Detailed search

18 új kortárs művel bővült az MBH Bank gyűjteménye - Exkluzív interjú Vékony Déliával, a HAB művészeti igazgatójával

A Hungarian Art & Business (HAB) a kortárs művészet támogatásának jegyében jelentős műgyűjteményi darabokat akvirált az elmúlt időszakban, ezzel is építve az MBH Bank gyűjteményének kortárs irányba történő nyitási törekvéseit. A tekintélyes összértékű 18 új szerzemény elismert hazai és nemzetközi művészektől származik. A műtárgy.com Vékony Déliát, a HAB művészeti igazgatóját kérdezte az eddigi tapasztalatokról, a gyűjteményezési koncepcióról és a közelmúltban akvirált műtárgyakról.

Műtárgy.com: Közel egy éve nyitott a HAB, mik az első tapasztalatok? Hogy látjátok a pozíciótokat a művészeti piacon és milyen törekvéseitek vannak?

Vékony Délia (V.D.): Kezdeti tapasztalatként kiemelném, hogy nagyon populáris a helyszín, az érdeklődők kifejezetten a kiállítások megtekintése céljából jönnek hozzánk, amelyekre a belépés és a tárlatvezetéseken való részvétel is ingyenes. Fontos számunkra a kezdeményezés, hogy mindenki számára elérhető legyen a magasművészet is. A Teremtés c. kiállításunkat például 6300-an látták, ami véleményem szerint egy induló intézmény tekintetében nagyon jó látogatószám.

A HAB egy multifunkcionális tér, ahol alapvetően a kiállításokon van a hangsúly, de van alkotóműhelyünk, grafikai műhelyünk, bérelhető podcast stúdiónk, könyvesboltunk, illetve meghirdettünk saját rezidencia- és ösztöndíjprogramokat is. A kiállítóterünk megközelítőleg 400 négyzetméter, a kereskedelmi galériák mérete és a múzeumi méretek közé esik; pont az a méret, ahol kényelmesen meg lehet mutatni valamit, lehet tenni egy művészeti-kulturális állítást, de mindez koncentráltabban történik, mint a nagy múzeumi tárlatokon. Mi elsősorban a kisebb kereskedelmi galériák és a nonprofit múzeumi élmények közötti rést igyekszünk betölteni.

Az időszaki kiállításaink anyagát háromhavonta igyekszünk cserélni, egy olyan művészeti élményt szeretnénk behozni, ami sem a múzeumokban, sem a kereskedelmi fórumokon nem tapasztalható. Elsősorban tematikus kiállításokat tervezünk, művészeti igazgatóként kiemelten fontos számomra, hogy a mai társadalom számára aktuális téma- és kérdésfelvetésekkel találkozzanak a látogatók.

Emellett természetesen folyamatosan gondozzuk az MBH Bank gyűjteményét, elkezdtük digitalizálni, ennek hamarosan egy online megjelenése is lesz.

iski Kocsis Tibor, HOME 1., 2023. Forrás: HAB

 

Műtárgy.com: Az MBH Bank gyűjteménye olyan klasszikus neveket is tartalmaz, mint Mednyánszky László, Barabás Miklós, Benczúr Gyula vagy Székely Bertalan. Milyen szerepet foglalnak el ezek a festmények a gyűjtési stratégiában és milyen irányban történik a jelenlegi és jövőbeni akvizíció?

V.D.: A gyűjtemény jelenleg körülbelül 1200 műből áll, a gyűjtemény válogatott „magja” körülbelül 260 műtárgy. A gyűjteményt átválogatjuk, és mindenképpen meg fogjuk őrizni a klasszikus, romantikus, modernista és klasszikus kortárs irányát. A szelekció során megtartjuk a különösen kvalitásos és hangsúlyos darabokat, de lesz olyan alkotás, amelyet kiajánlunk eladásra, aukcióra.

A klasszikus anyagban is vannak hiányosságok, amelyeket igyekszünk pótolni, természetesen a kínálattól függően. Ezzel párhuzamosan egy erős kortárs bővítést tervezünk, a klasszikus kortársak mellett szeretném, ha tudnánk középgenerációs és egészen fiatal kortársaktól is vásárolni, de a befektetési értéket és azt, hogy megalapozott művészekről legyen szó, mindig szem előtt fogjuk tartani.

