Részletes keresés

Szecessziós műtárgyak várják a liciteket

A szecesszió volt az első olyan stílusirányzat, amely különösen nagy hangsúlyt fektetett a használati tárgyak művészi megformálására. A műtárgy.com tavaszi szecessziós ajánlója most a századforduló polgári stílusának olyan alkotásaiból válogat, amelyek nem pusztán dísz-, hanem használati tárgyak is.

A szecessziót, a 19. és 20. század fordulójának domináns stílusirányzatát az az érdekes ellentmondás jellemzi, hogy miközben a stílus a városból és a bevett társadalmi normák közül való kivonulást hirdette (maga a szecesszió szó is kivonulást jelent), addig a szecessziós stílusjegyekben alkotók elsősorban a nagyvárosi közép- és felsőbb osztályok számára készítettek használati és dísztárgyakat.

A szecesszió másik izgalmas vonása az, hogy ez volt az első olyan stílusirányzat, amelyben az iparművészeti és dizájn tárgyak voltak dominánsabbak. Míg a korábbi korok stílusai - gondoljunk csak a gótikára, a barokkra vagy a historizmusra - elsősorban festészetük és az építészetük miatt maradtak emlékezetesek, addig a szecesszió esetében a tradicionálisan kisműfajoknak nevezett művészeti formák mutatták meg, hogy mennyi lehetőség rejlik bennük.

Az alábbiakban olyan szecessziós dizájntárgyakból válogatunk, amelyekre hamarosan licitálhatnak a tavaszi aukciós szezonban.

Ezen a századfordulós német szecessziós gyertyatartópáron a stílusirányzat számos jellemzője figyelhető meg a dinamikus, hullámos vonalvezetéstől a növényi motívumok gazdag használatáig.

1. Szecessziós gyertyatartópár

Szecessziós műtárgyak várják a liciteket
Ez a névjegytartó - már maga a funkció is erősen jelzi, hogy a társadalom melyik osztályának készülhetett - a pâte de verre nevű, a szecesszióban gyakorta használt különleges üvegtechnikával készült, amely során különböző, fémoxiddal színezett üvegporokból készítenek üvegpasztát, amelyet formába öntenek.

2. Francia szecessziós névjegytartó - Pihenő szalamandra

Szecessziós műtárgyak várják a liciteket
Ennek a bécsi szecessziós lámpának a növényi levelekből font, félgömb formájú felső része a szecesszió egyik iskolapéldája, de a lámpa talpánál személődő két tacskó egy játékosabb vonalat is beemel a műbe.

Szecessziós asztali lámpa

Szecessziós műtárgyak várják a liciteket
Ez a különleges, mechanikusan is működő pianínó a századforduló egyik legsikeresebb zenegép készítőjének, Ludwig Hupfeldnek a gyárából került ki, amelynek épp a Phonola zongora volt az egyik zászlóshajója.

4. Phonola Hupfeld gépzongora

Szecessziós műtárgyak várják a liciteket
Ez a Zsolnay váza minden bizonnyal az 1902. évi torinói világkiállításra készült sorozathoz tartozott, amelynek madár- és kisállat dekorációval díszített darabjait "Venezian"-nak és "Valentia"-nak is nevezték.

5. Zsolnay szecessziós gömbváza, a Venezian-sorozatból

Szecessziós műtárgyak várják a liciteket
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
A nagy klasszikusok és a befektetési ékszerek taroltak a BÁV májusi aukcióján

A nagy klasszikusok és a befektetési ékszerek taroltak a BÁV májusi aukcióján

2019-05-20

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a BÁV 74. Művészeti Aukciója május 14-én és 15-én, ahol a nagy festőklasszikusok mellett, mint Zichy Mihály, Mednyánszky László és Szinyei Merse Pál a szecessziós Zsolnay kerámiáké, illetve a nagyértékű befektetési brilles ékszereké volt a főszerep. A legmagasabb áron, 31,2 millió forintért Zichy Mihály Harcdöntő párbaj című festménye kelt el. Az online közvetítéssel összekötött, kétnapos aukción a korábbinál nagyobb arányban képviseltették magukat a fiatalabb generáció tagjai és a külföldi vásárlók.

Credo - Kárpáti Tamás festőművész kiállítása

Credo - Kárpáti Tamás festőművész kiállítása

2019-05-15

Kárpáti Tamás festőművész munkáiból nyílt kiállítás a Vigadóban. A Credo című tárlaton az alkotó mintegy hatvan táblaképe és tíz bronz kisplasztikája mellett az életművet kísérő dokumentumokat is megtekinthetik az

Renoir-festménnyel gyarapodott a Szépművészeti Múzeum

Renoir-festménnyel gyarapodott a Szépművészeti Múzeum

2019-05-14

Újabb értékes festménnyel gyarapodott a budapesti Szépművészeti Múzeum. Pierre-Auguste Renoir Fekvő női akt című művét a kormány támogatásával vásárolhatta meg az intézmény. A csaknem életnagyságú, 1903-as akt 12,3 millió dollárért, tehát mintegy 3,5 milliárd forintért került a múzeum gyűjteményébe. Ezzel túlszárnyalva a nemrégiben aukción megvásárolt Van Dyck-képet, a Stuart Mária Henrietta esküvői portréját is, amely 2,1 milliárd forintért lett a Szépművészeti gyűjteményének része.

Esztétika és funkció találkozása - fókuszban a bútor

Esztétika és funkció találkozása - fókuszban a bútor

2019-05-13
A bútorok körbevesznek minket, jelenlétük annyira természetes, sőt, szükségszerű, hogy nem sokszor gondolunk rájuk a műtárgyaknál megszokott szempontok szerint. A harmadik Műtárgyak Éjszakáján több programon is lehetősé

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.