Részletes keresés

Öt film, amelyekben híres műalkotásokkal találkozhatunk

A moziba járás és a művészeti kiállítások látogatása egyaránt mély és felemelő élményt nyújthat. Bizonyos filmekben a művészet nem csupán díszletként vagy atmoszférateremtő eszközként van jelen, hanem a történet szerves részévé válik. Ezek a filmek nem feltétlenül a művészetről vagy művészekről szólnak, de az alkotások kiemelt szerepet kapnak bennük, és hozzájárulnak a film üzenetének közvetítéséhez. Cikkünkben bemutatunk öt filmet, amelyben híres festményekkel találkozhatunk.

 

1. Sztárom a párom (1999)

Julia Roberts és Hugh Grant főszereplésében egy szerelmi történet kialakulását követhetjük végig Anna Scott, amerikai színésznő és William Thacker, londoni könyvárus között. A fordulatos cselekményben fontos szerepet kap egy Chagall festmény (La Mariée, 1950), amit Anna ad ajándékba Williamnek szerelme jeléül és fordulópontot jelent William végső elhatározásában. 

 



Chagall, La Mariée, 1950
Forrás:
Amazon UK

 

2. Grand Budapest Hotel (2014)

Wes Anderson jellegzetes stílusa és kreatív bravúrjai klasszikussá tették filmjeit. A Grand Budapest című mozijában Ralph Fiennes játssza Monsieur Gustave H.-t, a közkedvelt és hűséges szállodai portást, akit egy gazdag nő meggyilkolásával vádolnak. A nő Gustave H.-ra hagy egy értékes festményt, amelynek címe Fiú almával (Michael Taylor festménye). Ez feldühíti a családját, akik megpróbálják bíróság elé állítani a férfit.

 



Michael Taylor Fiú almával című festménye, Was Anderson 2014-es Grand Budapest Hotel című filmjében
Forrás: Little White Lies

 

3. Az ember gyermeke (2006)

Alfonso Cuarón Oscar-jelölt sci-fi drámája Clive Owen, Michael Caine és Julianne Moore főszereplésével egy disztópikus jövőben játszódik, ahol a nők terméketlenekké váltak. Olyan jelentős műalkotások, mint Picasso Guernicája (1937), Michelangelo Dávidja (1504) és Banksy Csókolózó zsaruk (2005) című alkotása mind feltűnnek egy jelenetben, amikor Theo Faron meglátogatja unokatestvérét a város művészeti konzervatóriumában és archívumában, amely a Tate Modern-ben játszódik.

 

 

Pablo Picasso, Guernica, 1937
Forrás: MutualArt

 

 

4. A Thomas Crown-ügy (1999)

Mindenki szereti a műkincsrablásról szóló filmeket, különösen, ha Pierce Brosnan és Rene Russo a főszereplők. Az 1999-es film, amely az eredeti film remake-je, Steve McQueen és Faye Dunaway főszereplésével, Claude Monet San Giorgio Maggiore alkonyatkor (1912) című festményének a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumból történő ellopása körül forog. A film beleszövi a cselekménybe René Magritte híres festményét, Az ember fiát (1964) is.

 

René Magritte, Az ember fia, 1964
Forrás: Singulart

5. Szép remények (1998)

 



Francesco Clemente festménye a Szép remények című filmből
Forrás: Etsy

Ethan Hawke, Robert de Niro és Gwyneth Paltrow a főszereplői a Charles Dickens regényén alapuló filmnek, amely egy árva fiúról, viszonzatlan szerelméről és szerencsés felemelkedéséről szól, és amelyet szintén Alfonso Cuarón rendezett. Finnegan Bell egy volt fegyenc segítségének köszönhetően New York Cityben válik sikeres művésszé. Az alkotás, amelyet Finnegan Bell festett a filmben, valójában Francesco Clemente olasz kortárs művész alkotása.

 

Forrás: Artnet

Címlapkép: Chagall,  La Mariée (1950)

Címlapkép forrása: Amazon UK

További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.