Detailed search

A 2018-as globális műtárgypiac számokban - további növekedés, de mérsékelten optimista hangulat

Idén is elkészült az UBS és az Art Basel riportja, amely alapján átfogó képet kaphatunk a globális műkereskedelem számainak alakulásáról. A jelentés vizsgálja az aukciósházak, galériák és műkereskedők teljesítményét és az Arts Economics által összegyűjtött adatokat különböző szempontok szerint elemezve. A műtárgy.com az alábbiakban a 2018-as év legfontosabb számait mutatja be a The Art Market 2019 alapján.

A 2018-as globális műtárgypiac számokban - további növekedés, de mérsékelten optimista hangulat

 

(Kép forrása: UBS)


Míg 2016-ban a műtárgypiac mutatói általános csökkenést jeleztek, addig a 2017-es évben jócskán nőtt a forgalom, 12%-os növekedésről tanúskodtak az adatok, többek között a kiugró aukciós eredményeknek köszönhetően. Ezt az évet a feltöltődő piac és a fokozódó vásárlói bizalom jellemezte. 2018-ban általánosságban véve egy kevésbé optimista, de továbbra is növekedést mutató műtárgypiacot látunk. A 2017-es évhez képest 6%-os növekedéssel zárt a piac, 67,4 milliárd dolláros forgalmat bonyolítva. Itt tehát egy kisebb mértékű növekedéssel állunk szemben, azonban az összforgalom a 2. legmagasabb 10 éven belül, majdnem eléri a 2014-es, 68,2 milliárdos csúcsot.

A 2018-as globális műtárgypiac számokban - további növekedés, de mérsékelten optimista hangulat

 

A globális műtárgypiac forgalma 2008 és 2018 között (The Art Market 2019)



Az eladások száma mindössze 2%-kal nőtt az előző évhez képest, 39,8 millióval mégis a legmagasabb szám 2008 óta. A gazdasági, politikai bizonytalanságok a piac több, kockázatkerülő résztvevőjét a privát eladások és vásárlások felé mozdították, így a műkereskedői és galériás szféra 7%-os növekedést produkált. Az aukciók terén 3%-os növekedést dokumentáltak, amely elsősorban a top tételek körében, tehát a legértékesebb műalkotásoknál volt érzékelhető. A középső, illetve az az alatti kategóriába sorolható műveknél csökkenés figyelhető meg. 2018-ban a globális műtárgypiac forgalmának 46%-át az aukciós szektor bonyolította, ez 1%-os csökkenés az előző évhez képest. A műkereskedők 54%-ot értek el. A két szektor közötti határ az utóbbi években egyre homályosabbá vált, például az aukciósházak által bonyolított priváteladásoknak, illetve az online kereskedelemnek köszönhetően.

A 2018-as globális műtárgypiac számokban - további növekedés, de mérsékelten optimista hangulat

 

A globális műtárgypiac forgalma és tranzakcióinak száma 2008 és 2018 között (The Art Market 2019)



A három legnagyobb piac továbbra is az USA, Nagy-Britannia és Kína. Ezen régiók a teljes műtárgypiaci forgalom 84%-át adták 2017-ben, 1%-os növekedést mutatva. Az USA az 1960-as évek óta tölti be a leghangsúlyosabb pozíciót a piacon. 2018-ra 2%-kal növelte előnyét, így a műtárgypiac forgalmának 44%-át bonyolította. A második és harmadik helyezett 2017-hez képest megcserélődött, a Brexitet kísérő, széleskörű bizonytalanságok ellenére Nagy-Britannia megelőzte Kínát, és ismét a 2. helyen végzett 21%-kal, míg Kína 19%-ot szerzett. A negyedik helyezett Franciaország a "dobogósoktól" jócskán leszakadva 6%-on áll.

A 2018-as globális műtárgypiac számokban - további növekedés, de mérsékelten optimista hangulat

 

A globális műtárgypiac forgalmának régiónkénti eloszlása 2018-ban (The Art Market 2019)



Az EU a teljes forgalom 32%-áért felelt 2018-ban, ami a legalacsonyabb szám 2008 óta, és még ez is jócskán Nagy-Britanniának köszönhető, nélküle az EU mindössze 11%-ot ért volna el. Az EU-n belül Nagy-Britannia részesedése 66%, Franciaországé 19%, Németországé 4%. Spanyolország, Olaszország, Ausztria és Svédország 1-2% körüli eredményt ért el, a többi európai ország, köztük Magyarország, 4%-on osztoznak.

