a titoktartás milyen teret nyert a mai nemzetközi műtárgypiacon.

Van, hogy az eladó nem is a valódi eladó


A Panama papírok leplezték le, hogy a New York-i műgyűjtőpár, Victor és Sally Ganz gyűjteménye, melyet 1997-ben a Christie's rekordáron, 206 millió dollárért árverezett el, valójában nem is az ő tulajdonukban volt, hanem egy angol bankáréban, aki csak egy hónappal korábban vette meg a gyűjteményt titokban. A papírok megmutatták, hogy a bankár, Joe Lewis adta el az alkotásokat a Christie's-zel együttműködésben. Persze kérdés az is, hogy az aukción a vevők fizettek-e volna ennyit a művekért, ha tudják, hogy azoknak az eladója nem egy házaspár, akik fél évszázadon át gyűjtögették a különleges darabokat, hanem egy bankár.

Pedig az egész gyűjtemények ilyen átjátszása szinte példa nélküli, sőt 1997-ben még a Christie's szakértői sem tudtak a trükkről, akik közt van, aki ma úgy véli, hogy ha nem a Ganz-család van megadva eladóként, akkor az árak is alacsonyabbak lettek volna. Az aukció előtt egy hónappal a gyűjtemény 118 alkotása közül 100-at vett meg a Lewis által tulajdonolt Simsbury International Corporation, és Lewis volt akkoriban a Christie's legnagyobb tulajdonosa is volt. A Simsbury nem meglepő módon, egy csendes-óceáni szigeten, Niue-n van bejegyezve, és természetesen a Christie's nem kívánta kommentálni Lewisnek az üzletben betöltött szerepét.

Leleplezték a műtárgypiacot a Panama-iratok


A Christie's 1997-es aukciója a Victor és Sally Ganz gyűjteményből. A kalapács alatt egy Picasso-kép. Fotó: G. Paul Burnett/The New York Times


Van, hogy a művek nem is a tulajdonos neve alatt vannak


A Panama-papírok azt is feltárták, hogy a milliárdos orosz gyűjtő, Dimitrij Ribolovljev is egy offshore céget használt arra, hogy a válása alatt kihúzza a gyűjteményét a felesége közeléből, bár az ügyvédei tagadják, hogy Ribolovljev válásának köze lett volna ahhoz, hogy a gyűjteménye a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Xitrans Finance Ltd-hez került. Ribolovljev a 2008-as válása alatt szállíttatta át 2 milliárd dollárt érő, Leonardo da Vinci művet is tartalmazó gyűjteményét Svájcból Szingapúrba és Londonba, melyet a svájci műkereskedő, Yves Bouvier segítségével vásárolt össze.

Leleplezték a műtárgypiacot a Panama-iratok


Dimitrij Ribolovljev. Fotó: Forbes


Van, hogy tulajdonjogi bonyodalmak akadályozzák a jogi eljárásokat


A dokumentumok azt is leleplezték, hogy a fiktív fedőcégeket hogyan használják arra, hogy megnehezítsék a műtárgyak visszaszolgáltatását célzó restitúciós ügyeket. A francia Philippe Maestracci már négy éve küzd az Ülő férfi kutyával című Modigliani festményért a New York-i bíróságokon, melyet állítása szerint a nácik vettek el nagyapjától. A 25 millió dollárra becsült képet 1996-ban egy aukción vette meg a Panamába bejegyzett International Art Center nevű cég, melyet az artworld a műtárgykereskedő Nahmad-családhoz köt. Azonban a bírósági ügy lassan halad előre, mivel Nahmadék azt állítják, hogy nekik nincs tulajdonuk a panamai offshore cégben. Azonban a most nyilvánosságra került dokumentumok bebizonyították, hogy a család már 20 éve vezeti a céget, melynek a családfő, David Nahmad 2014 óta az egyedüli tulajdonosa. Most áprilisban a svájci ügyészség végül lefoglalási parancsot adott ki a képre, melyet a vállalat a Geneva Freeport nevű raktárban tart, aminek az üzemeltetője a feljebb már említett Yves Bouvier műkereskedő.

Ez a három rövid példa jó betekintést nyújt abba, hogy hogyan működik a nemzetközi műtárgypiacnak ez a kevésbé ismert része, és hogy hogyan kapcsolódnak egymáshoz a különböző ügyek. Azonban az, hogy a Panama papírok milyen ügyeket leplezhetnek még le, és hogy ez tisztulást hoz-e a nemzetközi műtárgypiac tulajdoni struktúráiban, még a jövő zenéje.

(szerző: műtárgy.com)
...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.