Részletes keresés

Szecessziós szépségekkel köszöntjük a tavaszt

Kevés stílus idézheti fel bennünk jobban a burjánzó, élettel teli természetet, mint a szecesszió, nem csoda tehát, hogy ma is töretlen népszerűségnek örvend. A századfordulón kialakult irányzat a historizmus bevett formái ellen lázadt. Főként az iparművészetben terjedt el, organikus, hullámzó, a növényvilág ihlette formák jellemzik. A szecessziós tárgyak dekoratívak, életörömet sugároznak. A belvárosban járva-kelve is gyakran találkozhatunk egy-egy homlokzaton a jellegzetes kacskaringós mintákkal, élénk színekben játszó mozaikokkal, majolika díszítésekkel, kovácsoltvas kapuzatokkal, amelyek üde, játékos színfoltként hatnak a gyakran kissé szürke nagyvárosi környezetben. A jó időt várva, szeretjük a szűkebb környezetünkbe is becsempészni a természet közelségét megjelenítő, tavaszt idéző, vidám, színes tárgyakat. Egy-egy élénk színű váza, finoman megmunkált csésze, növényi mintájú kaspó képes felfrissíteni, élettel megtölteni a szobát, amelyben van. Jelenlétükkel örömtelibbé teszik a mindennapjainkat. Az alábbiakban olyan szecessziós tárgyakat válogattunk, amelyek garantáltan kielégítik a szépség iránti vágyunkat, és amelyeket egy közelgő aukción meg is vásárolhatunk.

Elsőként ezt a fejedelmi Zsolnay díszvázát ajánljuk, amely bármelyik asztal legkitűnőbb dísze lehet. Az 1895-ben készült tárgy japonizáló virágmotívumokkal díszített, fényes eozinmázzal festett darab. A világhírű pécsi Zsolnay gyár legsikeresebb korszakát idézi, ugyanis a manufaktúra legkedveltebb tárgyai pont a szecessziós munkák.

Szecessziós szépségekkel köszöntjük a tavaszt

 



Szintén a Zsolnay gyárban készült ez a négy miniatűr dísztárgy. Együtt vagy a lakás különböző pontjain elhelyezve is jól mutatnak. Amennyiben kisebb, nem hivalkodó, de minőségi és esztétikus darabokra vágyunk, remek választás lehet a két díszvázából, egy korsóból és egy bonbontartóból álló együttes.

Szecessziós szépségekkel köszöntjük a tavaszt

 



Eozinmázakkal festett tavirózsák díszítik ezt az apró, de míves, tojás formájú Zsolnay függeléket. A tárgy igazi kuriózumnak számít, egykor ékszernek készült, függesztőkarikája ezüst.

Szecessziós szépségekkel köszöntjük a tavaszt

 



Nemes anyagokból, porcelánból és ezüstből készült ez a négy mokkáscsésze, amely különleges, ünnepi alkalommá varázsolhatja a kávézást. A finom megmunkálású ezüst, a hullámzó, növényi ornamentika nagyszerűen egészíti ki a porcelán tisztaságát és visszafogottságát. Ki ne szeretné ilyen remekbe szabott tárgyból elfogyasztani a mindennapi feketéjét?

Szecessziós szépségekkel köszöntjük a tavaszt

 



Az ezüstnél maradva ajánljuk ezt a jugendstil gyümölcskosarat, ami Bécsben készült, 1900 körül. Egyszerűségében nagyszerű, remekül mutathat az asztalon, megpakolva színes gyümölcsökkel.

Szecessziós szépségekkel köszöntjük a tavaszt

 



Szintén Bécsben készült ez a likőröskancsó, amelynek fúvott és csiszolt üvegből álló testét ezüstözött ón szerelékek ékesítik. A karcsú tárgyat a szecesszióra jellemző virtuóz formaalakítás jellemzi. Külön szeretnénk felhívni a figyelmet a kancsó alján látható női profilra, amely oly jellegzetes eleme a szecessziós alkotásoknak.

Szecessziós szépségekkel köszöntjük a tavaszt

 



Végezetül egy szecessziós kínálót ajánlunk, amely Emile Gallé műhelyében készült, 1905 körül. Az üvegtárgyon részletgazdag tájkép elevenedik meg a szemünk előtt, amely a speciális technikának és a több rétegnek köszönhetően térbelinek tűnik. Emile Gallé a szecessziós üvegművészet egyik legkitűnőbb mestere, aki a természetből merített inspirációt.

Szecessziós szépségekkel köszöntjük a tavaszt

 


 
Szerző: műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.