Részletes keresés

Nosztalgiahullám - az Állami Áruháztól az undergroundig. 7 izgalmas program a Műtárgyak Éjszakáján

Az idei Műtárgyak Éjszakáján rendkívül színes programkínálatból választhatnak a látogatók. A klasszikusnak mondható eseményeken túl számos izgalmas, a műtárgy-fogalom kereteit tágító foglalkozás is megrendezésre kerül. Biztosak vagyunk benne, hogy a választás nem egyszerű, ezért tematikus ajánlókkal próbáljuk valamelyest könnyebbé tenni. A mostani válogatásunk a közelmúlt iránt érdeklődőknek szól. Zene, fotó, plakát, kereskedelem - 7 különleges program, amit kár lenne kihagyni!

 

Nosztalgiahullám - az Állami Áruháztól az undergroundig. 7 izgalmas program a Műtárgyak Éjszakáján


Nagyon szeretjük a plakátokat. Több okból is. Például azért, mert hivatalból figyelemfelkeltőnek, frappánsnak kell lenniük. Aztán azért is, mert felidéznek egy korszakot, egy miliőt, nosztalgiát ébresztenek bennünk. A 20. századi plakátok általában igényes kivitelezésűek voltak, a reklámértéken túl művészeti értéket is fel tudtak mutatni. Nem csoda, hogy a gyűjtők körében is népszerűek. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum plakáttárában sok kincs van, amely a nagyközönség számára nem, vagy csak nagyon ritkán látható. Június 1-én Veress Kinga művészettörténész, muzeológus előadása keretében a résztvevők megtekinthetik ezeket a különleges darabokat. Az érdeklődők szecessziós plakátokkal éppúgy találkozhatnak, mint a szocializmusból származókkal - a hangsúly az utóbbiakon lesz.

(Szocialista plakátok az MKVM-ben. A múzeum plakáttárának és szocialista plakátgyűjteményének bemutatása)

Maradjunk a kereskedelemnél és az MKVM-nél. Milyen volt a KÖZÉRT üzlet vagy az Állami Áruház kínálata? Milyenek voltak a kirakatok, enteriőrök a szocializmusban? Dr. Török Róbert muzeológus vezetéséből kiderül. A résztvevők érdekes korabeli tárgyakat tekinthetnek meg közvetlen közelről. Vigyázat! Nosztalgia-veszély a láthatáron! (A programot természetesen azoknak is ajánljuk (sőt), akik nem látták a saját szemükkel a fent említett helyszíneket.)

(Kereskedelem a szocializmus idején I., II. Exkluzív tárlatvezetés a kereskedelmi állandó kiállításban a szocializmus jegyében)

Hogy mik is azok a varázsdobozok? Hát olyan eszközök, amelyek képesek visszarepíteni bennünket térben és időben, felidézni történelmi, kulturális, politikai eseményeket, megeleveníteni híres és kevésbé híres emberek mondatait, mozdulatait. Bizony, a televízióról és a rádióról van szó. Herpai András muzeológus segítségével nagy utazást teszünk, a televíziózás és rádiózás kezdeteitől egészen a digitális korszakig jutunk el, utunkat jeles szereplők szavai és gesztusai kísérik. Két eszköz, amely régóta a mindennapjaink fontos szereplője, nemcsak tudósít a történésekről, hanem alakítja is azokat. Izgalmas sztorik, érdekes emberek, lenyűgöző szerkezetek.

 

 

Nosztalgiahullám - az Állami Áruháztól az undergroundig. 7 izgalmas program a Műtárgyak Éjszakáján



(Varázsdobozok túl időn és téren I. és II. A pezsgőgyáros karosszékétől az űrhajós meséjéig)

A Fekete Lyuk több mint egy szórakozóhely, sokkal inkább egy fogalom. A 80-as évek legendás underground központját a pokol tornácának is becézték, megfordult ott a művészvilág színe-java. A Kiscelli Múzeum pincéjében, egy igazán különleges helyszínen, 400 négyzetméteren élhetjük át a földalatti klub hangulatát, interjúk, poszterek, zenék és Balla Loránd közvetítésével.

(Tárlatvezetés a "Fekete Lyuk. A pokol tornáca" c. kiállításban. Underground Budapest '88-'94 a Kiscelli Múzeum sziklapincéjében)

A Magyar Nemzeti Múzeum kiállítása a látogatók segítségével valósult meg. Az intézmény ugyanis arra kérte a közönséget, hogy a 30. évforduló alkalmából a rendszerváltozáshoz kapcsolódó tárgyakat küldjenek be. A tárlatra még mindig várják a kapcsolódó tárgyi emlékeket. Gál Vilmos történész, a Történeti Tár igazgatóhelyettese tart vezetést a kiállításon.

(Közös időnk. 1989 - tárlatvezetés)

 

 

Nosztalgiahullám - az Állami Áruháztól az undergroundig. 7 izgalmas program a Műtárgyak Éjszakáján


A 70-es éveknek ma kétségtelenül nagy divatja van. Egyre több, a korszakra vonatkozó tanulmány, kutatás lát napvilágot és az utóbbi időben több kapcsolódó kiállítást is rendeztek. Az viszont talán nem sokak számára ismert tény, hogy a 70-es években a fotóművészetben is változás állt be. Az addig többnyire beállított képeket felváltották az őszinte emberi arcok, elkapott pillanatok. Az újító generáció tagjai ma már a fotózás ismert nevei, klasszikusnak számító "nagy öregjei". Szarka Klára kurátor, fotótörténész avat be minket a stílusváltás körülményeibe, a napjainkig ható életművek születésébe.

(Amikor betört a valóság a fotóba. Napjainkig ható életművek születése)

+1



Ízig-vérig 70-es évek. Tánc, neonreklámok, fesztiválzene, városi pezsgés. Válogatás a Fortepan archívumából. A kiállításmegnyitó egyben a Műtárgyak Éjszakája programsorozat nyitó rendezvénye is. Gyere, indítsd el velünk a 3. Műtárgyak Éjszakáját!

(Azok a 70-es évek - Műtárgyak Éjszakája megnyitó és kiállítás.)

Teljes program: https://www.mutargyakejszakaja.hu/programok

Időpont: 2019. május 30. - június 1.

Szerző: Műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.