Részletes keresés

Meseaukció - ismert gyerekkönyv illusztrációkra lehet licitálni

Az Őrzők Alapítvány a Tűzoltó utcai Gyermekklinika hivatalos alapítványa idén első alkalommal rendezi meg a gyermekkönyv-illusztrátorok munkáinak jótékonysági árverését a Műtárgyak Éjszakája programsorozat keretében. A kezdeményezésre 33 illusztrátor 90 db alkotása érkezett be, melyek között tustollal készített grafikák, giclée, akvarell és digitális nyomatok is megtalálhatóak.

 
 


Az eseménynek helyt adó Magma Galériában olyan népszerű gyerekkönyv-illusztrátorok munkáira lehet licitálni, mint Agócs Írisz, aki Berg Judit Maszat és a Cipelő cicák sorozat illusztrátora, vagy Bartos Erika, aki a Bogyó és Babóca szerzője és Sajdik Ferenc, aki a Pom-pom meséinek megálmodója. Rajtuk kívül Szegedi Katalin, Pásztohy Panka, Baranyai András, Bihari Beatrix-Renáta, Kárpáti Tibor, Nagy Eszter, Paulovkin Boglárka, Szalma Edit, Rofusz Kinga és még számos művész illusztrációira is lehet majd licitálni. A szervezők a licitálók között Bartos Erika illusztrációját sorsolják ki.

"Hogy művészet-e a gyermekkönyv illusztráció? Vajon kérdés-e hogy Móra Ferenc, Weöres Sándor, Lázár Ervin vagy Lackfi János része-e a szépirodalomnak? Igen! Ahogy a jó gyerekkönyv szövege része lehet a kortárs szépirodalomnak, úgy lehet része a kortárs képzőművészetnek a gyermekkönyvek illusztrációja.


Vajon a könyvillusztráció nem valami alacsonyabb rendű dolog? Hiszen az illusztrációt szolgáló rajz, azzal, hogy a szöveg mellé járul, lemond önállóságáról, s így művészi autonómiájáról is. Ha így van, mégis miért adta illusztrációra a fejét oly sok jeles képzőművész, Delacroix-tól, Picasso-ig, Kozma Lajostól Bálint Endréig. Talán mert kivételes lehetőség ez arra, hogy a képalkotó együtt teremtsen valamit, ami csak képek és szavak együttműködésében ölt formát, sehogy máshogy. Ráhangolódjon egy versre vagy történetre, és saját költői fantáziájával gondolja azt tovább.


És gyerekeknek írni vagy rajzolni, nem mellékvágány vajon? Aligha. Mi több, talán a legnemesebb feladatok egyike, olyasmi, amire csak kevesen vállalkoztak. A gyerekirodalomba kirándulók között a magyar művészet olyan nagyszerű alkotói vannak, mint Pilinszky János vagy Ország Lili.

Meseaukció - ismert gyerekkönyv illusztrációkra lehet licitálni

 



A gyermekkorban hallott és látott mesék egy életre elkísérnek minket. Képeik éppúgy mint szavaik. Úgy beépülnek a tudatalattiba, mint a kisgyermekkorban hallott dalok és ringatók. Ezért óriási az alkotók felelőssége, hiszen a gyermekirodalom szövegei és képei belépőt nyújtanak gyerekeink számára a szépirodalom és képzőművészet körébe.

Meseaukció - ismert gyerekkönyv illusztrációkra lehet licitálni

 



A gyermekkönyv illusztrátorok ma is képzett képzőművészek, akik professzionális ismerői a gyerekkönyv tervezésnek és illusztrálásnak. De nem csak profik, hanem kiváló rajzi, festői képességekkel rendelkező alkotóművészek is, akik kivételes képességgel tudnak mesevilágot teremteni, humort vagy mély érzelmeket csempészni a megélt valóságba. Olyan eszköztárral teszik ezt, ami gyerek és felnőtt számára egyaránt érthető és működőképes.


Mert a gyerekkönyv cseppet sem gyerekjáték - nagyon is komoly dolog. Ezért is érdemes komolyan vennünk." Nyilatkozta Révész Emese művészettörténész, az aukció kurátora a rendezvénnyel kapcsolatban.

Meseaukció - ismert gyerekkönyv illusztrációkra lehet licitálni

 



A 2017. június 10-én 19 órakor kezdődő árverést Nagy Judit műsorvezető és Beliczai Balázs, a Dumaszínház humoristája vezetik.

Az árverésre beérkezett illusztrációk megtekinthetők ezen a linken.

Az eseményre regisztráció szükséges.
...


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.