Részletes keresés

Utópia és disztópia – A szürrealizmus kortárs perspektívái a Műgyűjtők Klubja gyűjteményeiben

A Műgyűjtők Klubja március 7-én negyedik alkalommal nyitja meg közös kiállítását, amely ismét újabb, különleges perspektívába próbálja belehelyezni a klub gyűjteményének kiemelt műveit. A tárlatot az idén százéves szürrealizmus víziójának szentelik, és elsősorban kortárs művészek festményei jelennek majd meg – derül ki a műtárgy.com ajánlójából.

A Műgyűjtők Klubja egy közös értékrendet képviselő gyűjtők baráti köre, alapvető célkitűzésük hidat képezni a gyűjtők és a képzőművészek között, továbbá a kortárs művészet széles spektrumát megismertetni a közönséggel. A héten nyíló kiállításban a baráti kör 8 kiemelkedő gyűjteményének válogatott műveivel találkozhatunk. Így a Hradszki Gyűjtemény, a 320fok Gyűjtemény, a Kacsuk Gyűjtemény, a Kozák-Stomp Gyűjtemény, a Kovács Nimród Gyűjtemény, a Nóra Gyűjtemény, a Pauker Collection és a Völgyi-Skonda Kortárs Gyűjtemény darabjai jelennek meg a látogatók előtt.

André Breton 100 évvel ezelőtt adta ki a La Révolution surréaliste című kiadványt, melyben deklarálta a szürrealizmus alaptéziseit, melyek a tudatalatti, az álom és a pszichoanalízis köré szerveződtek. A Műgyűjtők Klubja tagjai remélik, hogy a bemutatott válogatással felkeltik a hazai közönség érdeklődését a korokon átívelő irányzatra.


Regős István, Repülő hal gyárral, 2017
Forrás: Műgyűjtők Klubja / Völgyi és Skonda kortárs gyűjtemény

Az első világháború után megszülető dada és később a szürrealizmus, elsősorban az akkori modern civilizációban mechanikussá vált pusztítás és háború végeláthatatlan folyamatára reflektált. A magyar szürrealisták, többek között az Európai Iskola és a szentendrei Vajda-kör tagjai, először a fasizmus, majd a sztálinizmus kegyetlenségével voltak kénytelenek megküzdeni. 100 évvel később a mai kor emberének harca sem tűnik sokkal könnyedebbnek. A művészetet áthatja a jelenkor bűntudata, ami a túlzott mértékű globalizáció, az emberi társadalom környezetrombolása és a technológia-tudományi fejlődés esetleges világpusztító következményei generálnak. Az alkotókat is azok a világnézeti kérdések befolyásolják, amik mindannyiunkat foglalkoztatnak, miközben 2024-ben klímaügyi konferenciák, tüntetések, világjárványok, háborúk és a mesterséges intelligencia globális térhódítása között éljük mindennapjainkat. 

mut2
Bukta Imre, Krumplievők, 2021
Forrás: Műgyűjtők Klubja / Kozák-Stomp Gyűjtemény

A kiállítás koncepciójának két alapkérdésre a következő: Milyen lesz a folytatás, hogyan képzeljük a jövőt és miként látjuk a jelent? Milyen mértékben hagyunk magunk mögött gyarapodást és pusztulást?

A szürrealizmus szándéka minden esetben az, hogy felszabadítsa az emberi képzeletet és tudatalattit, megtagadva mindent, ami racionális vagy logikus, megengedve azt, ami a valóságban nem megengedett. Valahol erre vállalkoznak azok a kortárs alkotók is, akiknek munkáit a Műgyűjtők Klubja gyűjteményi válogatásában láthatunk. A tárlaton látható évtizedek óta elismert kortárs és a feltörekvő Y generációs művészek olykor nagy horderőjű morális, társadalmi és világnézeti kérdéseket feszegetnek, olykor könnyedebb hangvétellel személyes világukból inspirálódnak a szürrealizmus eszközeivel, feltárva a jelenkor társadalmának globális aggodalmait és reményeit, utópiáit és disztópiáit. A kiállított művek képi világában a fantázia és a valóság között folyamatos az átjárás.  


Keresztes Zsófia, Lost and Found, 2020
Forrás: Műgyűjtők Klubja / Nóra Gyűjtemény

A tárlaton Bukta Imre, ef Zámbó István, Gaál József, Karácsonyi László, el Kazovszkij, Szurcsik József, Hartung Sándor, Ivánka László, Kis Endre, Naomi Devil, Regős István, Labrosse Dániel, Boros Viola, Sas Miklós, Szilágyi Fanni, Csató József, Czene Márta, Verebics Ágnes, Borbély Zsolt, Szinyova Gergő, drMáriás Béla, Kósa János, Orr Máté, Szabó Menyhért, Keresztes Zsófia, Keresztesi Botond, Szabó György, Kárándi Mónika, Kelem Péter, Lak Róbert, Rózsa Luca Sára, Kiss Márta, Tillness Béla, illetve Szabó Gábor alkotásai jelennek meg. 

A kiállításon láthatunk továbbá egy eredeti Salvador Dali bronz kisplasztikát is, amely a Pauker Collectionből származik.  


Salvador Dali, Zsiráfnyakú nő, bronz, kisplasztika, 57 × 27,5 cm
Forrás: Műgyűjtők Klubja / Pauker Collection

A tárlaton bemutatott több, mint 40 műalkotás szerteágazó megközelítésformákkal interpretál, amelyek olykor könnyen dekódolható üzenettel, olykor pedig rejtőzködő tartalommal bírnak. A kiállítás egyik fontos alappillérét az ember és a táj kapcsolata képezi. 

A kiállítás 2024. március 8-27 között lesz látogatható a Bodó Galéria és Aukciósházban, a kiállítás kurátora Nagy Zsófia Nóra. 

Forrás: Műgyűjtők Klubja 

Címlapkép: Orr Máté, Fehér Zoknik, 2023 Címlapkép forrása: Műgyűjtők Klubja / Kacsuk Gyűjtemény 


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.