Részletes keresés

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Wolsky András, Random Space-Constellation NO'1, 2023

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

 
Wolsky András, Random Space-Constellation NO1 című alkotása a szentendrei Ferenczy Múzeumban, 2023

Wolsky András alkotói folyamata a tudatos tervezés és a generált véletlen szintézisére épül. Munkái képi formában rögzített, egyéni akciókként értelmezhetők. A kezdeti szeriális alkotásait továbbgondolva, egyetemi éveinek végén alkalmazta elsőként a generált véletlent a műveinek létrehozásához. Alkotásainak van egy általa meghatározott szabályrendszere, illetve egy teljesen nyitott, tőle független része is. A művész a Magyar Képzőművészeti Egyetemen folytatott tanulmányai során ismerkedett meg Maurer Dórárával, aki később a mestere is lett. A műtermében való első találkozásra és beszélgetésre meghatározó élményként emlékszik vissza. A nyomdokain haladva Wolsky is az idő rétegeiben hozza létre alkotásait.

2023. március 25-én A GYŰJTEMÉNY címmel nyílt meg a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum új állandó tárlata, melynek egyik érdekessége, hogy a látogatók az általunk bemutatott Wolsky-folyosón keresztülhaladva léphetnek be a kiállított alkotások közé.  

 „Inspiratív hetet töltöttem az állványon és létrákon a sötét folyosón, izgalmas volt, ahogyan napról-napra alakult a tér az egyre bővülő képi struktúrával, az unalmas helyiség kitágult, megnövekedett, különös perspektivikus húzása lett, pszeudo-lejtés-és emelkedés érzet keletkezett attól függően, hogy a hosszú folyosó melyik végében tartózkodtam” – mondta a művész. 

Wolsky térfestészeti murális munkájának előzményeként szolgál egy 2014-es festménye: a Rejtőzködő rend dinamikája I. elnevezésű műve lett átprojektálva a Múzeum folyosójának (30 méter hosszú és 5 méter magas) a falaira, padlójára és mennyezetére. Az eredetileg síkban létrehozott alkotása tulajdonképpen fel lett feszítve a térre. A tagolt falakon végigfutnak a festményének sávjai. Az említett tagolásoknak, ki-beugró falszakaszoknak köszönhetően még több kiszámítatlan elem kerülhetett a munkába. 

 „A kiinduló képem alapkoncepciója egy olyan négy rétegű vonalhálózat volt, amit egy előre meghatározott szabályrendszer és a generált véletlen kombinációjával hoztam akciószerű munkafolyamattal létre.  Az akkori képen az egymásra kerülő négy rétegnyi különböző irányú vonalstruktúrát fehér vászonra fehérrel festettem. A kíváncsiságom tárgya az volt, hogy a fehérre kerülő fehér –tehát láthatatlanná váló – sávok milyen képi dinamikát fognak létrehozni, ha a négy réteg közös metszésfelületeit teszem csak láthatóvá. A vásznon tehát a véletlenszerűen láthatóvá vált képi elemek, sáv-töredékek a szentendrei helyszínen átprojektálva a nagyon tagolt térre, újabb véletlenszerű konstellációkkal gazdagodtak, azaz egy véletlen képi/téri helyzet állt elő” – meséli András. 

A rovat szakmai partnere az Art Advisory Budapest.

További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.