Részletes keresés

Műtárgy: vagány dekoráció

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

A tinik és a műtárgyak kapcsolata paradoxon lenne? A válaszunk: egyáltalán nem! Csupán meg kell találnunk a korosztálynak megfelelő stílust és műfajt. Ebben azonban nincs nehéz dolgunk, ugyanis a 21. századi kortárs alkotások változatossága maga a kánaán. De ha egy videó munka, vagy egy interaktív szobor még túl merész választásnak tűnik, akkor választhatunk egyszerűbben kezelhető, ám látványos megoldásokat is. Például a plakátot!

A plakát műfaja igazán keresett műtárgytípus lett a gyűjtők körében, ugyanis a grafika egy új irányzatát képviselte a 19. századtól kezdve. A filmek terjedésével ezek a nyomatok is egyre nagyobb teret nyertek. Izgalmas kompozíciós megoldásaikkal, frappáns üzeneteikkel és látványos megjelenítésmódjukkal pedig méltó darabjai lehetnek tényleges képzőművészeti gyűjteményeknek is. Ám mivel a műfaj sajátossága a könnyedség is, így bátran használhatjuk őket dekorációs elemként. Különösen a fiatalok számára lehet érdekes, így akár egy tini szobájának a falát is díszíthetjük velük. Sokszínűségének hála mindenféle ízlésű és stílusú enteriőrbe találhatunk izgalmas darabokat, legyen szó romantikus, adrenalin függő vagy gyermeklelkű személyről.

A bemutatott szobabelső könnyen lehet egy tizenéves fiú bázisa, ahol minden tárgy egyfajta érdeklődési körhöz vagy hobbihoz köthető. A színek redukáltak, és főként a fekete és a fehér kontrasztjára épül az egész dekoráció. Ezt csupán néhány elem, mint például a növény vagy a fa alapanyagú díszek törik meg. Ehhez a berendezési irányzathoz kötődik stílusában leginkább az ide installált filmplakát, mely az 1964-es Harakiri című japán filmhez készült. A vagánysághoz nem csak a gördeszka vagy a design kiegészítők árulkodnak, hanem a kép megválasztása is. A végzetes japán akció, a harakiri ugyanis a becsületről és a védelemről is szól. Könnyen kapcsolódhat tulajdonosának a harcművészetekhez, vagy a keleti társadalomhoz fűződő viszonyáról is. Maga a sokszorosított grafika egyébként ritkaságnak számít, így ebből a szempontból is jól illeszkedik az ízlésesen megválasztott kiegészítőkhöz.

Tehát ha egy olyan különleges és értékálló művet keresünk, mely hatékonyan tükröz sokféle ízlést, és bátran válogathatunk típusai között, akkor érdemes körülnéznünk a film- vagy reklámplakátok körében. Ezeket egyébként nem csak webshopokban, hanem időről-időre aukciókon is felfedezhetünk! Izgalmas kalandokat kívánunk felfedezésükhöz!

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.