Részletes keresés

A rajzolás szabadsága – Reprezentatív album jelent meg Kovács Péter munkásságáról

Idén lenne 80 éves Kovács Péter, vagyis Pet'R, a Kossuth-díjas festőművész, grafikus, könyvillusztrátor. Ebből az alkalomból a VILTIN Galéria nyáron emlékkiállítást rendezett az életmű legfőbb tematikus csoportjaiból, a ’80-as évektől kezdve a művész legutolsó periódusáig felvonultatva képeket.

Mindig öröm, ha egy új, igényes művészeti kötetet vehetünk kézbe. Még inkább igaz ez akkor, ha a kiadvány egy figyelemreméltó, ám talán kevésbé (köz)ismert, és az érdemeihez képest méltatlanul alultárgyaltnak tűnő alkotó munkásságát hozza közelebb hozzánk. A 2019-ben elhunyt Kovács Péter esetében meglehetősen gazdag, több évtizedet átölelő, több műfajban kibontakozó és kimagasló minőségű életműről beszélhetünk, mégis sokan lehetnek, akik csak mostanában ismerkednek vele. Hiába tudhatott a magáénak számos jelentős, önálló tárlatot, rangos díjakat, és hiába szerepelnek a művei neves köz- és magángyűjteményekben, a szakirodalom (egy-két ritka kivételtől eltekintve) életében kevéssé foglalkozott vele. Itt az ideje, hogy a képzőművészet iránt érdeklődők elmélyedjenek Kovács Péter egyedi atmoszférájú világában – ehhez nagyszerű kiindulópont lehet a 2023-as Ünnepi Könyvhétre napvilágot látott album, amely a karácsonyfa alatt is megállja a helyét.

A Kossuth-díjas festőművész, grafikus, könyvillusztrátor Kovács Péter – vagy ahogyan a műveit jegyezte: Pet’R –, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagja idén lenne 80 éves. EA méltó megemlékezés részeként is felfogható az a reprezentatív, mintegy 200, jó minőségű illusztrációt tartalmazó album, amely az MMA Kiadó gondozásában jelent meg. A kötet szerkesztője, egyben bevezető tanulmányának szerzője nem más, mint Wehner Tibor, aki a 2021-es nagyszabású, Műcsarnokban megrendezett tárlat (Pet’R – rajzok, képek. Kovács Péter emlékkiállítása) kurátora is volt.

A szerteágazó, de mégis koherens és következetes életmű megismerése nem egyszerű feladat, ám a kiadvány kétségkívül számos kapaszkodót nyújt hozzá, mindezt pedig úgy teszi, hogy kiváló érzékkel adagolja a képes és a szöveges tartalmat. Bár előbbiek önmagukért beszélnek, már csak azért is, mert mint ahogyan azt a művész 2014-es akadémiai székfoglaló előadásában megjegyezte, a műveknek (rajzoknak) a néző függvényében számos értelmezése, magyarázata lehetséges, a mellettük olvasható, különféle publikációkból származó idézetek közelebb hozzák a befogadóhoz az alkotót, bepillantást engednek a kulisszák mögé.

A lapokat átpörgetve előbb különböző testhelyzetekben, baljóslatú, nyomasztó közegekben megörökített emberalakok bontakoznak ki a szemeink előtt, majd egyre inkább a zaklatott, összegubancolódó, szabadon hömpölygő vonalaké lesz a főszerep, amelyek test- és arcfoszlányokká állnak össze. A téma tehát továbbra is az – egyéniségétől megfosztott - emberi alak, viszont immáron önmagában (olykor kisebb csoportokban) áll, viszonyítási pontok, illetve a valamelyest kontextust biztosító környezet nélkül. „(…) számomra maga a művészet nem más, mint az emberi létezéshez kötődő elemi dolgok, és ezekhez való viszonyunk tárgyiasult megnyilvánulása” – olvashatjuk Kovács Péter gondolatait arról, hogy miért „ragadt le” az emberábrázolásnál. Ez is alátámasztja azt a legtöbb kritikusa által osztott elképzelést, hogy a létezés titkait, az élet és a halál kérdéseit boncolgatják a képei.

