Részletes keresés

Reflektorfényben a kerámiaművészet – mutatjuk a nemzetközi aukciókat és a magyar trendeket

A kerámia egyre népszerűbb a műgyűjtők körében. A Lucie Rie, Hans Coper és Bernard Leach nevével fémjelzett klasszikus művek mellett a kortárs keramikusok innovatív, kísérletező alkotásai egyaránt lenyűgözik a közönséget. A nemzetközi műtárgypiacon egyre keresettebbé válnak ezek a különleges munkák, ami a kerámia új aranykorát jelezheti. Számos magyar keramikusművész is kiemelkedő munkát végez ezen a területen.

A kerámia iránti gyűjtői érdeklődés az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt. Ezt jól példázza az a 2021 novemberében tartott Phillips és Maak aukció, amely Dr. John Driscoll gyűjteményéből sorakoztatott fel darabokat. A 2 millió fontra becsült árverés bevétele 228%-kal haladta meg a várakozásokat és 28 aukciós világrekordot is felállított. Az aukción olyan művészek alkotásai szerepeltek, mint Micheal Cardew, Hans Coper és a neves nigériai keramikus, Ladi Kwali. Az aukción a kortárs kerámia egyik legjelentősebb gyűjteménye került bemutatásra, kiemelve a médium mai lendületét, amelyet Lucie Rie osztrák művész tavaly novemberi aukciós rekordja szintén alátámaszt.


Lucie Rie, Early Scraffito Vase with Roman Bathtub Leaf Design
Forrás: Artsy


Michael Cardew, Stem Cup, 1980 körül.
Forrás: Artsy

A galeristák és a vásárok résztvevői is érzékelték a kerámiák iránti érdeklődés fellendülését, ahogy az elsődleges piacon is megfigyelhető volt ez a tendencia. A Collect Fair a - Crafts Council gondozásában - immár 20 éve a kortárs kézművesség és formatervezés élvonalbeli bemutatója nemzetközileg. Isobel Dennis, a vásár igazgatója egy interjúban elmondta, hogy a kortárs kerámia különösen vonzó a fiatalabb gyűjtők számára. "A kerámia annyira ismerős mindannyiunk számára. Ez nem egy megfélemlítő médium. Amikor először fektetünk be a művészetbe, fontos, hogy olyat válasszunk, ami mellett jól érezzük magunkat, és a kerámia ezt kínálja.” – mondta. "A kerámia funkcionalitását tekintve egy szerény médium, de rendkívül változatos az, ahogy egy művész megközelítheti" – hozzátette, hogy "az elegáns porcelántól az absztraktabb darabokig, amelyek a különböző égetéseket és mázakat foglalnak magukba, megteremtve a komplexitásukat".

Az elmúlt években a Collect Fair szervezői szintén felismerték a piacon bekövetkezett változásokat, többek között azt, hogy egyre több pályakezdő művész található meg a másodlagos piacon. Dennis példaként említette Matthew Chambers brit keramikust: "A művésznek fenomenális alkotási módszere van, ráadásul hagyományos mázak nélkül" - magyarázta. "Van másodlagos piaci értéke. Chambers mostanában sok brit eladáson szerepel a századközepi brit stúdiókeramikusok mellett". Dennis arra is rámutatott, hogy az elmúlt években a globális kerámiapiac bővült, mivel egyre nagyobb az érdeklődés a világ minden tájáról származó gyakorlatok iránt. "Idén csodálatos kanadai bennszülött munkákat mutatunk be, többek között Darren Emeneau és Nancy Oakley munkáit" - magyarázták a szervezők. "Ez újdonság számunkra a vásáron, és a londoni közönség is izgatottan várja, hogy láthassa, hogyan befolyásolták az őslakos kultúrák a kortárs kerámiát". Az önazonosság és a történetmesélés kulcsfontosságú szerepet játszik az idei Collect-en.  A résztvevő művészek közül kiemelkednek a Cynthia Corbett Gallery által képviselt Matt Smith és az Alveston Fine Arts által képviselt Simon Dredge munkái.

Európában az olyan vásárok, mint a januárban debütált Ceramic Brussels a kontinens-szerte tapasztalható élénk érdeklődést tükrözik. "A Ceramic Brussels szervezői korábban már egy, a papír médiumát bemutató vásárt is rendeztek: ez az Art on Paper. A Ceramic Brussels egy lépést tesz előre, hogy felfedezze a művészeti piacon jelenleg nagyon népszerű kerámiát" - mondta Lise Coirier, a Spazio Nobile (brüsszeli kortárs iparművészeti, design- és fotógaléria) igazgatója. A Spazio Nobile pályakezdő kerámiaművészeket reprezentál.  Coirier kiemeli a kerámia hosszú történelmét, amely olyan nagy súlyt és vonzerőt kölcsönöz a médiumnak. "Az embereknek mindig is szüksége volt a kerámiák sokféle funkcionális felhasználására, és úgy gondolom, hogy ez a vonal teszi a kerámiapiacot olyan termékennyé" - mondta.

