Részletes keresés

Új Cézanne falfestményt fedeztek fel a művész gyermekkori otthonában, Aix-en-Provence-ban

Paul Cézanne francia festő gyermekkori, Aix-en-Provence-ban található otthonának felújítása során a vakolat és a tapéta rétegei alatt a mester egy eddig ismeretlen, 64 négyzetméteres falfestményére bukkantak.

A posztimpresszionista festő apja 1859-ben vásárolta meg a Bastide du Jas de Bouffan néven ismert kastélyt Aix-en-Provence városában. Cézanne később több tucat olajfestményt, akvarellt és falfestményt készített a házban, ám a szakértők eddig úgy vélték, hogy ezeket a műveket John Rewald amerikai művészettörténész 1996-os, Cézanne művészetét bemutató katalógusában (Catalogue raisonné) már feljegyezte. Az új freskót a katalógus hamarosan megjelenő online változata fogja tartalmazni.


Cézanne apja 1859-ben vásárolta meg a Bastide du Jas de Bouffant. 
Forrás: Ville d'Aix-en-Provence

De ahogy Sophie Joissains, Aix-en-Provence polgármestere írja egy lefordított Facebook-bejegyzésben: "Cézanne nem hagyta abba a meglepetéseket. Az ingatlan jelenleg felújítás alatt áll, és a falak "feltártak néhány rejtett, ismeretlen kincset" - teszi hozzá.

Korábban a művészettörténészek úgy vélték, hogy Cézanne csak kilenc művet festett közvetlenül a terem falára - olvasható Aix-en-Provence turisztikai hivatalának lefordított közleményében. Amikor a művész és testvérei 1899-ben eladták a kastélyt a Granel-Corsy családnak, ezt a kilenc falfestményt vászonra vitték és olyan neves múzeumokban helyezték el őket, mint a párizsi Petit Palais, a Musée d'Orsay, a Chrysler Museum of Art vagy a japán Onomichi Nakata Múzeumban. Ennek a tengeri jelenetnek - az újonnan kijelölt tizedik Grand Salon-freskónak - a töredékei azonban a falon maradtak.



A ma Entrée du port néven ismert falfestmény megmaradt része épületeket, hajózászlót és árbócokat ábrázol. 
Forrás: Ville d'Aix-en-Provence / Philippe Biolatto

A munkások a kúria fő lakóterének egyik falába ágyazva fedezték fel a Cézanne-festményt - számolt be az Artnet munkatársa, Adam Schrader. Míg a festmény oldalsó szegélyei és felső negyede sértetlen, a középső és alsó részei leszakadtak, és csipkézett vakolatszéleket hagytak maguk után. A megmaradt felületek egy tengeri jelenetet idéznek: "lebegő zászlókat, árbócokat, a fal felső részén átívelő égboltot és az oldalakon végigfutó épületelemeket" - írja Sarah Belmont, az Art Newspaper munkatársa.



Miután Cézanne és testvérei eladták a házat, a falfestmény széleit bevakolták. 
Forrás: Ville d'Aix-en-Provence / Philippe Biolatto

A The Art Newspaper szerint Cézanne más művekre is visszautalt, amikor a Bastide du Jas de Bouffan falfestményeit megalkotta. A ma Entrée du port (A kikötő bejárata) néven ismert freskóra hatással lehettek Claude-Joseph Vernet vagy Claude Lorrain festők, akik munkáikban tengeri kikötőket ábrázoltak.

A szakértők szerint Cézanne az Entrée du port nagy részét később lefedte  az 1864-es Jeu de cache-cache (Bújócska) című művével, amely Nicolas Lancret francia művész egy jelenetét értelmezte újra. A Granel család beköltözése után feltehetően eltakarta az Entrée megmaradt részeit.

Az Entrée du port Cézanne egyetlen műve, amely Aix-en-Provance-ban maradt fenn. A város 2025-ben ünnepli majd a Cézanne-hoz fűződő kapcsolatát.

Források: ArtNews, Smithsonian magazine

Címlapkép: Egy férfi és egy nő nézi Paul Cézanne újonnan felfedezett falfestményének kinyomtatását nézik

Címlapkép forrása: Aix Ma Ville / Facebook

További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.