Részletes keresés

Műtárgy: egy szobor helye az otthonunkban

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Egy enteriőrbe helyezett szobor a plaszticitásán keresztül uralja az egész teret. Mivel ezeknek a műtárgyaknak általában több nézetük, több dimenziójuk van, mint a síkbeli képeknek így célszerű tág helyet hagyni számukra – és nem egy kis sarokba beszorítani őket – ahhoz, hogy igazán érvényesülni tudjanak.

Hatásuk pedig ennek megfelelően igazán figyelemfelkeltő, már csak abból a szempontból is, mert az ember ösztönösen hozzá szeretne érni egy térbeli alkotáshoz. Kellő elővigyázatossággal ez meg is tehető – természetesen a tulajdonos engedélyével – így a tapintás által plusz információkat szerezhetünk a műalkotásról és az így szerzett benyomásunk sokkal intenzívebben rögzül emlékezetünkben.

A kiválasztott szobabelső már a korábbi példáinkhoz hasonlóan egy olyan teret mutat, amelyet bármely otthonba el tudunk képzelni. Csupán egyetlen hangsúlyos árnyalat emelkedik ki az egyébként egységes berendezésből. A dekoráció egyszerűségében azonban gondos figyelem rejlik, ugyanis a kiválasztott műtárgy tulajdonságaira rímelő motívumok és anyagok alkotják.

Kontur András (1973-) szobrászművész alkotásaira jellemző, hogy látszatuk spontaneitásával ellentétben nagyon tudatos tervezés eredményei. Műveit gyakran láthatjuk kiállításokon is, de számos köztéri szobor alkotójaként is ismerhetjük őt. Szobrainak szerves alkotóeleme a hiány, azaz az áttört részek, melyek az értelmezés új kapuit nyitják meg. Ezen kívül ez az eszköz az anyag és a fény szimbiotikus kapcsolatát is szemlélteti.

A Roncsolt szirom című alkotás érzékletesen szemlélteti a szobor anyagszerűségét. A kő mintázata uralja az egész mű felületét, amely mély faktúrát kölcsönöz neki. Az áttörések ezen a plasztikán is megfigyelhetőek. A kőanyag keménysége ellentétben áll a megformálás lágyságával. Ugyanezt a kontrasztot képezi a tömör és az áttört felületek játéka.

A mű akkor érvényesül leginkább, ha jó megvilágítású, sok fénnyel rendelkező térbe installálják és ezáltal lehetővé teszik a közvetlen befogadás élményt. A múzeumok távolságtartó ridegsége eltűnik egy otthon falai között, így a műtárgy valóban a mindennapok részévé válhat.

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

További cikkek
A világ 10 legdrágább gyémántja

A világ 10 legdrágább gyémántja

2020-05-30

A gyémántékszerek töretlen népszerűségnek örvendenek. A gyémánt státusszimbólum, az erő, a hűség és a jómód jele is egyben. Egyike a legritkább köveknek, amely évmilliárdok alatt, különböző környezeti hatások miatt vált a legkeményebb természetes anyaggá. Amennyiben a súly, a tisztaság, a szín és a csiszolás tökéletes harmóniája áll fenn, egy-egy gyémánt több millió dollárért talál gazdát az aukciókon. A Barneby’s összegyűjtötte a világ legdrágábban elárverezett gyémántkölteményeit, mutatjuk a listát!

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

2020-05-22

A járványhelyzet hatására a kulturális intézmények az online térbe helyezték át tevékenységük jelentős részét, internetes kiállításmegnyitókkal, online kiállításokkal és tárlatvezetésekkel elérve a kultúrára szomjazó közönséget. A londoni székhelyű Art UK a helyzetre reagálva kifejlesztett egy egyedülálló online eszközt, amelynek segítségével bárki kipróbálhatja magát kurátorként.

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

2020-05-18

Ókori héroszok és istenségek, személyes ismerősök archetipikus karakterekké formált
portréi, a Közel-Kelet keveréklényei és hiedelemvilága kortárs arcok mögött, Egyiptom
kultúrája és a Kárpát-medence történetei, egzotikum és mindennapiság keverednek
Verebics Katalin transzparens rétegekből építkező képein, melyek a látványtól lassan
elszakadva tartanak a szürrealitás imaginárius világa felé. A 2019-ben MMA-
ösztöndíjat nyert Verebics Katalin műtermében jártunk.

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

2020-05-12

Nagy méretű hordozók apró betűkkel teleírva, melyek a kiállítótérben képpé változnak. Intermediális kísérletek látható hangok, hallható képek és a képpé változtatott írás körül. A transzcendencia keresése új médiumok felhasználásával, kortárs szakrális művészeti kísérletek Oberfrank Luca MMA-ösztöndíjas alkotó művészi programjában.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

2020-05-11

Az Ékszerek Éjszakája Budapest a FISE támogatásával jótékonysági árverést szervez „KORONA / ÉKSZER – Aukció a gyermekekért” címmel, amely során kortárs magyar ékszertervezők által felajánlott egyedi művek kerülnek árverésre.

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

2020-05-07

Újabb titkok derültek ki Vermeer egyik leghíresebb alkotásáról, a Leány gyöngy fülbevalóval című festményről – számol be róla a Barneby’s. Az 1665 körül készült művet 25 év után vetették alá újra alapos műszeres vizsgálatnak.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.