Részletes keresés

Művésznek lenni a műtárgypiacon

A kreativitásról számtalan könyvet olvashatunk, de ahhoz, hogy sikeres művészek legyünk, elég csupán kreatívnak lennünk? Nyilvánvalóan nem, de mégis mit kell megfontolunk a sikerhez vezető úton? - veti fel a kérdést a műtárgy.com.

 
 

 

Hogy legyünk sikeresek a műtárgypiacon?

 

Andy Warhol: Dollar Sign (1982)



Heather Darcy Bhandari és Jonathan Member az Art/Work című könyvüket mintegy útmutatóként írták elsősorban a művészetet érintő gazdasági problémák bemutatására azok számára, akik hivatásos művészként a piacon is szeretnének érvényesülni. A könyv első megjelenése 2009-ben a vártnál is nagyobb népszerűségre tett szert, hét évvel később pedig a szerzőpáros egy újabb kötettel kívánja szűkíteni azt a szakirodalmi rést, ami a művészetet, mint hivatást gazdasági szempontból közelíti meg. A kötethez hozzájáruló, a művészeti szférában tevékenykedő száznál is több interjúalany tapasztalataiból az is kiderül, milyen egyéb problémákkal kell szembesülnie egy alkotónak az ihlet hiányán túl karrierjének egyengetése során. Ebben a rövid ízelítőben pedig vegyük sorra, mi változott a 2009-es piaci lehetőségekhez képest 2016-ra Bhandari és Member összefoglalója szerint.

Hogy legyünk sikeresek a műtárgypiacon?

 

Marinus van Reymerswaele: A pénzváltó és felesége (1539)



A művészetet uraló tradíció lassan változik

A művészeti szféra zártságáért és a műtárgyakat érintő gazdasági döntések homályosságáért elsősorban a galeristák felelősek. Ahhoz, hogy a művészeti tradíció sajátos dinamikája szerint működjön, annak mozgatórugóját titokban kell tartani, vallották a galeristák, akik egyébként sem szeretnék nyilvánosságra hozni belső piaci modelljeiket a már uralkodó ritmus megtartása érdekében. A technikai fejlődés által ugyanakkor egyre szélesebb körű és egyre több lehetőséget megengedő információáradat valósul meg, mellyel szemben 2016-ban még mindig az a legnagyobb kérdés, hogy hogyan valósítsuk meg egy műalkotás galériás szerepeltetését és a sajtóban való megjelenését.

Érdemes több forrásból építkezni és függetlenségre törekedni

A technika kínálta lehetőségek kihasználásán túl 2009 óta a függetlenségre és az önállóságra való törekvés igénye erősödött meg a művészek körében. Bíztató, hogy a galériák kínálta lehetőségeken túl egyre több információ, forrás és támogatás érhető el. Ennek köszönhetően bevett szokássá vált, hogy a művészek saját maguknak intézik el műalkotásaik professzionális tárolását, biztosítást kötnek rájuk, és ügyvédekkel konzultálnak jogi kérdések tekintetében. 10 évvel ezelőtt ilyen jellegű törekvések csak a galériák intézményrendszerén belül valósultak meg.

A kereskedelmi galériákon túl is lehet élet

Habár 2009-ben még a kereskedelmi galériák iránt érdeklődtek a legtöbbet, 2016-ra a művészek egyre nyitottabbak az új bevételi források számbavétele felé. A támogatások és rezidenciák ma már a közösségi finanszírozást és az egyéni adományozókat is felölelik, ahogyan a "galéria“ fogalma is kiterjedt. Sokkal inkább beszélhetünk helyszínről, amikor a művészet megjelenését vesszük figyelembe, amely a virtuális tér lehetőségét is felkínálja. Ezzel a gesztussal pedig a korábban centralizált művészeti szcéna egyre szélesebb teret hódít meg.

Rugalmas üzleti modellek a galériák részéről

Azzal egy időben, hogy a művészeti szféra kiterjedt, a közép-kategóriás galériáknak is változtatni kellett korábbi elveiken. A 2009-es állapothoz képest, amikor biztosnak hitték üzleti modelljeik sikerét, 2016-ra azok sikertelenségével kellett szembenézniük. Az egyre növekvő piaci követelmények következtében a galériák kényszerülnek igazodni a művészek igényeihez a korábbi fordított tendenciával szemben. Míg ezt megelőzően jellemzően a művészek kérdeztek, és a galériák válaszoltak, mára mindkét fél részéről újabb és újabb kérdések merülnek fel, válaszok pedig csak együttes erővel születnek.

Forrás: artsy.net
Szerző: sengaga, mutargy.com
...


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.