Részletes keresés

Műtárgyak szakszerű helyreállítása - fókuszban a restaurálás

A műtárgyak esztétikai értékükön túl fontos kordokumentumok is egyben. Egy adott időszak kultúrájáról, történelméről, művészeti törekvéseiről tanúskodnak. Ahhoz viszont, hogy kiállják az idő próbáját, szakszerű gondoskodásra szorulnak. Ez az összetett feladat a restaurátorok hatásköre, akik nagyfokú művészeti, stílustörténeti és technikai tudással felvértezve óvják emlékeinket. Az idei Műtárgyak Éjszakáján kiemelt figyelmet szenteltünk a restaurálásnak, mivel úgy gondoljuk, hogy a kérdéskör a gyűjtők és a művészet iránt érdeklődők számára egyaránt fontos és érdekes lehet.

Műtárgyak szakszerű helyreállítása - fókuszban a restaurálás


A restaurátorokon rendkívül sok minden múlik, mégis viszonylag keveset hallunk róluk. Az utóbbi időben a nemzetközi sajtót lázban tartotta a Leonardo da Vincinek tulajdonított festmény, a Salvator Mundi aukcionálása, ami minden korábbi rekordot megdöntött a maga több mint 118,5 milliárd forintos eladási árával. Tekintsünk el attól, hogy sokan megkérdőjelezték a műtárgy eredetiségét. Kétségtelen, hogy a kép rendkívüli árához nagyban hozzájárult az ügyes kezű restaurátor, Dianne Dwyer Modestini, aki tökéletesen tükrözte munkájában a Leonardóra jellemző légies, füstszerű festésmódot (sfumato). A mesterek védjegyeinek, ecsetkezelésének ismerete kulcsfontosságú a restaurátorok munkájában. Természetes, hogy a körülbelül 500 éves műalkotás számos javításra szorult, a szakértők körülbelül 10 százalékra teszik a képen belül a restaurált részek arányát. Láthatjuk, hogy ez cseppet sem vont le a festmény értékéből, sőt. A gyakran hányattatott sorsú műalkotások túlélési lehetősége a precíz restaurálás. Itthon 2005-ben került Budapestre egy festmény, amelyről bebizonyosodott, hogy Tiziano munkája. A Mária gyermekével és Szent Pállal című képről és a restaurálási folyamatról a Magyar Restaurátorok Egyesületének elnöke, Szentkirályi Miklós tart előadást június 9-én.

Műtárgyak szakszerű helyreállítása - fókuszban a restaurálás




Csontváry Kosztka Tivadar az egyik legnépszerűbb festőnk. Stílusa, témái és színhasználata mind felismerhetővé teszik a műveit, amelyekből viszonylag keveset ismerünk. Aukcióra ritkán kerülnek képei, ha mégis, akkor viszont magas áron kelnek el. Az életműben nem sok az olyan mű, amelyen kifejezetten az emberábrázolás dominálna. A Hermann Ottó Múzeum tulajdonában lévő Öreg halász című festmény a ritka kivételek egyike. A kép számos kiállításon szerepelt, sokat utazott, ez pedig állapotromlással is járt, a hordozóvászon elöregedett, a festékrétegek meglazultak. Tavaly azonban, több mint 50 év után ismét restaurálták a festményt. A munkát végző Dicső Ágnes restaurátor bemutatja a helyreállítás fázisait, valamint a festő különleges anyaghasználatát és egyedi alkotómódszerét is.

Műtárgyak szakszerű helyreállítása - fókuszban a restaurálás




A műtárgyak utaztatása egyrészt örvendetes dolog, hiszen így a közönség megismerheti őket, ugyanakkor nyílt titok, hogy mozgatásuk gyakran az állapotuk kárára történik. A szállítás rendkívül komoly előkészületeket igényel. Különösen igaz ez akkor, ha nagyméretű vásznakról van szó. Olyan extrém esetekről is hallhatunk Gippert László előadásában, amilyen például Munkácsy grandiózus festményeinek a szállítása. Továbbá a szakember a restaurálás folyamatát egy 13. századi táblaképen is ismerteti majd. Bővebb információ itt.

Műtárgyak szakszerű helyreállítása - fókuszban a restaurálás




Nemcsak 20 századi vagy annál korábbi művek szorulnak restaurálásra, hanem a kortárs munkák is. Különösen izgalmas kihívás ez a restaurátorok számára, hiszen itt még nincsenek bevált receptek, ráadásul gyakran különleges az anyaghasználat is. A műgyűjtők számára rendkívül fontos, hogy megfelelő szakembert találjanak, aki a legújabb műalkotások állapotmegóvását segíti. Hazánkban is egyre gyakoribb a befektetés céljából való műtárgyvásárlás, a befektetés tartósságához viszont elengedhetetlen a restaurálás. Kovács Krisztián a kortárs restaurálás hazai helyzetéről tart előadást június 8-án.

Műtárgyak szakszerű helyreállítása - fókuszban a restaurálás




A Műtárgyak Éjszakáján a résztvevőknek lehetőségük lesz bepillantást nyerni különböző restaurátor-műhelyek életébe is. Papír- és fotórestaurálásról is szó lesz, illetve a kézműves lámpakészítés, restaurálás folyamatával is megismerkedhetnek a látogatók.

Megnyitja kapuit a Képzőművészeti Egyetem 70 éves Restaurátor Tanszéke, ahol a jelenleg dolgozó restaurátoraink is tanultak. A műhelylátogatásokról további információt itt talál.

Amennyiben még maradnának kérdései a restaurálással kapcsolatban, felteheti őket Országh Borbála festményrestaurátornak, aki a leggyakoribb festmény- és keret hibákba, illetve azok restaurálási lehetőségeibe is beavatja a hallgatóságot. További információ itt.

szerző: műtárgy.com
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.