Szűcs Attila, Arany úszógumi, 2022-23. Forrás: HAB

 

Műtárgy.com: Milyen kortárs műveket vásároltatok az utóbbi időben és milyen koncepció mentén?

V.D.: Az elmúlt évben a vásárlásokat úgy koordináltuk, hogy legyen benne teljesen biztos befektetés a piacon stabilan álló alkotóktól, de teret adtunk a progresszivitásnak fiatalabb művészek munkái által. – ezek voltak a pénzügyi szempontjaink. A másik aspektus alapja az volt, hogy egy magyar intézmény vagyunk, egy magyar bankhoz tartozunk, a gyűjteményünk eddig csak magyar művészekből állt és az a fő küldetésünk, hogy a hazai szcénát támogassuk, ennek megfelelően nagyrészt magyar – fiatal és középgenerációs – művészektől vásároltunk. Ugyanakkor, mivel egy gyűjtemény, illetve a magyar szcéna is akkor lesz értelmezhető, ha egy nemzetközi kontextusba ágyazódik, azt gondolom, hogy fontos néhány nagy nevű nemzetközi vásárlást is eszközölni, ezt el is kezdtük.

A 18 darab új művet vásároltunk 13 művésztől, Ámmer Gergőtől, iski Kocsis Tibortól, Kotormán Ábel Csongortól, Metzing Esztertől, Rózsa Luca Sárától, Szűcs Attilától, Tihanyi Annától, Hajas Katinkától, Szabó Kristóftól, Vámos Jánostól, Ferkovics Józseftől, illetve két nemzetközi művésztől, Johan Tahontól és Philip-Lorca DiCorciától.  Vámos János rezidens művészünk volt, Ferkovics József a roma pályázatunk nyertese. A többi művészre úgy esett a választás, hogy mind kiállítottak a HAB-ban; az első éves akvizíció során fontos volt, hogy olyan művészektől vásároljunk, akik már bemutatkoztak, ismeri őket és tud hozzájuk kapcsolódni a Bank, hiszen ezekkel a műtárgyakkal együtt fogunk lakni.

Philip - Lorca DiCorcia, Head #23, 2001. Forrás: HAB

 

Műtárgy.com: Ki dönt a műtárgyvásárlásokat illetően, egyszemélyes döntés vagy szakmai bizottság segíti a választást?

V.D.: Elsőként Olajos Anna, a szakmai vezetőnk és én felterjesztünk egy akvizíciós javaslatot, amelyet jóváhagy egy tanácsadó bizottság, majd ezt a válogatást továbbítjuk a 6 fős kuratórium felé, így formálódik a végső döntés.

Műtárgy.com: Milyen csatornákon keresztül vásároltatok és milyen összértékben?

V.D.: Művészektől és galériáktól is vásároltunk. Philip-Lorca DiCorcia munkáját például a David Zwirner Galérián keresztül vettük, Metzing Esztertől az INDA Galérián keresztül vásároltunk, a szobrokat pedig közvetlenül a művészektől. Összesen 50 millió forint összértékben szereztük be a darabokat, ez egy kortárs akvizíció esetében azt gondolom, hogy számottevő.

Ámmer Gergő, Alterego III. Forrás: HAB

 

Műtárgy.com: Milyen terveitek vannak 2024-re a gyűjteményépítésre vonatkozóan?

V.D.: A korábban felvázolt stratégiát fogjuk folytatni, biztosan veszünk magyar művészektől, köztük progresszívabbaktól is, illetve kiemelt nemzetközi alkotóktól. Fontos megjegyezni, hogy a gyűjtemény gyarapítása nem csak explicit vásárlásokkal történik, hanem a rezidenciaprogramunkon és a díjainkon keresztül is. Nemrég átadtunk egy HAB Díjat, amely egy 3,2 millió forintos alkotói támogatást jelentett, és amelyre több mint 100 pályázat érkezett be.

 

Szerző: műtárgy.com

Címlapkép: Vékony Délia, a HAB művészeti igazgatója

More news
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.