Részletes keresés

Rejtett önarcképet fedeztek fel Van Gogh festménye alatt

Egy Vincent Van Gogh-festményen végzett röntgenvizsgálat egy eddig ismeretlen, a hátoldalon elrejtett önarcképet tárt fel a BBC szerdai jelentése szerint. A felfedezés akkor történt, amikor a Skót Nemzeti Galéria szakértői egy közelgő kiállítás előtt átvilágították a művet.

 

Vincent van Gogh: The Head of a Peasant Woman, 1885
Forrás: National Galleries of Scotland

 

A Head of a Peasant Woman (1884) című korai mű hátoldalán a restaurátorok a ragasztó- és kartonrétegek alatt egy szakállas, karimás kalapot és kendőt viselő férfi profilját vették észre. Bár arcának csak a bal oldala látható, az ábrázolt személy intenzív, megkerülhetetlen tekintete megmarad.

Lesley Stevenson vezető restaurátor a BBC-nek elmondta, hogy a felfedezés sokkoló volt. „Ez egy jelentős felfedezés, mert kiegészíti a korábbi kutatásokból szerzett információinkat Van Gogh életéről”.

A holland művész, akinek munkássága az 1890-ben, 37 évesen bekövetkezett korai halála után vált ismertté, soha nem aratta le festményeinek pénzbeli hozadékát. Életében Van Gogh gyakran újrahasznosította vagy felhasználta vásznainak mindkét oldalát, hogy pénzt takarítson meg. Nem ez az első eset, hogy ebből az időszakból származó festményeinek hátoldalán egy másik művet fedeztek fel.

A Head of a Peasant Woman egy helyi nőt ábrázol Nuenen városából, ahol a művész 1883 decemberétől 1885 novemberéig élt. A hátoldalon látható önarcképet azonban feltehetően azután festette, hogy 1886-ban Párizsba költözött.

 

Vincent Van Gogh önarcképének röntgenfelvétele.
Forrás: National Galleries of Scotland

 

Nagyjából 15 évvel a halála után a festményt kölcsönadták az amszterdami Stedelijk Múzeumnak egy kiállításra. A szakértők szerint ekkor került a vászonra a kartonhátlap, és ekkor keretezték be. A festmény élete során többször is gazdát cserélt. Skóciába csak 1951-ben került, amikor Alexander és Rosalind Maitland gyűjteményének rész lett. A neves edinburghi ügyvéd később, 1960-ban a Skót Nemzeti Galériának ajándékozta.

A restaurátorok tovább kutatják, hogy lehetséges-e a ragasztó és a karton eltávolítása a mű károsítása nélkül.

A látogatók a Taste for Impressionism: Modern French Art from Millet to Matisse című, július 30-án nyíló kiállításon a röntgenképet egy fénydobozban láthatják majd.

„Az ilyen pillanatok hihetetlenül ritkák” - mondta Frances Fowle, a Skót Nemzeti Galéria francia művészetért felelős vezető kurátora a BBC-nek. „Vincent Van Gogh, a világ egyik legfontosabb és legnépszerűbb művészének egy ismeretlen művét fedeztük fel”.

Forrás: ARTnews

További cikkek
Miért fontos a proveniencia a műgyűjtők számára?

Miért fontos a proveniencia a műgyűjtők számára?

2022-08-09

A Federal Bureau of Investigation's (FBI) nemrégiben végrehajtott rajtaütése az Orlandói Művészeti Múzeumban megmutatta a proveniencia, azaz a tulajdonosi múlt nyilvántartásának erejét a képzőművészet területén: A házkut

Miért nyitnak galériákat az NFT platformok?

Miért nyitnak galériákat az NFT platformok?

2022-07-27

A SuperRare, a Superchief Gallery NFT, a Bright Moments és a Quantum Art az elmúlt évben galériákat nyitott az Egyesült Államokban.A kriptopénzpiacok kolosszális visszaesése ellenére, vagy talán éppen azért, az NFT platformok

Íme a nyár legizgalmasabb európai kiállításai

Íme a nyár legizgalmasabb európai kiállításai

2022-07-14
Kiállításajánló sorozatunk utolsó állomásaként kitekintünk a határon túlra és végigvesszük, hogy melyek azok az európai kiállítások, amelyeket érdemes megtekinteni az idei nyári vakációnk során.1. Donatello: the Rena

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.