Részletes keresés

Szürrealista művekkel zárja az évet a BÁV kortárs aukciója - Náray Tamás képzőművészként is bemutatkozik az árverésen

Kortárs aukcióval zárja az évet a BÁV Aukciósház december 19-én. A több mint 100 tételt felsorakoztató kínálatban olyan közismert nevek szerepelnek, mint feLugossy László, ef Zámbó István, Aknay János, Gyarmathy Tihamér, Gyémánt László vagy Fehér László. Az érdeklődők emellett az eddig elsősorban divattervezőként ismert Náray Tamás és a külföldön is befutott A. Nagy Gábor műveire is licitálhatnak, de a legfrissebb, 2018-as alkotások is szerepelnek a kínálatban.

Az elmúlt évben azért indította újra a kortárs árveréseket a BÁV, mert a hazai és nemzetközi trendek is azt mutatták, hogy ez a műtárgycsoport gyűjtői és befektetési szempontból is az egyik legnépszerűbb. Ezt igazolta az Aukciósház novemberi művészeti aukciójának kortárs anyaga is, amelyből több festmény egymillió forint fölötti leütést is elért. A mostani kollekció összeállítói – néhány kiemelt tételt leszámítva – alacsony kikiáltási árakat határoztak meg annak érdekében, hogy minél szélesebb gyűjtői és befektetői kört tudjanak megszólítani.

Az anyag gerincét a szentendrei Vajda Lajos Stúdió alapítóművészei közül feLugossy László, ef Zámbó István és Aknay János művei alkotják.  A saját alkotásaik bemutatására az 1970-es években indult kezdeményezés máig él. Az aukció anyagában a korai éveket feLugossy dadaista olajképei és ef Zámbó szürrealista grafikái képviselik. E két alkotó művei már az őszi művészeti árverésen is sok érdeklődőt vonzottak, ott feLugossy László Újprimitív című festménye 1,9 millió forintért, ef Zámbó István kémény- és Felhőkarcoló családja pedig több mint négyszeres áron, közel 2 millió forintért talált gazdára. A december végi kortárs árverésen a két művész számos kiváló alkotása közül válogathatnak a gyűjtők.

Ef Zámbó István szinte teljes munkásságát végigkísérhetjük az aukcióra kerülő alkotásain keresztül. A 80-as éveket többek között két ritka, fehér olajképe, a Fagyizó lányok vadász hóemberrel és az Életkép szobavulkánnal képviselik, amelyeknek címei már sejtetik a művész sajátos látásmódját. „Szeretem az ellentétek egybeolvasztását, egymás mellett való szerepeltetését. Számomra egy locsolókanna mellett heverő fűrész vészjósló, a koporsóban egy luk pedig optimista tett.” – mondta ef Zámbó István egy korábbi interjújában.  Az idézetben szereplő, koporsót ábrázoló képe, a Gyász is helyet kapott az aukcióra kerülő képek között éppúgy, mint a szintén sokat publikált Szentendrei munkásoltár, valamint az egyik főművének tartott Love Doll, amely 2,6 millió forintos kikiáltási árával az árverés legdrágább tétele.

FeLugossy Lászlótól is számos alkotásra licitálhatnak az árverésre látogatók, az izgalmas témákat feldolgozó kisméretű képei mellett a Terhes nő távcsővel című, 600 ezer forintról induló nagyméretű olajképe is figyelemre méltó. 

Szintén a 70-es években indult Bukta Imre karrierje, akinek Vidéki pár című akvarelljét is beválogatták a szakértők. A kép Bukta művészetének fő témáját, a falusi életet mutatja be, az ún. mezőgazdasági műveire jellemző iróniával, groteszkséggel és abszurditásokkal fűszerezve.

A. Nagy Gábor azon kevesek közé tartozik, akiknek munkássága nemzetközi szinten ismertebb, mint itthon. Egyik leggyakrabban kiállított műve a Baby Doll, amely a digitális technika térnyerésének csúcspontján, a 2000-es évben készült. A számítógépes képalkotásra reflektálva, pixelekre bontotta le a képet, hogy a felismerés örömével a nézőt is bevonja az alkotói folyamatba.

Náray Tamás neve inkább a kifutók világából volt ismerős eddig, most azonban az árverésen két olajképe nyomán festőként is megismerhetjük őt. Ahogy ruhái, úgy festményei is a színek egymásra hatására, a strukturált, lendületes absztrakcióra épülnek.

A kortárs aukciók világából jól ismert további művészek munkái is megtalálhatóak a kollekcióban, így pl. Fehér László Vízparton című monumentális fekete-fehér festményére, Csurka Eszter vegyes technikával készült, cím nélküli nagyméretű, sokszor kiállított alkotására, vagy Gyarmathy Tihamér, a magyar avantgárd festészet egyik meghatározó alakjának különböző korszakaiból származó műveire is licitálhatunk.

Napjaink népszerű témái sem hiányozhattak a válogatásból, így például Gáspár Annamária alkotásai, amelyeknek középpontjában a nők és a női sztereotípiák állnak. A decemberi árverésen legfrissebb, 2018-as művei kerülnek kalapács alá.

A BÁV Kortárs aukciójának kiállítását december 8-17. között ingyenesen tekinthetik meg a BÁV Apszistermében (1052 Budapest, Bécsi u. 3.). Az árverésre ugyanitt, december 19-én, 18 órakor kerül sor.

További információ és katalógus: www.bav.hu/aukcio

További cikkek
Művészet, bor, autók - 2018 legjobb befektetései

Művészet, bor, autók - 2018 legjobb befektetései

2019-01-15
A műtárgy.com eheti cikke annak jár utána, hogy mik az okai annak, hogy 2018-ban az olyan luxustermékek, mint a műtárgyak, ritka borok, veterán autók és különleges gyémántok hozama túlszárnyalta a részvényekét és a kötv
Eldőlt a Golgota sorsa

Eldőlt a Golgota sorsa

2019-01-09

Hosszas egyeztetések után eldőlt Munkácsy Krisztus-trilógiájához tartozó festményének, a Golgotának  sorsa. Amint az ma kiderült, a képet 3 milliárd forintért vette meg a kormány Pákh Imrétől.

Rothko Bécsben

Rothko Bécsben

2019-01-04

A Kunsthistorisches Museum mostanában gondoskodik róla, hogy a művészetkedvelők gyakran Bécs felé vegyék az irányt. Az intézményben még látható az óriási tömegeket vonzó Bruegel-tárlat, valamint a rendkívül izgalmas, Wes Anderson és Juman Malouf által rendezett kiállítás is, és a múzeum a napokban bejelentette a következő, szintén nagy érdeklődésre számot tartó művészeti eseményét, az amerikai absztrakt expresszionizmus egyik legkedveltebb alakjának, Mark Rothkónak szentelt kiállítást.

2018 nemzetközi aukciós legjobbjai

2018 nemzetközi aukciós legjobbjai

2018-12-28

Az új év kapujában itt az idő, hogy felidézzük 2018 legkiemelkedőbb aukciós pillanatait, a hazai után ezúttal a nemzetközi piacról. Bár az idei év nem tudta felülmúlni a tavalyit (ez leginkább a Salvator Mundi mindent elsö

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.