A 2018-as jelentésből kiderül, hogy a megkérdezett műkereskedők 57%-a csökkent eladásokról számolt be. 2017-ben a kereskedők 28%-a jelentett hasonlóan. A növekedés tekintetében a szám fordított, míg 2017-ben 59%-uk mondta azt, hogy emelkedtek az eladásaik, addig 2018-ban csak 28%-uk. A legnagyobb növekedésről (17%) azok a kereskedők számoltak be, akiknek a forgalma 10 millió és 50 millió dollár között volt, a legrosszabb eredményeket a piac alsóbb rétegéhez tartozó, 250 ezer dollár alatti forgalmat bonyolító műkereskedések hozták, az ő eredményükben 18%-os esés volt tapasztalható. A legfontosabb feladat, különösen a kis forgalmat bonyolító galériák esetében, az új vásárlók bevonzása volt.

A 2018-as globális műtárgypiac számokban - további növekedés, de mérsékelten optimista hangulat

 

A műkereskedők forgalmának változása bevételi kategóriák szerint 2017 és 2018 között (The Art Market 2019)



Az aukcióspiac forgalma 2018-ban 29,1 milliárd dollár volt (képző- és iparművészeti, illetve régiségekből származó eladások), ez 3%-os növekedés az előző évhez képest. A három legnagyobb aukcióspiac USA, Kína és Nagy-Britannia, közülük a vezető USA a forgalom 40%-át bonyolította. Az 1 millió dollárt meghaladó tételek ugyan csak az 1%-át teszik ki az elárverezett műalkotásoknak, ugyanakkor a képzőművészeti piac forgalmának 61%-áért felelnek. A háború utáni és a kortárs művészetből származik a képzőművészeti aukciók forgalmának mintegy fele, itt a legsikeresebb művész a 2013-ban elhunyt kínai Zao-Wou-Ki lett, a második helyen Basquiat végzett, őt Warhol, majd Hockney követi a sorban. Az élő művészek aukcióspiaca 23%-ot nőtt 2018-ban, itt az első helyen David Hockney-t találjuk, a másodikon Gerhard Richtert és dobogós lett még Yayoi Kusama. Az élő művészek munkáinak 68%-a 5 ezer dollárnál kevesebbért kelt el az aukciókon. A második legsikeresebb szektor a modern művészeti volt. A legnagyobb forgalmat az aukciósházak közül a Christie's bonyolította, eredményük 6%-ot nőtt 2017-hez képest. Ebben valószínűleg jócskán szerepet játszott a 2017-ben eladott Salvator Mundi keltette szenzáció is.

A 2018-as globális műtárgypiac számokban - további növekedés, de mérsékelten optimista hangulat

 

A legdrágább, aukción értékesített művek a háború utáni és a kortárs művészeti szektorban 2018-ban (The Art Market 2019)



A művészeti vásárok 6, az online értékesítés 11%-os forgalomnövekedéssel zárt 2018-ban.

Az utóbbi években egyre erősödött az a tendencia, hogy néhány művész és vállalkozás uralja a forgalmat, annak ellenére, hogy a legtöbb eladás és üzlet a piac középső és alsó hányadába esik. Ez a trend 2018-ban is folytatódott. Könnyen belátható, hogy ennek hosszútávon kedvezőtlen hatásai is lesznek a piacra. Mindaddig, amíg a kereskedők és az aukciósházak el tudják látni a piacot felső kategóriás termékekkel, valószínűsíthető, hogy a növekedés folytatódni fog, de a folyamatos szűkülés miatt egyre kisebb mértékben. A piac fenntartója leginkább egy kis, de rendkívül vagyonos réteg, akiket a külső tényezők, politikai és gazdasági bonyodalmak jócskán befolyásolhatnak - derül ki a jelentésből.

szerző: műtárgy.com
A teljes jelentés letölthető innen.


Source: Portfolio.hu
More news
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.