Részletes keresés

Utcáról a nappaliba – mire figyeljenek a street artot gyűjtők

 

Napjaink egyik kedvelt művészeti irányzata az utca, a közterek művészete, a street art. Ez a művészeti ág gyorsan tud reagálni a jelen kérdéseire, gyakran szellemes, merész vagy éppen sokkoló, ráadásul tömegeket képes elérni. Egy-egy alkotó a stílusjegyek, témák alapján felismerhető, habár olykor csak találgatni tudunk, kit takar a jól csengő művésznév. A street art népszerűségét kiaknázva a két legnagyobb aukciósház, a Christie’s és a Sotheby’s is árveréseket tart a legsikeresebb ide kapcsolható művészek munkáiból. Úgy tűnik, az utcát otthonául választó művészet új helye a magángyűjtemények oltalma lesz. Ez sokakban ambivalens érzéseket kelt, és talán itt érdemes felidéznünk az önmagát ledaráló Banksy-kép esetét, amely annyi találgatást indított el. Tavaly októberben történt, hogy miután Banksy Lány léggömbbel című munkája rekordáron, 1,1 millió dollárért elkelt a Sotheby’s New York-i aukcióján, beindult benne egy szerkezet, ami félig ledarálta a képet. Hogy mi lehet az akció jelentése, csak találgatni tudjuk, de ha a művész rendszerkritikus munkásságára gondolunk, levonhatjuk a kézenfekvő következtetéseket. Mindenesetre a street art művészek munkáira egyre nagyobb kereslet mutatkozik, az árverőházak pedig igyekeznek kiszolgálni (és irányítani) az igényeket. A Christie’s összeállított egy iránymutatást is a gyűjtőknek, hogy mire kell figyelniük, ha ilyen darabokkal gyarapítanák a gyűjteményüket. Az alábbiakban ebből merítünk.

Banksy, Girl with Balloon, 2002, Waterloo Bridge (forrás: Widewalls)

 

Ismerd meg a gyakori témákat

A street art művészek gyakran jól felismerhető vizuális szótárat hoznak létre, vissza-visszatérnek technikákhoz és témákhoz is. Keith Haring kifejlesztette a félreismerhetetlen ember-figuráját, Jean Michel Basquiat szimbólumokat és különböző feliratokat kombinált, Banksy  olykor pimasz, politikai töltetű munkákat készít, STIK pedig ragaszkodik a 6 vonalból és két pöttyből álló, egyre ikonikusabbá váló alakjaihoz.

Lényeges a méret

Sok street art-mű helyspecifikus, például Haring 1986-os Crack is Wrack című műve is. A nagyméretű munkáknak sokszor egy lényeges, az egészre jellemző részletét reprodukálják, az ismert figurák nyomatokon és vásznakon köszönnek vissza, mobilis, kezelhetőbb formátumban.

STIK: Liberty, 2013, Christie's, becsült ár: 80 ezer-120 ezer font (forrás: Christie's)

Másolatok mindenütt

A street art könnyen másolható. A sablonok egyszerűen felhasználhatók újra, így az eredetiség kérdése (amely rendszeresen felmerül más műfajok esetében is) itt különösen kritikus. A nyomatoknál fontos, hogy összehasonlíthatók legyenek az életműkatalógusban lévőkkel. Az ár tekintetében érdemes figyelembe vennünk, hogy egy-egy műből sok készülhet, és minél több példány létezik, annál kisebb az értékük. A kevesebb példányban előforduló munkák, illetve a kézzel készített részletekkel kiegészítettek jócskán drágábbak lehetnek.

Vedd figyelembe a mű állapotát

A street art természeténél fogva ki van téve az elemeknek, egy bizonyos pontos a restaurálás elengedhetetlen. A gyűjtőknek tisztában kell lenniük vele, hogy a kondíció nagyban befolyásolja az adott mű értékét.

Keith Haring, Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, Warhol műtermében, 1984 (forrás: tumblr)

Ismerd meg a közösséget

Mivel a street art egy relatíve új kategória a művészettörténetben, annak érdekében, hogy láthassuk, hová tart, érdemes megismernünk, hogy honnan jön. A graffiti és a pop art mind hatottak az új műfajra, Basquiat mentora Warhol volt, Warhol és Haring pedig hosszasan dolgoztak együtt. Általánosságban is igaz, hogy a gyűjtőknek ajánlott elmélyedniük a gyűjtési területükben, hogy magabiztosabban választhassanak és koherens, értékes és értelmezhető gyűjteményt hozhassanak létre.

 

Forrás: Christie’s

Szerző: műtárgy.com

További cikkek
ArtReview Power 100 – 2019 A status quo megkérdőjelezése

ArtReview Power 100 – 2019 A status quo megkérdőjelezése

2020-02-17

A menetrendet betartva idén november közepén is megjelent a művészeti szcéna szereplőit rangsoroló listák legismertebbje, az ArtReview Power 100-a, és miközben ezt is viták fogják kísérni, a rangsor ezúttal „konszenzusosabbnak” tűnik az elmúlt években közzétetteknél.

Milyen műtárgy illik egy hálószobába?

Milyen műtárgy illik egy hálószobába?

2020-02-12

Az antik tárgyakat nemesnek, a kortársakat viszont lendületesnek látjuk? Mindkettő vonz minket, de bizonytalanok vagyunk, hogyan illeszthetjük össze őket? Íme egy szép példa arra, hogy lássuk, milyen harmonikusan tudnak együtt élni régi korok és napjaink műtárgyai.

Műtárgy: antik és kortárs kalandja

Műtárgy: antik és kortárs kalandja

2020-02-06

Az antik tárgyakat nemesnek, a kortársakat viszont lendületesnek látjuk? Mindkettő vonz minket, de bizonytalanok vagyunk, hogyan illeszthetjük össze őket? Íme egy szép példa arra, hogy lássuk, milyen harmonikusan tudnak együtt élni régi korok és napjaink műtárgyai!

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.