Részletes keresés

Műtárgy: egy szobor helye az otthonunkban

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Egy enteriőrbe helyezett szobor a plaszticitásán keresztül uralja az egész teret. Mivel ezeknek a műtárgyaknak általában több nézetük, több dimenziójuk van, mint a síkbeli képeknek így célszerű tág helyet hagyni számukra – és nem egy kis sarokba beszorítani őket – ahhoz, hogy igazán érvényesülni tudjanak.

Hatásuk pedig ennek megfelelően igazán figyelemfelkeltő, már csak abból a szempontból is, mert az ember ösztönösen hozzá szeretne érni egy térbeli alkotáshoz. Kellő elővigyázatossággal ez meg is tehető – természetesen a tulajdonos engedélyével – így a tapintás által plusz információkat szerezhetünk a műalkotásról és az így szerzett benyomásunk sokkal intenzívebben rögzül emlékezetünkben.

A kiválasztott szobabelső már a korábbi példáinkhoz hasonlóan egy olyan teret mutat, amelyet bármely otthonba el tudunk képzelni. Csupán egyetlen hangsúlyos árnyalat emelkedik ki az egyébként egységes berendezésből. A dekoráció egyszerűségében azonban gondos figyelem rejlik, ugyanis a kiválasztott műtárgy tulajdonságaira rímelő motívumok és anyagok alkotják.

Kontur András (1973-) szobrászművész alkotásaira jellemző, hogy látszatuk spontaneitásával ellentétben nagyon tudatos tervezés eredményei. Műveit gyakran láthatjuk kiállításokon is, de számos köztéri szobor alkotójaként is ismerhetjük őt. Szobrainak szerves alkotóeleme a hiány, azaz az áttört részek, melyek az értelmezés új kapuit nyitják meg. Ezen kívül ez az eszköz az anyag és a fény szimbiotikus kapcsolatát is szemlélteti.

A Roncsolt szirom című alkotás érzékletesen szemlélteti a szobor anyagszerűségét. A kő mintázata uralja az egész mű felületét, amely mély faktúrát kölcsönöz neki. Az áttörések ezen a plasztikán is megfigyelhetőek. A kőanyag keménysége ellentétben áll a megformálás lágyságával. Ugyanezt a kontrasztot képezi a tömör és az áttört felületek játéka.

A mű akkor érvényesül leginkább, ha jó megvilágítású, sok fénnyel rendelkező térbe installálják és ezáltal lehetővé teszik a közvetlen befogadás élményt. A múzeumok távolságtartó ridegsége eltűnik egy otthon falai között, így a műtárgy valóban a mindennapok részévé válhat.

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

További cikkek
Időtálló időmérők

Időtálló időmérők

2019-10-15
Karórát viselni nem csak praktikus, de mindig is státuszjelző szimbólummal bírt. Egy ilyen ékszer minőségű tárgy amellett, hogy hasznos funkcióval rendelkezik, általában valamilyen nemes anyagból készül, hogy állja a minde
Mérnöki csodák a BÁV óraárverésén

Mérnöki csodák a BÁV óraárverésén

2019-10-09

A luxus luxusa is felvonul a BÁV október 21-ei óraárverésén a MOM Kulturális Központban. A legnagyobb presztízsű márkák mérnöki csúcsteljesítményei a földön, a vízen és a levegőben is bizonyítottak. A 180 tételt felsorakoztató kollekcióban megtaláljuk az iraki légierő hivatalos órája mellett Maradona kedvenc Hublot Bing Bangjét, de a búvárok és a hollywoodi sztárok társát, a Panerai Luminort is. Licitálhatunk a Jaeger-LeCoultre örökmozgó Atmos asztali órájára, és nem utolsó sorban egy 200 éves, de máig a világ egyik legvékonyabb függőórájára. Ha ez nem lenne elég, megvásárolhatjuk az amerikai elnökök karóráját, és válogathatunk a legnagyobb divatházak ékszerórái között is.

Célegyenesben az őszi aukciós szezon

Célegyenesben az őszi aukciós szezon

2019-10-07
A következő napokban már a legnagyobb hazai aukciósházak is színre lépnek. A csúcsművek a hazai árveréseken is megritkultak; annál nagyobb csata várható azokért, amelyek mégis felbukkannak – derül ki a műtárgy.com előz
Első magyar kortárs művészeti aukció Londonban

Első magyar kortárs művészeti aukció Londonban

2019-10-04

Felfokozott hangulatban zajlott a Dobossy Aukciósház által megrendezett első magyar kortárs aukció Londonban. A csütörtök esti teltházas eseményen Maurer Dóra képei eladási rekordot döntöttek.A Dobossy Aukciósház rendezte

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.