Az életműben nagyon hangsúlyos a technikai váltás: míg a pályakezdő szakaszban festészeti kompozíciók, táblaképek születtek, később a grafikai (illetve a grafikát és a festészetet elegyítő) alkotások kerülnek előtérbe. Hogy mennyire tudatos döntésről van szó, azt jól példázza, hogy a művész egy ponton több korábbi festészeti kompozícióját meg is semmisítette, így ebből az időszakból kevesebb mű áll a rendelkezésünkre. Emblematikus példa a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményében lévő, 1978-as Betonlakók. A későbbi alkotásokon egyre kitüntetettebb szerephez jut a vonal, mellette pedig a finom, pasztell árnyalatokkal történő árnyalás. Az ezredforduló utáni legfontosabb műegyüttest az úgynevezett tekercsképek alkotják. A könyv végén bemutatott illusztrációk pedig egy újabb szeletét mutatják be a gazdag életműnek.

Az album egymondatos, Kovács Pétertől származó fülszövege tömören megvilágítja az alkotói hitvallás fontos aspektusát, és felhívja az olvasó figyelmét arra a vezérmotívumra is, aminek talán érdemes a nyomába eredni a képeket böngészve: „Nekem arra a szabadságra van szükségem, ahogyan rajzolok.”

Címlapkép forrása: MMA


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Mittersisters – Táskakészítés és képzőművészet kollaborációja a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon

Mittersisters – Táskakészítés és képzőművészet kollaborációja a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon

2024-05-23

A Mittersisters üzlete egy kreatív műhely, ahol bárki megtervezheti és elkészítheti álmai táskáját. A márka 9 évvel ezelőtt lakásstúdióként indult, de gyorsan kinőtte magát: három évvel ezelőtt, a tulajdonos Mitter Anna Róza vezetésével már a belvárosba költözhetett. A cég jelenlegi stúdiója igazi ékszerdoboz: a VI. kerületi, Dob utcában található üzlethelységbe lépve egy jól felszerelt, letisztult belső tér fogadja a látogatókat. Mindemellett több falnyi mini táska várja, hogy felfedezzék és megvásárolják őket.

Festménynyomozás, a műkereskedelem legjei, hogyan készül a műtárgy?

Festménynyomozás, a műkereskedelem legjei, hogyan készül a műtárgy?

2024-05-17

2024-ben nyolcadik alkalommal rendezi meg a műtárgy.com vezető műkereskedelmi információs portál a Műtárgyak Éjszakája Fesztivált rekordszámú, 113 művészeti programmal. Tavalyhoz képest 22 új, összesen 71 helyszínen várják a műtárgyak szerelmeseit.  Az idei év központi tematikája a műtárgyak titokzatos történetére, provenienciájára fókuszál, ezért a restaurátor programok kiemelt szerepet kapnak. Ezeken a műtárgy „lecsupaszodik”, a restaurátorok előtt megelevenedik a műtárgy legféltettebb története: múltja, sérülései, hiányossága vagy éppen az alkotó személyisége is.

Fény derül a Fabergé-tojások titkaira

Fény derül a Fabergé-tojások titkaira

2024-05-15

Ritkaságuk, történelmi jelentőségük, és persze az értékes anyagok felhasználása miatt kelhetnek el akár rekordmagas áron az aukciókon a Fabergé-tojások. Az utolsó tojás, amely árverésre került, a Rothschild család számára készült, és 2007-ben 8,9 millió fontért (18,5 millió dollárért) értékesítették a Christie's New York-i árverésén.  Azonban 2014-ben előkerült egy újabb elveszett darab: a harmadik császári tojás megvásárlója akaratlanul 14 000 dollárt fizetett a 18 karátos tömör aranyból készült műtárgyért egy középnyugati antikváriumban. Ez a tojás az eredetivé nyilvánítása után egyes beszámolók szerint később 33 millió dollárért kelt el.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.