Részletes keresés

WIKAM, Bécs - Két palota – egy vásár

Ezzel a szlogennel népszerűsítette a Wiener Internationale Kunst & Antiquitätenmesse február 24. és március 4. közötti rendezvényét az osztrák műkereskedők szövetsége, a Verband Österreichischer Antiquitäten- und Kunsthändler. A császárváros szívében, a barokk Ferstel- és Niederösterreich-palotában most is 40 galéria szerepelt a régióból: 32 hazai, 7 német és 1 svájci. A kínálat az ókortól a kortársakig szóródott – valamennyi műfajban. A szervezők egyrészt ebben a széles spektrumban, másrészt a negyedszázados múltban látják a látogatók nagy számának és az eladások sikerének titkát. A vonzerőt rangidős osztrák mesterek egyéni kiállításai fokozták.

Carlo Bugatti: Kuruli trónszék, 1900 körül

A régebbi ismerősök mellett az idén négy újonc mutatkozott be. A bécsi Amart Austrian Modern Art galéria mindössze kétéves, vezetője Benedikt Mairwöger, aki elsősorban apja hagyatékát ápolja. Gottfried Mairwöger organikus absztrakt piktúrája mellett a galéria tíz művésze között hasonló stílusú lengyel, szlovák, osztrák és német alkotókat forgalmaz, a derékhadtól a fiatalokig. Standján a többi közt a lengyel Andjé lovas kisplasztikáit és akvarellskicceit, valamint a művészfamíliából származó Katharina Prantl Tbiliszi hőforrás (2017) című, vegyes technikájú vásznát ajánlotta. A szintén fővárosi Art Kratochwill is csak négyesztendős, és bár húzóneve, a fél évtizede elhunyt „nagy öreg” Otto Muehl – akinek Háztartási balesetek (1987) című akrilsorozatával, továbbá a bécsi akcionisták közül Günter Brus, Rudolf Schwarzkogler és Hermann Nitsch munkáival szerepelt –, a befutottak mellett a pályakezdőket is támogatja. Az első bemutatkozásokon kimondottan a galéria számára készült, helyspecifikus installációkat tárt az érdeklődők elé, így a román származású, nemzetközi szabadúszó Alwin Lay videóit, figurális fotográfiáit és mindezekből konstruált installációit.

A svájci Appenzellből érkezett a kétéves Galartfactory, melynek alapítója, Johann Vodivnik vállalkozó és műgyűjtő a különlegességek felfedezésére és népszerűsítésére törekszik. Egyik favoritja a krasznodari Igor Olejnyikov, aki szülővárosában diplomázott, majd a helyi bőrgyár agitprop festője volt a Szovjetunió felbomlásáig, azóta szabadúszó. A düsseldorfi akadémián előbb Jörg Immendorff, majd Markus Lüpertz mesteriskolájában képezte magát tovább, jelenleg Berlinben él. Meseszerű látomásain – mint amilyen az olaj-vászon Hallgatás (2017) párába burkolódzó parkrészlete patakkal – főleg az emberek és a vadállatok (medvék vagy farkasok) békés együttélését ábrázolja (ős)természeti környezetben. Az 1970-ben, Bécsben született Fiona Hernuss Amerikában diplomázott, majd kalandos élete során az ausztrál futómadár, az emu vált „márkajelévé”. Kontrasztos koloritban tartott szárnyasportré-sorozatai áttételesen Andy Warhol sztárvariációira emlékeztetnek: a modell felborzolt tollakkal, guvadt szemmel mered ránk, szinte hipnotizálva a nézőt.

A kölni Kunsthandel Eggerbauer egyrészt német expresszionistákkal kereskedik, például August Macke vagy Emil Nolde műveivel. Utóbbinak Család (1917) című kézzel színezett fametszetét hozta el ezúttal Bécsbe, de profiljába belefér Yves Klein Petite Venus Bleue (é. n.) című kisplasztikája is, melyet most szintén meg lehetett vásárolni.

A régi mesterek munkái közül a bécsi Werner Zöchling műkereskedése szerepeltette új szerzeményét, ifj. Jan Brueghel Gyümölcsöstál virágokkal és koszorúval (1630 k.) című, olajjal falapra festett csendéletét, melyet egyébként a galéria XX. századi festményekkel társít. A másik véglet a mostanában ismét divatba jött Pablo Picasso Torro (1946) című arasznyi dedikált viaszpasztellje volt, a szintén bécsi Kolhammer & Mahringer standján.

Magyar vonatkozású tárgyak mindig akadnak a bécsi Lilly’s Art monarchiabeli régi órái között, a City-Antiknál pedig egy elegánsan hajlított, félméteres, 1815 körül Nagyváradon készült empire stílusú ezüst gyertyatartópárra lehetett bukkanni.

Wagner István

 

Megjelent a Műértő áprilisi lapszámában.

Műértő - művészeti és műkereskedelmi folyóirat A Műértő a HVG Zrt.
kiadásában megjelenő, szakemberek által írt és szerkesztett művészeti,
műkereskedelmi havilap. A múzeumi szférában és a műtárgypiacon érdekelt
valamennyi résztvevőhöz szól, igyekszik eligazítani a befektetési szándékkal
rendelkező üzletembereket. Nemzetközi kitekintéssel beszámol az árakról,
trendekről, jelentős aukciókról, vásárokról, kiállításokról és a színtér
meghatározó szereplőiről. Aktuális információkat és kritikai elemzéseket
közöl. Megjelenik minden hónap első péntekjén.

Főszerkesztő Andrási Gábor
Szerkesztő: Nagy Mercédesz
Hirdetés: Tasnádi Rózsa, tel.: 061-436-2450; hirdet@hvg.hu

Szerkesztőség:
1037 Budapest, Montevideo u. 14.
muerto@hvg.hu / www.muerto.hu

Előfizethető:
HVG Zrt. terjesztési osztály: ugyfelszolgalat@hvg.hu; tel.: 061-436-2045
Kiadja a HVG Kiadó Zrt, Felelős Kiadó: Szauer Péter

További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.