Részletes keresés

Műtárgy: egy szobor helye az otthonunkban

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Egy enteriőrbe helyezett szobor a plaszticitásán keresztül uralja az egész teret. Mivel ezeknek a műtárgyaknak általában több nézetük, több dimenziójuk van, mint a síkbeli képeknek így célszerű tág helyet hagyni számukra – és nem egy kis sarokba beszorítani őket – ahhoz, hogy igazán érvényesülni tudjanak.

Hatásuk pedig ennek megfelelően igazán figyelemfelkeltő, már csak abból a szempontból is, mert az ember ösztönösen hozzá szeretne érni egy térbeli alkotáshoz. Kellő elővigyázatossággal ez meg is tehető – természetesen a tulajdonos engedélyével – így a tapintás által plusz információkat szerezhetünk a műalkotásról és az így szerzett benyomásunk sokkal intenzívebben rögzül emlékezetünkben.

A kiválasztott szobabelső már a korábbi példáinkhoz hasonlóan egy olyan teret mutat, amelyet bármely otthonba el tudunk képzelni. Csupán egyetlen hangsúlyos árnyalat emelkedik ki az egyébként egységes berendezésből. A dekoráció egyszerűségében azonban gondos figyelem rejlik, ugyanis a kiválasztott műtárgy tulajdonságaira rímelő motívumok és anyagok alkotják.

Kontur András (1973-) szobrászművész alkotásaira jellemző, hogy látszatuk spontaneitásával ellentétben nagyon tudatos tervezés eredményei. Műveit gyakran láthatjuk kiállításokon is, de számos köztéri szobor alkotójaként is ismerhetjük őt. Szobrainak szerves alkotóeleme a hiány, azaz az áttört részek, melyek az értelmezés új kapuit nyitják meg. Ezen kívül ez az eszköz az anyag és a fény szimbiotikus kapcsolatát is szemlélteti.

A Roncsolt szirom című alkotás érzékletesen szemlélteti a szobor anyagszerűségét. A kő mintázata uralja az egész mű felületét, amely mély faktúrát kölcsönöz neki. Az áttörések ezen a plasztikán is megfigyelhetőek. A kőanyag keménysége ellentétben áll a megformálás lágyságával. Ugyanezt a kontrasztot képezi a tömör és az áttört felületek játéka.

A mű akkor érvényesül leginkább, ha jó megvilágítású, sok fénnyel rendelkező térbe installálják és ezáltal lehetővé teszik a közvetlen befogadás élményt. A múzeumok távolságtartó ridegsége eltűnik egy otthon falai között, így a műtárgy valóban a mindennapok részévé válhat.

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.