Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba és az otthonunkba.

 

Színek, formák, stílusok – csak pár dolog, amely tökéletes harmóniába simulva egymással meghatározza az otthonunk arculatát. Mindegyiküknek fontos szerep jut egy szép enteriőr létrehozásában, mondhatni, egyik sincs a másik nélkül, hiszen minden mindenre, ezzel pedig ránk, az itt lakóra és vendégségbe érkezőkre is hatással van. Ám mitől válik igazán személyessé, egyedivé a tér?

A válasz egyszerű: a kiegészítőktől. Egy fotó, egy festmény vagy egy szobor különleges módon teszi fel a koronát az enteriőrre, a tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy egyre nagyobb teret is hódítanak maguknak a lakberendezésben. Mindemellett pedig kutatások is igazolják, hogy a műalkotások mentálisan is kedvezően hatnak ránk: inspirálhatnak, kreatívabbá tesznek, csökkentik a stresszt szintet és oldják a hangulatot. De vajon melyik kép, szobor, avagy installáció melyik stílushoz, enteriőrhöz illik? Ehhez nyújtunk egy kis segítséget új sorozatunkkal.

A városi otthon öltözéke


Karakteres színek, letisztult formák és világos, fényben úszó terek jellemzik a tipikusan városi otthont. Itt nincs helye a felesleges holmiknak, csak a legszükségesebb dolgok maradnak elől. Ami pedig szem előtt van, az egyben a lakás díszítőelemévé is válik, mint ahogyan jelen esetben a kerékpár is.

Egy ilyen enteriőrbe választottuk Misetics Mátyás Dark Matter No. 3. című képét, amely az urbanista életstílust, dinamizmust és a fiatalságot hangsúlyozza.Misetics Mátyás fotográfus, a fény sejtelmes hangulatának virtuóz rögzítője. A MOME-n végzett tanulmányait rektori különdíjjal ismerték el. A berlini Művészeti Egyetem egykori hallgatójaként pedig a fotóművészet nemzetközi színterén is számon tartják. Alkotásai megtalálhatóak a K&H művészeti gyűjteményében és Nancy Goodman Brinker, az Amerikai Egyesült Államok egykori magyar nagykövetének kollekciójában is.

Objektívje különleges helyszínekre, titokzatos természeti tájakra, vagy éppen a nagyvárosi lét rendhagyó helyzeteire fókuszál. Fotóin mindig valamilyen rejtélyes vagy szürreális jelenet vagy helyszín jelenik meg, melynek értelmezését a néző fantáziájára bízza.A Dark Matter No. 3. című képén az aszfaltút vonalainak struktúrája egymással párhuzamosan a végtelenbe fut – szépen harmonizál a szoba letisztult, áramvonalas formáival, a kék-narancssárga színeivel, és nem utolsó sorban a városi életérzéssel.

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

szerző: műtárgy.com, forrás: Lakáskultúra