 

Claudia Rankin, Large Lion Candleholde
Forrás: Artsy

Spotty Hare Platter
Forrás: Artsy

A kerámia az újabb gyűjtők számára is vonzó, magyarázta Emily Moore, a 8 Holland Street galériától. "A kerámiapiac két pólusát vehetjük észre: az egyik a műtermi kerámiapiac, ahol a művész történetének mélyreható ismerete kulcsfontosságú; ezzel szemben áll az újabb kézműves piac, ahol a szeszélyes és narratív alapú darabok tapinthatóságukkal és gyermeki naivitásukkal vonzóak" - mondta. Claudia Rankin, a galéria művésze például számos sikert ért el, 2023 májusában Isaac Benigson festőművész mellett volt egy teltházas kiállítása is. "A kortárs kerámiák a forma és a funkció között egyensúlyoznak az otthonokban. Rankin néhány darabja például gyertyatartó, de ezek egyben szobrászati műalkotások is" - tette hozzá.

A funkcionalitás és a konceptualizmus közötti határvonalon mozogva a kortárs kerámia az újabb gyűjtők számára is belépőt jelent a művészeti piacra, és vonzerejük továbbra is visszhangra talál a már befutott vásárlók körében. A médium sokoldalúsága és kísérletező képessége a legkülönbözőbb ízlések és preferenciák számára egyaránt vonzó.

A kerámiaművészet Magyarországon is kiemelkedő jelentőségséggel bír. Pécsett például március 9-től látogatható az Országos Kerámiaművészeti Triennálé. A Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában megrendezett tárlat a hazai művészi kerámia szakma eddigi legnagyobb kiállításának mondható. Száz alkotó, több mint kétszáz munkáját tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítás a kortárs magyar kerámia- és porcelánművészet új értékeit mutatja be. A szervezők szándéka a nagy múltú, 1967-ben indult Országos Kerámia Biennálé hagyományainak folytatása, mely rendszeres bemutatkozási lehetőséget biztosít a magyar kerámiaművészek és dizájnerek számára.

A kerámia a hazai műtárgypiacon is ígéretes befektetési lehetőséget kínál. A magyar keramikusok rendkívül változatos stílusokban alkotnak. A kortárs művészek innovatív alkotásai egyre népszerűbbek.

Íme néhány fiatal magyar művész, akiknek a munkásságát érdemes figyelemmel követni.

 

Maróti Viktória

Munkái középpontjában a textil és a kerámia kombinációja áll, amely érzéki illúziókat teremt. Kreatív megközelítése a kísérleti tevékenységekre specializálódott, így az eredmény gyakran váratlan. Munkái megkérdőjelezik és feszegetik az anyagok határait. Megközelítése interdiszciplináris, azaz mind a textil-, mind a kerámiaművészethez tartozik. A tárgyak az anyagok szimbiózisa révén jönnek létre.



Maróti Viktória, Shelter

 Forrás: viktoriamaroti.com

 

Makai Mira

Műveinek hangulata bármilyen hívogató és visszataszító érzést fel tud ébreszteni a nézőben. Az általa használt kromatikus asszociációk gyakran ellensúlyozzák a szobrai formája és térfogata által megidézett virágos, növényi és organikus idézeteket. Ambivalens esztétikája alkotja művészi produkciójának gerincét.

Makai Mira, Gem-shell VII, 2018
 Forrás: Secondary Archive

 

Combarro Petra Inez

A szobrász szigorúan sérült csetreszekre szokott vadászni különböző antikvitásokban. Otthon aztán a színes porcelán dísztárgyakat megszabadítja a fejüktől és a végtagjaiktól. Különböző élőlények feje és teste cserél gazdát alkotásaiban, így válnak egyedi történetekké az amorf szobrok.

Combarro Petra Inez, 2023
Forrás: Instagram

Rejka Erika

Erika egyszerre határozza meg magát keramikus művészként, keramikus designerként és tanárként. Mivel az egyik területen szerzett tapasztalatait beépíti a másik gyakorlásába, nem tesz különbséget vagy állít fel sorrendet. Az elmúlt években a használati tárgyakkal párhuzamosan ismét az ékszerek, valamint a porcelánöntési technológiákban rejlő lehetőségek kerültek előtérbe a munkáiban. Craft- és designjelleget ötvöző sorozatokat készít.

 



Rejka Erika, Láncolatok
Forrás: Építészfórum

 

Forrás: Artsy, viktoriamaroti.com, Secondary Archive, Budapest Design Week, Instagram

Címlapkép: Rejka Erika, Láncolatok

Címlapkép forrása: Építészfórum

További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.